MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Yürüyerek veya Yalınayak Hacca Gitmeyi Adamak

 

1. Ukbe b. Amir

 

14221 (1) Abdullah b. Malik'in bildirdiğine göre Ukbe b. Amir'in kızkardeşi yürüyerek hacca gitmeyi adayınca, Ukbe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bineğe binmesini emret'' buyurdu. Ukbe, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in soruyu iyi anlamadığını zannedip, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından herkesin gittiği bir sırada aynı şeyi sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ona bineğe binmesini emret. Allah'ın, kızkardeşinin kendisine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/111 (1536 "hasen sahih"), Ebu Davud 3/234 (3297) ve İbn Mace 11289 (2134) rivayet ettiler.

 

 

 

14222 (2)- Abdullah b. Malik el-Yahsabl'nin bildirdiğine göre Ukbe b. Amir'in kızkardeşi yalınayak yürüyerek başı açık bir şekilde hacca gitmeyi adayınca, Ukbe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, kızkardeşinin meşakkat çekmesi ile bir şey yapacak değil. Ona örtünmesin( bineğe binmesini ve üç gün oruç tutmasını emret'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14223 (3)- Ebu Temim el-Ceyşam'nin bildirdiğine göre Ukbe b. Amir'in kızkardeşi bir oğluyla ilgili olarak, başı açık bir şekilde hacca gitmeyi adayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu öğrendi ve: ''Bineğe binip örtünetek hac etsin ve oruç tutsun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

14224 (4)- Abdullalı b. Malik'in bildirdiğine göre Ukbe b. Amir'in kızkardeşi yalınayak yürüyerek başı açık bir şekilde hacca gitmeyi adayınca, Ukbe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kızkardeşine bineğe binmesini ve örtünmesini, üç gün de oruç tutmasını emret'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14225 (5)- Abdullah b. Malik'in Ukbe b. Amir'den bildirdiğine göre Ukbe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir kızkardeşinin yürüyerek ve başı açık bir şekilde hacca gitmeyi adadığını söyleyip bu durumla ilgili sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Örtünüp bineğe binsin ve üç gün oruç tutsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14226 (6)- Ebu'l-Hayr, Ukbe b. Amir'den bildiriyor: Kızkardeşim, Kabe'ye yürüyerek gitmeyi adadı ve bu durumu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sormamı söyledi. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda: ''Hem yürüsünı hem binsin'' buyurdu.

Ebu Abdirralıman der ki: "Ebu'l-Hayr, Ukbe'den ayrılmazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

14227 (7)- Bu hadis başka bir kanalla Ukbe'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14228 (8)- Ukbe b. Amir der ki: Kızkardeşim, Kabe'ye yürüyerek gitmeyi adayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, onun yürümesine ihtiyacı yoktur. Bineğe binsin ve bir deve veya sığır kurban etsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1536) ve Ebu Davud (3303) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Abbas

 

14229 (1) Ibn Abbas'ın bildirdiğine göre Ukbe b. Amir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, kızkardeşinin Kabe'ye yürüyerek gitmeyi adadığını, ama zayıf olduğunu söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın, onu adağına ihtiyacı yoktur. Bineğe binsin ve bir deve veya sığır kurban etsin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3304) ve İbn Huzeyme (3045) rivayet ettiler.

 

 

 

14230 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Ukbe b. Amir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip, kızkardeşinin Kabe'ye yürüyerek gitmeyi adadığını söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kızkardeşine bineğe binmesini ve bir deve veya sığır kurban etmesini söyle '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14231 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Ukbe b. Amir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip, kızkardeşinin Kabe'ye yürüyerek gitmeyi adadığını söyleyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın, kızkardeşinin adağına ihtiyacı yoktur. Bineğe binerek hac yapsın ve bir deve veya sığır kurban etsin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14232 (4)- İbn Abbas der ki: Bir kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Kızkardeşim, yürüyerek hacca gitmeyi adadı" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, kızkardeşinin meşakkat çekmesi ile bir şey yapacak değil. Bineğe binerek gitsin ve yemininin kefaretini ödesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14233 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Ukbe b. Amir'in kızkardeşi yürüyerek hacca gitmeyi adayınca, Ukbe bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın, kızkardeşinin adağına ihtiyacı yoktur. Bineğe binerek hac yapsın ve bir deve veya si:-ır kurban etsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14234 (6)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Ukbe b. Amir'e): "Bineğe binsin ve yemininin kefaretini ödesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

14235 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğlu ile koltuklanarak götürülen bir ihtiyara rastladı ve: ''Buna ne oluyor?'' diye sordu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Yürüyerek hacca gitmeyi adamış" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah'ın, bunun kendine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur'' buyurup ihtiyarın bineğe binmesini emretti ve ihtiyar bineğe bindi.

 

[Sahih]

 

 

 

14236 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğlu ile koltuklanarak. götürülen bir ihtiyara rastladı ve: ''Bu nedir?'' diye sordu. Sahabe: "Yürüyerek hacca gitmeyi adamış" cevabını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, bunun kendine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur'' buyurup ihtiyarın bineğe binmesini emretti ve ihtiyar bineğe bindi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, eyman (8/177), Ebu Davud, nezir 3/235 (3301), Tirmizi 4/111 (1537) ve Nesai 7/30 (3852) rivayet ettiler.

 

 

 

14237 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Enes'ten rivayet edilmiştir.

 

 

 

14238 (4)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğlu ile koltuklanarak götürülen bir ihtiyara rastladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Yürüyerek hacca gitmeyi adamış" cevabmı verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah'ın, bunun kendine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur'' buyurup ihtiyarın bineğe binmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

14239 (5)- Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğlu ile koltuklanarak götürülen bir ihtiyara rastladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Yürüyerek hacca gitmeyi adamış" cevabını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, bunun kendine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur'' buyurup ihtiyarın bineğe binmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

14240 (6)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğlu ile koltuklanarak götürülen bir ihtiyarı gördü ve: ''Bu nedir?'' diye sordu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Yürüyerek hacca gitmeyi adamış" cevabını verince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, bunun kendine eziyet etmesine ihtiyacı yoktur. Bineğe binsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

14241- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki oğluna dayanarak yürüyen bir ihtiyarı gördü ve: ''Bu ihtiyara ne olmuş?'' diye sordu. Çocukları: "Ey Allah'ın Resulü! Adağı var" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bineğine bin ey ihtiyar! Allah'ın, sana ve adağına ihtiyacı yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, ihsar 2/659 (1766) ve Müslim, nezir 3/1264 (1643) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ