MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Allah'a itaat Etmeyi Adayan itaat Etsin, isyan Etmeyi Adayan isyan Etmesin. Kişinin Sahip Olmadığı Şeyi Adaması ve Sinirli Olduğu Zamanlar Adaması. Adağın Kefareti, Yemin Kefareti Gibidir

 

11. Bureyde

 

14210 (1) Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gazvelerinden birinden dönünce, siyahi bir cariye yanına geldi ve: "Allah seni sağ salim geri döndürürse, senin huzurunda def çalmayı adamıştım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer adamışsan, adağını yerine getir, adamamışsan def çalma'' buyurunca, cariye def çalmaya başladı. Bu sırada Ebu Bekr girdi, sonra başkaları da girdiler ve cariye def çalmaya devam etti. Hz. Ömer girince ise başını örtmüş olan cariye defi arkasına sakladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ömer! Şeytan bile senden korkar. Ben oturuyordumı bunlar girdileri ama cariye def çalmaya devam etti. Sen girince ise gördüğün gibi yaptı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/620 (3690 "hasen sahih") ve Beyhaki, nezir (10/77) rivayet ettiler.

 

 

 

14211 (2) Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gazvelerinden birinden dönünce, siyahi bir cariye yanına geldi ve: "Allah seni sağ salim geri döndürürse, senin huzurunda def çalmayı adamıştım" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer adamışsan, adağını yerine getir, adamamışsan def çalma'' buyurunca, cariye: "Adamıştım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturdu ve cariye def çaldı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ