MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Allah'a itaat Etmeyi Adayan itaat Etsin, isyan Etmeyi Adayan isyan Etmesin. Kişinin Sahip Olmadığı Şeyi Adaması ve Sinirli Olduğu Zamanlar Adaması. Adağın Kefareti, Yemin Kefareti Gibidir

 

12. Abdullah b. Amr

 

14212 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birbirine bağlanmış bir şekilde Kabe'ye gitmek üzere yürüyen iki adamın yanına yetişip: ''Neden bağlanmışsınız?" diye sordu. Adamlar: "Ey Allah'ın Resulü! Kabe'ye bu şekilde bağlı olarak yürümeyi adadık" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu, adak değildir'' buyurup iplerini kesti. -Sureye rivayetinde: ''Adak, Allah rızası için yapılan şeydir'' ibaresi geçmiştir.-

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2192) rivayet etti.

 

 

 

14213 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah rızasının gözetilmediği şeylerde adak yoktur. Akraba bağlarını koparmakla ilgili olan yemin de geçerli değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/243 (3273) rivayet etti.

 

 

 

14214 (3)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken güneşte duran bir bedeviye bakıp: ''Neden böyle duruyorsun?" diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Hutbeni bitirinceye kadar güneşte durmayı adadım" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu (yaptığın) adak değildir. Adakı Allah rızası için yapılan şeydir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

13. Bedevilerden Biri

 

14215- İbn Avn'ın, bedevilerden bir adam kanalıyla, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre bu kişi akrabalarından biriyle birbirlerine bağlı olarak hac yaparken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu gördü ve: ''Bu nedir?'' diye sordu. Adam: "Adaktır" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bağlandıkları ipin kesilmesini emretti.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6952) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında isimsiz raviler bulunmaktadır."

 

 

14. Ebu İsrail

 

14216- Tıvus'un, Ebu İsrail'den bildirdiğine göre Ebu İsrail, Mescid'de namaz kılarken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Gördüğün gibi ey Allah'ın Resulü! Ne oturuyor, ne kimseyle konuşuyor ne de gölgeleniyor. Oruç ta tutmak istiyor" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Otursun, insanlarla konuşsun, gölgelensin, oruç tatutsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (15817-8) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ