MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Allah'a itaat Etmeyi Adayan itaat Etsin, isyan Etmeyi Adayan isyan Etmesin. Kişinin Sahip Olmadığı Şeyi Adaması ve Sinirli Olduğu Zamanlar Adaması. Adağın Kefareti, Yemin Kefareti Gibidir

 

10. Abdullah b. Ömer

 

14205 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer, Mescid-i Haram'da itikafa girmeyi adayınca, bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona adağını yerine getirmesini emretti. Süfyan'a, Bunu Eyyub'den, Nafi'den, İbn Ömer'den mi naklettin?" diye sorulunca: "Evet" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14206 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye döneminde, Mescid'de bir gece itikafa girmeyi adamıştım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adağını yerine getir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2023,2043,6697), Müslim (4304-5) ve Nesai (7/21) rivayet ettiler.

 

 

 

14207 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer, Cahiliye döneminde bir gün itikafa girmeyi adadı ve bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafa girmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

14208 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer, Ci'rane'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Cahiliye döneminde, Mescid-i Haram'da itikafa girmeyi adamıştım" dedi. -Abdussamed rivayetinde: "Bu sırada yanında Hevazin esirlerinden bir köle vardı" ibaresi geçmiştir- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git ve itikafa gir'' buyurunca, Ömer itikafa girdi. Hz. Ömer itikafta namaz kılarken halkın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hevazin esirlerini azad etti" dediğini duyunca, yanındaki köleyi çağırıp azad etti.

 

[Sahih]

 

13543 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14209 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye döneminde, Mescid-i Haram'da bir gece itikafa girmeyi adamıştım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adağını yerine getir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ