MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Allah'a itaat Etmeyi Adayan itaat Etsin, isyan Etmeyi Adayan isyan Etmesin. Kişinin Sahip Olmadığı Şeyi Adaması ve Sinirli Olduğu Zamanlar Adaması. Adağın Kefareti, Yemin Kefareti Gibidir

 

8. Meymune binti Kerdem

 

14198 (1) Meymune binti Kerdem anlatıyor: Mekke'de ben babamlayken Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde gördüm. Elinde de mektep hocaları gibi küçük bir sapa vardı. Bir bedevinin ve halkın (onun geldiğini uyarmak için): "Tab tab!" diye bağırdıklarını duydum. Babam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaşıp ayağını tuttu, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama engelolmadı. Ayağının işaret parmağının, diğer parmaklarından daha uzun olduğunu unutmadım. Babam ona: "İsran ordusuna katıldım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o orduyu hatırladı. (Babam şöyle devam etti: "O savaşta) Tarık b. Murakka': "Kim mükafatı karşılığında bana mızrağını verir?" deyince, ben: "Mükafatı nedir?" diye sordum. Tarık: "Doğacak ilk kızımı onunla evlendiririm" cevabını verince, ben mızrağımı ona verdim. Sonunda onun bir kızının dünyaya geldiğini ve (hem de) ihtiyarlamış olduğunu öğrendim. Sonra kendisine gelip: "Hanımımı (kızını) bana hazırla" dedim. Tarık: "Vallahi! (O mızraktan) başka mehir vermedikçe olmaz" karşılığını verince, ben, başka mehir vermemeye yemin ettim." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama: ''O bugün hangi kadınların yaşıtıdır?" diye sorunca, babam: "Saçları ağarmaya başladı" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0nu bırak, ondan sana hayır yoktur'' buyurdu. (Kerdem) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözü beni korkuttu. Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} baktım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu terk etmekle sen de günahkar olmazsın, arkadaşın (kızın babası) da günahkar olmaz'' buyurdu. Babam orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu va na denilen (Mekke'nin alt taraflarında bir) yerde bir miktar -bildiğim kadarıyla "Elli" dedi- koyun kesmeyi adamıştım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Orada putlardan herhangi biri var mı?'' diye sordu. Babam: "Hayır" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah için yaptığın adağı yerine getir'' buyurdu. Babam bu koyunları toplayıp boğazlamaya başlayınca, bir koyun kaçtı. Bunun üzerine babam o koyunu bulup boğazlayıncaya kadar: "Allahım! Adağımı tam kabul et" diyerek aradı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2154) rivayet etti.

17926 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14199 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı Meymune binti Kerdem, babası ile birlikte iken Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde bir sopa ile bir devenin üzerinde hatırladığını söylemiştir" ibaresi ile başlayan ifade ile nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

14200 (3)- Meymune binti Kerdem der ki: Babamın bineğinin terkisine binmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Buvana'da kurban kesmeyi adadım" dediğini duydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arada put veya tağut var mı?'' diye sorunca, babam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adağın! yerine getir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Tahric: (benzeri) İbn Mace kefaret rivayet etti. (hadis no:2131)

 

 

 

14201 (4)- Meymune binti Kerdem'in, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Cahiliye döneminde adadığı bir adağı sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O adağı bir put veya dikili taş için mi yaptın?'' karşılığını verdi. Kerdem: "Hayır, Allah için yaptım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah için yaptığın adağı yerine getir. Buvane'de kurbanını kesip adağını gerçekleştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eyman 3/238 (3314), Taberani, M. el-Kebir 2/76 (1341) ve Beyhaki (10/3) rivayet ettiler.

 

 

 

14202 (5)- Meymune binti Kerdem'in, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "(Cahiliye döneminde) üç deve boğazlamayı adamıştım" deyip bunun hükmünü sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O adadığın develer cahiliye toplumlarından bir toplum veya cahiliye kutlamalarından bir kutlama içinse ya da bir put içinse adağını yerine getirme. Eğer bunlardan başka şey içinse adağını yerine getir'' karşılığını verdi. Kerdem:

"Ey Allah'ın Resulü! Şu kızın annesinin yürüyerek hac yapma adağı vardı. Onun yerine ben yürüyerek hac yapayım mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eyman 3/239 (3315) rivayet etti.

 

 

 

14203 (6)- Meymune binti Kerdem'in, babasından bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "(Cahiliye döneminde) üç deve boğazlamayı adamıştım" deyip bunun hükmünü sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aadağın develer cahiliye toplumlarından bir toplum veya cahiliye kutlamalarından bir kutlama içinse ya da bir put içinse adağını yerine getirme. Eğer bunlardan başka şey içinse adağını yerine getir'' karşılığını verdi. Kerdem:

"Ey Allah'ın Resulü! Şu kızın annesinin yürüyerek hac yapma adağı vardı. Onun yerine bu kız yürüyerek hac yapsın mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

9. Hz. Ali (r.a.)

 

14204- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir adam gelip: "Devemi kurban etmeyi ve şöyle şöyle bir şey adadım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Deveni kurban et, ama şöyle şöyle dediğin şey şeytandandır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/188) zayıf olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ