MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Köleyi Suçu Oranında Dövüp Cezalandırmak

 

1. Hz. Aişe

 

13884 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana hiyanet eden, yalan söyleyen ve asi olan iki tane kölem var. Buna karşılık ben de onları dövüyor ve sövüp sayıyorum. Bu yaptığımdan dolayı hesapta benim durumum nedir?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Sana olan hiyanetleri, isyanları ve yalanları ile buna karşılık onlara verdiğin ceza hesaplanacak, şayet verdiğin ceza onların suçlarına oranla daha az ise senin onlardan alacağın olur. Verdiğin ceza onların suçlarına denk ise hesabınız baş başa gelecek, ne lehinde, ne de aleyhinde bir durum olacaktır. Ancak verdiğin ceza, suçlarına oranla daha fazla ise kısas yapılarak bu fazlalık senden alınacaktır. '' Bu cevabı duyan adam feryat figan ağlamaya başlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne oluyor? Allah'ın Kitab'ında: "Kıyamet günü adalet terazileri kurarız. Artık hiç kimse hiçbir haksızlığa uğratılmaz. Hardal tanesi kadar olsa bile yapılanı ortaya koyarız.

Hesap gören olarak biz yeteriz"[Enbiya 47] ayetini okumaz mısın?'' buyurdu. Bunun üzerine adam: "Ey Allah'ın Resulü! Onlardan ayrılmadan başka bir çözüm görmüyorum. Sen de şahit ol ki artık özgürdürler" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsır sureti'l-Enbiya 5/320 (3165, "garib") rivayet etti.

 

 

2. Ebu Mes'ud

 

13885 (1) Ebu Mes'üd el-Ensarı der ki: Ben bir kölemi döverken arkamdan üç defa: ''Bilmiş ol ey Ebu MeslCidr diye bir ses işittim. Dönüp baktığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm. O: ıVaIlahi Allah, sana karşı; senin bu köleye karşı güçlü olmandan daha kuvvetlidir'' buyurdu. Bunun üzerine hiçbir köleye vurmayacağıma dair yemin ettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 3/1280 (1659), Ebu Davud 4/340 (5159), Tirmizi 4/335 (1947, "hasen sahih") ve Beyhaki (8/10) rivayet ettiler.

 

 

 

13886 (2)- İbrahim et- Teymi, babasından bildiriyor: Ebu Mes'üd bir kölesini döverken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: ''VaIlahi Allah, sana karşı, senin bu köleye karşı güçlü olmandan daha ğüçlüdür" buyurdu. Bunun üzerine Ebu Mes'ud: "Ey Allah'ın Resulü! Onu Allah için azat ediyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

13887 (3)- Ebu Mes'ud der ki: Ben bir kölemi döverken arkamdan: "Bilmiş ol ey Ebu Mes'ud! Bilmiş ol ey Ebu Mes'ud!" diye bir ses işittim. Dönüp baktığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm. O: "Vallahi Allah, sana karşı, senin bu köleye karşı kuvvetli olmandan daha kuvvetlidir'' buyurdu. Bunun üzerine bana ait hiçbir köleye vurmayacağıma dair yemin ettim.

 

[Sahih]

 

 

3. Suveyd b. Mukarrin

 

13888 (1) Ebu Şu'be bildiriyor: Adamın biri Suveyd b. Mukarrin oğullarına ait bir cariyeyi tokatladı. Bunun üzerine Suveyd şöyle dedi: "Yüze vurmanın haram olduğunu bilmiyor musun? Ben, yedi kardeşimden yedinci kişiydim. Bizim bir tek hizmetçimiz vardı. Birimiz onu tokatlayınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize onu az at etmemizi emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nuzur 3/1279 (1658) ve Ebu Davud, edeb 4/342 (5167) rivayet ettiler.

 

 

 

13889 (2)- Muaviye b. Suveyd der ki: Ben bir kölemize bir tokat atmıştım. Geldiğimde babam öğle namazını kılıyordu. Ben de onunla birlikte namazını kıldım. Babam selam verdiği zaman elimi tutup (kendisine tokat atmış olduğum köleye): "Sana yaptığının aynısını sen de ona yap" dedi. Ancak o beni affetti. Sonra babam şöyle devam etti: "Biz Mukarr'in'in çocukları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında yedi kişi idik. Sadece bir hizmetçimiz vardı. Birimiz ona bir tokat attı ve bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaştı. Bunun üzerine bize: ''0nu azat edin'' buyurdu. Kardeşlerim: "Bundan başka bir hizmetçimiz yoktur" deyince: ''0 zaman onu zenginleşinceye kadar hizmetlerinde kullasınla r. Zenginleştikleri zaman da onu serbest bıraksınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13890 (3)- Muaviye b. Suveyd der ki: Ben bir kölemize bir tokat atmıştım. Babam (köleye): "Ona kısas uygula" dedi. Sonra şöyle devam etti: "Biz Mukarrin'in çocukları yedi kişi idik. Sadece bir hizmetçimiz vardı. Birimiz ona bir tokat atınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu azat edin'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bundan başka bir hizmetçileri yoktur" denilince: ''0 zaman hizmetlerini görsün. Zenginleştikleri zaman da onu azat etsinler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1279 (1658) rivayet etti.

 

 

 

13891 (4)- Hilal b. Yisaf der ki: Suveyd b. Mukarrin'in evinde kumaş satıyorduk. Suveyd'e ait olan bir cariye çıkıp bizden bir adamla konuştu ve kendisine sövdü. Adam cariyenin yüzüne bir tokat atınca, Suveyd şöyle dedi: "Ben, yedi kardeşimden yedinci kişiydim. Bizim bir tek hizmetçimiz vardı. Birimiz kasıtlı bir şekilde onu tokatlayınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize onu azat etmemizi emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman (3/1279), Ebu Davud 4/342 (5166), Tirmizi 4/114 (1542) ve Buhari, Edebu'l-Müfred (176) rivayet ettiler.

 

 

 

13892 (5)- Hilal b. Yisaf der ki: Adamın biri Suveyd b. Mukarrin'in evinde konaklamıştı. Bu kişi bir köleyi tokatlayınca Suveyd öfkelenerek şöyle dedi: "Yüzünden başka vuracak bir yer bulamadın mı? Ben, Mukarrin'in çocukları olan yedi kardeşimden yedinci kişiydim. Bizim bir tek hizmetçimiz vardı. Birimiz kasıtlı bir şekilde onu tokatlayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize geri döndüğümüz zaman onu azat etmemizi emretti. Biz de onu azat ettik."

 

[Sahih]

 

 

 

13893 (1)- Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi der ki: Benim, Uhud ve Cevvaniyye tarafında koyun güden bir cariyem vardı. Bir gün çıkıp yanına vardığımda kurdun, koyunlardan birini alıp götürdüğünü gördüm ve insan olmam hasebiyle kızarak cariyeye bir tokat attım. Bu durumu gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda, yaptığımın büyük hata olduğunu söyledi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Cariyeyi azad edeyim mi?" diye sorunca: ''Onu bana getir'' buyurdu. Cariyeyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Allah nerede?'' diye sordu. Cariye: "Göktedir" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kimim?'' diye sordu. Cariye: "Sen Allah'ın Resulüsün" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu azad et. O mümin biridir'' buyurdu.

 

5511 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ