MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Kölesine Vuran veya Onun Bir Uzvunu Kesen Kişinin Kefareti Onu Azat Etmesidir

 

1. İbn Ömer

 

13894 (1) Zazan bildiriyor: İbn Ömer bir kölesini çağırıp onu azat etti. Sonra yerden aldığı bir şeyi göstererek şöyle dedi: "Bu azad etme işinde benim için bunun kadar bile sevap yoktur. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir kölesini tokatlarsa kefareti onu azat etmesidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/19) rivayet etti.

 

 

 

13895 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Kim bir kölesini haddi gerektirecek bir suç işlemediği halde döverse veya tokatlarsa kefareti onu azat etmesidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

13896 (3)- Zazan bildiriyor: İbn Ömer bir kölesini çağırıp onu azat etti. Sonra yerden aldığı bir şeyi göstererek şöyle dedi: "Bu azad etme işinde benim için bunun ağırlığınca" veya: "bunun kadar bile sevap yoktur. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim bir kölesini tokatlarsa veya döverse kefareti onu azat etmesidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

13897 (4)- Zazan der ki: İbn Ömer'in yanında idim. O bir kölesini çağırıp onu azat etti. Sonra (yerden aldığı bir şeyi göstererek) şöyle dedi: "Bu azad etme işinde benim için bunun kadar" veya: "bunun ağırlığınca bile sevap yoktur. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in; ''Kim bir kölesini haddi gerektirecek bir suç işlemediği halde döverseli veya: ''Ona zulmederse'' veya: ''tokatlarsa'' -ravi Abdurrahman burada şüpheye düştü- ''kefareti onu azat etmesidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

13898 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Zinba' Ebu Revh, bir kölesini bir cariyesi ile birlikte yakalayınca onun burnunu ve erkeklik organını kesti. Bu kişi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana bunu kim yaptı?'' diye sorunca, köle:

"Zinba' yaptı" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çağırttı ve (geldiğinde): ''Böyle yapma na sebep nedir?'' diye sordu. Zinba': "O şöyle şöyle yaptı" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köleye: ‘‘Haydi git, sen hürsün'' buyurdu. Köle: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kimin azatlısıyım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü'nün azatlısısın'' buyurdu ve onun için Müslümanlara vasiyet etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman bu kişi Ebu Bekr'e gelip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasiyeti" dedi. Ebu Bekr: "Tamam, senin ve ailenin nafakasını vereceğiz" dedi ve vefat edinceye kadar onlara nafakalarını verdi. Ömer halife olunca bu kişi yanına geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasiyeti" dedi. Ömer: "Tamam nereye gitmek istiyorsun?" diye sorunca: "Mısır'a" cevabını verdi. Bunun üzerine Ömer, Mısır valisine bir mektup yazarak ona nafakasını vermesini söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/298 (4519) ve İbn Mace (2/78) rivayet ettiler.

 

 

 

13899 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine müsle yapılan veya ateşle dağlanan köle artık hürdür. O, Allah ve Resulü! nün azatlısıdır'' buyurdu. Kendisine Sender adlı hadım edilmiş bir kişi getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu azat etti. Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından sonra Ebu Bekr'in yanına gitti. Ebu Bekr ona iyilikte bulundu. Ebu Bekr'in vefatından sonra Ömer'e gitti. Ömer de ona (maddi) iyilikte bulundu. Sonra bu kişi Mısır'a gitmek isteyince, Ömer, Amr b. el-As'a: "Bu kişiye iyilikte bulun" veya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasiyetini muhafaza et" diye bir mektup yazdı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/239): "der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir. "

 

 

SONRAKİ