MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Ölüm Anmda Azat Etmek

 

1. Ebu'd-Derda (r.a.)

 

13826 (1) Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ölüm anında azat eden kişinin misali, kendisi doyduktan sonra hediye (ikram) eden kimse gibidir. ''

Abdirrahman hadisinde: "Ebu'd-Derda ile karşılaştım" ibaresini eklemiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, itk 4/30 (3968), Beyhaki, itk (10/273), Tirmizi 4/435 vesaya (2123, "hasen sahih") Nesai, vasaya 6/238 (3613), Danmi, vasaya 2/505 (3226) Hakim (2/213) ve Beyhaki (4/190) rivayet ettiler. 16449 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

13827 (2)- Ebu Habibe der ki: Bir adam Allah yolunda dinarlar (altın harcamayı) vasiyet etti. Bu durum Ebu'd-Derda'ya sorulduğunda Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederek: ''Ölüm anında azat eden kişinin misali kendisi doyduktan sonra hediye eden kimse gibidir'' dedi. Bu sözleri bana da dokunmuştu.2

 

[Sahih]

 

16998 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13828 (3)- Ebu Habibe et-Tai der ki: Kardeşim malının bir kısmını bana vasiyet etti. Ebu'd-Derda ile karşılaştığımda ona: "Kardeşim, malının bir kısmını bana vasiyet etti. O malı fakirlere mi, miskinlere mi yoksa Allah yolunda mücahitlere mi harcamamı uygun görürsün?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Eğer ben olsaydım mücahitleri tercih ederdim. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ölüm anında azat eden kişinin misali, kendisi doyduktan sonra hediye (ikram) eden kimse gibidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

2. İmran b. Husayn

 

13829 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: "Bir adam ölüm anında yanında bulunan altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca köleleri yanına çağırdı ve onları üç gruba ayırdı. Sonra aralarında kura çekip ikisini azat etti. Diğer dördü köle olarak kaldı ve onları azat edene ağır sözler söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 3/1288 (1668), Ebu Davud 4/28 (3958), Tirmizi 3/636 (1364, "hasen sahih") ve Beyhaki (10/285) rivayet ettiler.

 

 

 

13830 (2)- İmran b. Husayn bildiriyor: "Ensar'dan bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca adama ağır sözler söyledi ve köleleri yanına çağırdı. Sonra aralarında kura çekip ikisini azat etti, diğer dört kişiyi de köle olarak bıraktı."

 

[Sahih]

 

 

 

13831 (3)- İmran b. Husayn bildiriyor: Ensar'dan bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca: ''Neredeyse onun namazını kılmayacaktım'' buyurdu. Sonra köleleri yanına çağırdı ve onları üç gruba ayırıp (kura ile) ikisini azat etti. Diğer dört kişiyi de köle olarak bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

 

13832 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: Bir adam (ölüm anında) altı kölesini azat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kura çekip ikisini azat etti ve diğer dört kişiyi köle olarak bıraktı.

 

Muhammed b. Sirin: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öyle demiş olduğu bana ulaşmasaydı bunu kendi görüşüm sayardım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1668) ve Ebu Davud (3691) rivayet ettiler.

 

 

 

13833 (5)- İmran b. Husayn der ki: "Bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kura çekip ikisini azat etti ve diğer dört kişiyi köle olarak bıraktı."

 

[Sahih]

 

 

 

13834 (6)- İmran b. Husayn der ki: "Ölüm anında altı kölesini azat eden bir kişi getirildi. Onlardan başka hiçbir malı yoktu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kura çekip ikisini azat etti ve diğer dört kişiyi köle olarak bıraktı."

 

[Sahih]

 

 

 

13835 (7)- İmran b. Husayn bildiriyor: "Bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kura çekip dört kişiyi köle olarak bıraktı ve diğer ikisini azat etti."

 

[Sahih]

 

 

 

13836 (8)- İmran b. Husayn bildiriyor: Bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti. Bedevilerden varisleri gelip adamın yaptığını Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber verdiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gerçekten bunu yaptı mı? Eğer bilseydik ve Allah dileseydi onun namazını kılmazdık'' buyurdu. Sonra köleler arasında kura çekip ikisini azat etti ve diğer dördünü köle olarak bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Zeyd Amr b. Ahtab

 

13837 (1) Ebu Zeyd el-Ensari bildiriyor: "Adamın biri ölüm anında altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kura çekip ikisini azat etti ve diğer dört kişiyi köle olarak bıraktı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Said b. Mansur (409) rivayet etti

 

 

 

13838 (2)- Mansur'un, Hasan'dan: "Ensar'dan bir adam ölüm anında altı kölesini azat etti" diye rivayet etmiş olduğu hadisin aynısını Ebu Zeyd elEnsari, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktardı. Ancak rivayetinde: "Aralarında kura çekti" ifadesini geçmektedir.

 

 

4- Zina çocuğunu Azat Etmek

 

1. Meymune binti Sa'd

 

13839 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Meymune binti Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zina çocuğu(nun azat edilmesi) sorulunca: ''Bunda bir hayır yoktur. Benim için kendileriyle Allah yolunda cihad ettiğim iki ayakkabı; zina çocuğunu azat etmemden daha sevimlidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2531) ve Nesai:, s-kübra'da (4913) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ