MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Azatlılara iyilikte Bulunmak, Onlara Güzel ve Yumuşak Davranmak

 

1. Ebu Bekr

 

13840 (1) Ebu Bekr es-Sıddik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cimri kişi, fesatçı kişi, hain kişi ve kölelerine kötü davranan kişi Cennete girmeyecektir. Cennetin kapısını ilk olarak çalacak kişiler Allah'ın ve efendilerinin haklarını güzel bir şekilde ifa eden kölelerdir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisı (7-8) ve Ebu Ya'la (93) rivayet ettiler.

 

 

 

13841 (2)- Ebu Bekr es-Sıddik'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölelerine karşı kötü davranan kişi, Cennete girmeyecektir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

13842 (3)- Ebu Bekr es-Sıddik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kölelerine karşı kötü davranan kişi Cennete girmeyecektir'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Siz bize bu ümmetin köle ve yetimi en çok olan ümmet olduğunu haber vermiştiniz" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet öyledir, onlara çocuklarınız gibi değer verin ve yediklerinizden yedirin'' buyurdu. Oradakiler: "Bunlar bize dünyada ne gibi faydalar sağlar?" diye sorunca, Resulullah '(Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Savaş için beslediğin bir at üzerinde Allah yolunda cihad edersin. Köle ise senin işlerini görür. Namaz kıldığı zaman o senin kardeşindir, namaz kıldığı zaman o senin kardeşindir'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

2. İbn Ömer

 

13843 (1) Abdullah b. Ömer b. el-Hattab bildiriyor: .. Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelıp: Ey Allah’ın Resulü! Benım bir hizmetçim vardır. O kötü davranıp zulmetmektedir. Ona vurabilir miyim?" diye sorunca: ''Her gün yetmiş defa affedersin'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/506, 507), Tirmizi (3/130) rivayet ettiler.

 

 

 

13844 (2)- İbn Ömer der ki: Adamın biri ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

gelip: "Ey AlIah'ın Resulü! Köle kaç defa affedilir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve bir cevap vermedi. Adam tekrar sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine sustu. Adam bir daha sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her gün yetmiş defa affedilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13845 (1)- Abdurrahman b. Yezid, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Veda Haccında şöyle buyurdu: ''Köleleriniz! Köleleriniz! Köleleriniz! Onlara yediklerinizden yedirin ve giydiklerinizden giydirin. Bir suçla geldikleri zaman onları bağışlamak istemezseniz onları satın ve Allah'ın kullarına işkence etmeyin. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (17935) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/636) rivayet ettiler.

Heysemi (4/236): "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerden Asım b. Ubeydillah zayıftır" dedi.

 

 

4. Sahabeden Biri

 

13846 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşlerinize (kölelerinize) iyi davranın. Gücünüzü aşan işlerde onlardan yardım alın. Onların güçlerini aşan işlerde de siz onlara yardım edin'' buyurdu. Haccac rivayetinde: "Sellam b. Amr'ın ve kavminden bir kişinin ... " ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

13847 (2)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşlerinize (kölelerinize) iyi davranın. Gücünüzü aşan işlerde onlardan yardım alın. Onların güçlerini aşan işlerde de siz onlara yardım edin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (190) ve Ebu Ya'la. (920) rivayet ettiler.

22495 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Ebu Zer

 

13848 (1) Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size itaat eden hizmetçilerinize (köleferinize) yediklerinizden yedirin ve giydiklerinizden giydirin. Size itaat etmeyeni satın ve Allah'ın kullarına işkence etmeyin. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5161) rivayet etti.

 

 

 

13849 (2)- Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size itaat eden hizmetçilerinize (kölelerinize) yediklerinizden yedirin ve giydiklerinizden giydirin. Size itaat etmeyeni satın ve Allah'ın kullarına işkence etmeyin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13850 (3)- Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' (Köleleriniz) Allah'ın kendilerini imtihan için sizin ellerinizin altına (mülkiyetinize) koyduğu kardeşlerinizdir. Kimin kardeşi kendi elleri altında ise, ona yediğinden yedirsin ve giydiğinden giydirsin. Ona gücünü aşan bir iş yüklemesin. Eğer ona gücünü aşan bir iş yüklerse kendisine yardımda bulunsun.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, iman 1/84 (30), Müslim, iman 3/1283 (1661), Ebu Davud, edeb 4/340 (5158), Tirmizi, birr 4/334 81945, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/216 (3690) rivayet ettiler.

 

 

 

13851 (4)- Vasil el-Ahdeb bildiriyor: Ma'rur b. Suveyd: "Ebu Zer'i üzerinde yeni bir giysi ile gördüm" dedi. -Haccac rivayetinde: "Onu Rebeze'de gördüm. Kölesinin de üzerinde yeni bir giysi vardı" ibaresi geçmiştir. Bir defasında Haccac şöyle rivayet etti:- Bu durumu kendisine sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir kişiye sövdüğünü, onu annesiyle ayıpladığını, bu kişinin Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlattığını ve Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu söyledi: ''Sen kendisinde Cahiliye kalıntıları bulunan bir adamsın. Onlar sizin kardeşleriniz ve hizmetçilerinizdir. Allah onları elleriniz altına vermiştir. Kimin kardeşi kendi elleri altında ise, ona yediğinden yedirsin ve giydiğinden giydirsin. Ona gücünü aşan bir iş yüklemesin. Eğer ona gücünü aşan bir iş yüklerse kendisine yardımda bulunsun. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13852 (5)- Vasıl el-Ahdeb bildiriyor: Ma'rur b. Suveyd: "Rebeze'de Ebu Zer'i üzerinde yeni bir giysi ile gördüm. Kölesinin de üzerinde yeni bir giysi vardı..." dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Umame

 

13853 (1) Ebu Umame bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iki köle ile birlikte Hayber'den geldi. Kölelerden birini Ali b. Ebi Talib'e hibe etti ve kendisine: ''Ona vurma. Çünkü namaz ehline vurmayı yasakladım. Onun da namaz kıldığını gördüm'' buyurdu. Affan hadisinde şöyle geçer: "Ebu Galib'in, Ebu Umame'den bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iki köle ile birlikte Hayber'den gelmişti. Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Bize bir hizmetçi verebilir misin?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İkisinden) dilediğini al'' buyurdu. Ali: "(Ey Allah'ın Resulü!) Sen bana seç" karşılığını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen şunu al ve ona vurma. Çünkü Hayber'den dönüşümüzde onun namaz kıldığını gördüm ve namaz ehline vurmayı yasakladım'' buyurdu. Diğer köleyi de Ebu Zer'e verip: ''Ona iyi davran'' buyurdu. Ebu Zer ibe onu azat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ara Ebu Zer'e: ''Köle ne durumdadır?" diye sorunca, Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Siz ona iyi davranmamı emrettiniz. Ben de onu azat ettim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 8/330 (8057) ve Beyhaki (9/127) rivayet ettiler.

Heysemi (4/237) der ki: "Hadisin medan Ebu Galib'e aittir o da güvenilir bir kişidir."

 

 

 

13854 (2)- Ebu Umame bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iki köle ile birlikte Hayber'den geldi. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Bize bir hizmetçi verebilir misin?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İkisinden) dilediğini al'' buyurdu. Ali: "(Ey Allah'ın Resulü!) Benim için sen seç" karşılığını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen şunu al ve ona vurma. Çünkü Hayber'den dönüşümüzde onun namaz kıldığını gördüm ve namaz ehline vurmayı yasakladım'' buyurdu. Diğer köleyi de Ebu Zer'e verip: ''Ona iyi davran'' buyurdu. Ebu Zer de onu azat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ara Ebu Zer'e: ''Ey Ebu Zer! Sana verdiğim köle ne durumdadır?" diye sorunca, Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Siz ona iyi davranmamı emrettiniz. Ben de onu azat ettim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

13855 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölenin yemesi ve giyinmesi sahibine aittir. Ona gücünün yetmediği işler yüklenmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (192-3) ve Müslim (4329) rivayet ettiler.

 

 

 

13856 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölenin yemesi ve giyinmesi sahibine aittir. Ona gücünün yetmediği işler yüklemeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şafii, el-Umm 5/90 (2/66) ve Malik, Muvatta (980) rivayet ettiler.

 

 

 

13857 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölenin yemesi ve giyinmesi sahibine aittir. Ona gücünün yetmediği işler yüklenmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/21) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ