MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Kişinin Azat Edeceği Kölenin En üstünü, Kendisince En Kıymetli ve En Pahalı Olanıdır. Özellikle Müslüman ve Arap Olması Daha Güzeldir

 

1. Ebu Zer

 

13822 (1) Ebu Zer anlatıyor: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Amellerin hangisi daha üstündür?" diye sorduğumda: "Allah'a iman etmek ve Allah yolunda cihad etmektir" buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! (Azat etmekte) kölelerin hangisi (sevap bakımından) daha üstündür?" dediğimde ise: ''Sahipleri nezdinde en kıymetli ve en pahalı olanıdır" buyurdu. "Eğer buna güç yetiremezsem" dediğimde: ''Sanatkar birine yardım etmek veya işini yapamayana yardım etmektir'' buyurdu: "Buna da güç yetiremezsem" dediğimde: ''İnsanIarı rahatsız etmekten uzak dur. Çünkü bu, kendin için verdiğin güzel bir sadakadır" buyurdu. 

 

Diğer tahric: Humeydi (131) ve İbn Hibban (152) rivayet ettiler.

12770 (l)'de geçmiştir.

 

 

2. Ebu Bekr'in Azatlısı Sa'd

 

13823 (1) Hasan, Ebu Bekr'in azatlısı Sa'd'dan bildiriyor: Kendisi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmetini görürdü. Resulullah ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun hizmetini beğenirdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e: ''Ey Ebu Bekr! Saidi, azat et'' buyurdu. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan başka bize hizmet edecek kimsem yoktur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sa’d’ı azat et. Sana (başka) adamlar geldi, sana (başka) adamlar geldi'' buyurdu. Ebu Davud: "Burada adamlar ile esir ler kastedilmektedir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/213) ve İbnu'l-Esir, Usdu'l-Gabe'de (2/271) rivayet etti.

Heysemi O der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

3. Ensar'dan Biri

 

13824 (1) Ubeydullah b. Abdillah bildiriyor: Ensar'dan bir adam, siyah bir cariye ile gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Benim mümin bir cariye azat etme borcum var. Eğer bunu mümin olarak görüyorsan onu azat edeceğim" dedi.

 

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cariyeye: ''Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet eder misin?" diye sordu. O da: "Evet" diye cevap verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şehadet eder misin?" diye sorunca, o da yine: "Evet" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öldükten sonra dirilmeye inanıyor musun?" diye sorunca, cariye yine: "Evet" diye cevap verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu azat et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/231 (3284), İbn Ebi Şeybe 11/20 (10392) ve Beyhaki (2/388) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

13825 (1) İbn Ma'kil, Hz. Aişe'den bildiriyor: Aişe'nin Hz. İsmail'in soyundan bir köle azat etme borcu vardı. Yemen'den Havlan kabilesinden esirler getirilmişti. Aişe onlardan birini azat etmek istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bundan nehyetti. Sonra Mudar'dan Anber oğullarından esirler getirildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine onlardan birini azat etmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/216, "sahih") ve Beyhaki (9/75) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ