MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Azat Etmenin Fazileti ve Ona Teşvik

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13801 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim mümin bir köleyi azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder. O kimsenin eline karşılık elini, ayağına karşılık ayağını ve cinselorganına karşılık cinselorganını cehennemden azat eder. ''

Ravi der ki: Ali b. Hüseyin, Said b. Mercane'ye: "Sen bunu bizzat Ebu Hureyre'den mi işittin?" diye sorduğunda, Said: "Evet" karşılığını verdi. Ali b. Hüseyin köleleri içinde en maharetli olan kölesine: "Bana, Mutarrifi çağır" dedi. Mutarrif yanlarına gelince Ali b. Hüseyin ona: "Git sen Allah için artık hürsün" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (2517, 6715), Müslim (3787-90), Tirmizi (1541) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4854-6) rivayet ettiler.

 

 

 

13802 (2)- '' Burada yanlışlıkla bir önceki hadis iki kez tekrarlanmıştır

 

 

 

13803 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir köle azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13804 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir köle azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13805 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir köleyi azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder. '' Hatta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cinselorganını bile saydı. Bunun üzerine Ali b. Hüseyin, bir kölesini çağırdı ve onu azat etti.

 

[Sahih]

 

 

 

13806 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: 'Herhangi Müslüman bir kimse Müslüman bir erkeği azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden kurtarır. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Vasile b. el-Eska'

 

13807 (1) Vasile b. el-Eska' der ki: Süleym oğullarından bir topluluk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim bir dostumuza (katl sebebiyle cehennem) vacib oldu" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisi gibi bir köle azat etsin. Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder"buyurdu,

 

[Hasen]

 

 

 

13808 (2)- Garif ed-Deylemi der ki: Vasile b. el-Eska'nın yanına gittik ve: "Bize Resulullah'tan işitmiş olduğun bir hadisi anlat" dedik. Bunun üzerine o şu karşılığı verdi: "(Katl sebebiyle cehennem kendisine) vacib olan bir dostumuzla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun yerine bir köle azat edin. Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3964) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4870-2) rivayet ettiler.

 

 

 

13809 (3)- Vasile b. el-Eska' der ki: Süleym oğullarından bir topluluk Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Bizim bir dostumuza (katil sebebiyle cehennem) vacib oldu" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir köle azat etsin. Allah, azat edilen kölenin her bir uzvunu azat edenin bir uzvunun (kıyamet gününde) cehennemden kurtulması için fidyesi sayar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Amr b. Abese

 

13810 (1) Süleym b. Amir bildiriyor: Şurahbil b. es-Simt, Amr b. Abese'ye: "İçinde fazlalık ve noksanlık olmayan bir hadis anlat deyince, Amr şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim Müslüman birini azat ederse azat edilenin her bir uzvu azat edenin bir uzvu için (kıyamet gününde) Cehennemden kurtuluş olur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4866) rivayet etti.

 

 

4. Ukbe b. Amir

 

13811 (1) Ukbe b. Amir el-Cuhenı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim mümine bir köleyi azat ederse, bu azat eden kimse için (kıyamet gününde) cehennemden kurtuluş olur" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 3/296 (1760) ve Tayalisi 1/243 (1193) rivayet ettiler.

 

 

 

13812 (2)- Ukbe b. Amir el-Cuhenı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Müslüman bir köleyi azat ederse, bu azat etmesi kendisinin (kıyamet gününde) cehennemden kurtulması için fidyesi olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

5. Muaz

 

13813 (1) Muaz bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim mümine bir köleyi azat ederse, bu azat etmesi kendisinin (kıyamet gününde) cehennemden kurtulması için fidyesi olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 17/333 (918) rivayet etti.

 

 

6. Ka'b b. Murre

 

13814 (1) Ka'b b. Murre el-Behzı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Gecenin hangi vakti ibadet için icabet edilme açısından en uygunudur?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gecenln son ortasıdır'' buyurdu. Süfyan bir defasında: ''icabet edilme açısından'' ifadesini: ''işitilme açısından'' şeklinde aktarmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4860) rivayet etti.

 

 

 

13815 (2)- Murre b. Ka'b veya Ka'b b. Murre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Herhangi bir adam, Müslüman bir adamı kölelikten azat ettiği zaman, azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kişinin her bir uzvuna karşılık onun bir uzvu cehennemden kurtulur. Bir Müslüman Müslümanlardan iki kadını azat ettiği zamanı azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur ve bu kadınların uzuvlarından her ikisine karşılık bir uzvu Cehennem ateşinden kurtulur. Müslüman bir kadın Müslüman bir kadını kölelikten azat ettiği zamanı azat etmesi (kıyamet gününde) onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kadının her bir uzvuna karşılık onun bir uzvu cehennemden kurtulur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3967), İbn Mace (2522) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4863) rivayet ettiler.

3257 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

13816 (3)- Şurahbil b. es-Simt der ki: Adamın biri Ka'b b. Murre'ye veya Murre b. Ka'b'a: "Bana, baban hakkı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğun bir hadisi anlat ve dikkat et! deyince, şu karşılığı verdi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Herhangi bir adam, Müslüman bir adamı kölelikten azat ettiği zamanı azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kişinin her bir uzvuna karşılık onun bir uzvu cehennemden kurtulur. Bir Müslüman, Müslümanlardan iki kadını azat ettiği zamanı azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur ve bu kadınların uzuvlarından her ikisine karşılık bir uzvu Cehennem ateşinden kurtulur. Müslüman bir kadın Müslüman bir kadını kölelikten azat ettiği zamanı azat etmesi (kıyamet gününde) onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kadının her bir uzvuna karşılık onun bir uzvu cehennemden kurtulur.''

 

[Sahih]

 

27880 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13817 (4)- Salim b. Ebi'l-Ca'd der ki: Şurahbil b. es-Simt, Ka'b b. Murre'ye: "Ey Ka'b! Bana, baban hakkı için Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğun bir hadisi anlat ve dikkat et! deyince, Ka'b şu karşılığı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Herhangi bir adamı Müslüman bir adamı kölelikten azat ettiği zamanı azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kişinin her bir uzvuna karşılık onun bir uzvu cehennemden kurtulur. Bir Müslüman Müslümanlardan iki kadını azat ettiği zamanı azat etmesi onun cehennemden kurtuluşu olur ve bu kadınların uzuvlarından her ikisine karşılık bir uzvu Cehennem ateşinden kurtulur. ''

 

[Sahih]

 

 

7. Malik b. Amr el-Kuşeyri

 

13818 (1) Malik b. Amr el-Kuşeyri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Kim Müslüman bir köleyi azat ederse, bu azat etmesi kendisinin (kıyamet gününde) ateşten kurtulması için fidyesi olur. '' Affan rivayetinde: "Bu kimsenin her bir kemiğine karşı azat eden kimsenin bir kemiği (ateşten) kurtulur'' dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7256) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravilerden Ali b. Zeyd, zayıf olmakla beraber hadisi hasen olan biridir."

22362 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

8. Malik b. el-Haris

 

13819 (1) Malik b. el-Haris bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kim Müslüman bir köleyi azat ederse, azat etmesi kendisi için (kıyamet gününde) cehennemden kurtuluş olur. Azat edilen kimsenin her bir kemiğine karşı azat eden kimsenin bir kemiği (ateşten) kurtulur. ''

 

[Hasen]

 

23360 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13820 (2)- Malik veya İbn Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir Müslüman bir köleyi veya Müslüman bir erkek köleyi azat ederse, azat etmesi kendisi için cehennemden kurtuluş olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

9. Ebu Musa

 

13821 (1) Şu'be el-Küfi der ki: Ebu Burde b. Ebi Müsa'nın yanında idik. O şöyle dedi: "Evlatlarım! Babamın bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den anlatmış olduğu bir hadisi size anlatacağım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir köleyi azat ederse, Allah azat edilen köleden her bir uzva karşılık azat edenin bir uzvunu (kıyamet gününde) cehennemden azat eder" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydi (767) rivayet etti.

Heysemi (7254) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş ve şöyle demiştir: "Bu hadis Ebu Musa'dan sadece bu isnadla rivayet edilmiştir." Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ