MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

82- Atları Övmek, Onları Allah Yolunda Cihad için Yetiştirmek, Bakımını Güzel Yapmak, Onları Yemlemek; Uzaması Halinde Saçlarını Kesmenin Mekruhluğu

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

13741 (1) İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13742 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemlerindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13743 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1844) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (3/43) rivayet ettiler.

 

 

 

13744 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13745 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Ya'la (2642) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/274) rivayet ettiler.

 

 

 

13746 (6)- Ebu Hureyre, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13747 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününe kadar hayır, ebediyen atın perçemlerindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13748 (8)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2/467), Buhari (2849) ve Müslim (1871) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13749 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ‘'Kişi servetinin zekatım vermezse, bu mal kıyamet gününde Cehennem ateşinde kızdınlır ve mal sahibinin yüzü, yanları ve sırtı dağlanır. ''Miktarı (Dünya senesi ile) elli bin yıl olan bir günde''[Mearic 4] bu durum, tüm kulların hesabı görülünceye ve Cennet veya Cehennemdeki yeri kendisine gösterilinceye kadar devam eder. Kimin koyunları olur da zekatmı vermezse, kıyamet günü bu koyunlar en çok oldukları zaman sayısmca gelip karşısına dikilirler. Kendisi de geniş bir alanda yere yatırılarak boynuzlarıyla süsüp tırnaklarıyla çiğnerler. Bu koyunların boynuzlarında ne bir eğrilik, ne de bir kırık olur. En sondaki koyun da geçince, en baştaki koyun çiğnemek üzere bir daha geri döner. ''Miktarı (Dünya senesi ile) elli bin yıl olan bir günde''[Mearic 4] bu durum, tüm kulların hesabı görülünceye ve Cennet veya Cehennemdeki yeri kendisine gösterilinceye kadar devam eder. Kimin develeri olur da zekatını vermezse, kıyamet günü bu develer en çok oldukları zaman sayısmca gelip karşısına dikilirler. Kendisi de geniş bir alanda yere yatırılarak develer tırnaklarıyla onu çiğnerler. En sondaki deve de geçince, en başta ki deve çiğnemek üzere bir daha geri döner. ''Miktarı (Dünya senesi ile) elli bin yıl olan bir günde''[Mearic 4] bu durum tüm kulların hesabı görüIünceye ve Cennet veya Cehennemdeki yeri kendisine gösterilinceye kadar devam eder. ''

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e atlar sorulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününe kadar hayır, atın perçemine bağlanmıştır. Atlar kimi için ecir, kimi için örtü ve güzellik, kimi içinse günah vesilesidir. Sahibi için ecir olan at, kişinin Allah yolunda kullanmak üzere aldığı attır. Bu atın yediği sahibi için ecirdir. Bu atın sahibi atın dereden içtiği sudan bile ecir alır. Bu at meradan geçerken otlardan yese, sahibi yine bu sebeple ecir alır. Hatta atın attığı her adım karşılığında sahibi için bir ecir yazılır'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) atın dışkısını ve idrarını bile saydı- (ve şöyle devam etti): "At kendisi için bir örtü ve güzellik olan kişi ise, at'ı işini görmek ve kimseye muhtaç olmamak için besleyip, onun sırtında ve karnında gerek darlık, gerekse varlık içinde olsun (ödemesi gereken) bir hak olduğunu unutmaz. Sahibine yük olan at ise: Sahibinin sırf üstünlük taslamak, riya ve Müslümanlara düşmanlık için edindiği attır. İşte bu atı sahibi için günaha girme sebebidir." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e eşeklerle ilgili sorulunca ise:

"Eşekler hakkında bir şey indirilmedi, ama şu kapsayıcı olan ayet nazil oldu:

"Kİm zerre kadar İyilik yapmışsa onu görür. Kİm de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür"[Zilzal 7,8] buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2440), Müslim (1/269, 270, 271), atların sorulması kısmından öncesini Ebu Davud 2/48, 49 (1658), atların sorulması kısmından sonrasını İbn Mace (2788) ancak, eşeklerle ilgili kısmı almamıştır, aynı şekilde Nesai (2/118, 119), atların sorulması kısmından öncesini Tirmiz! (3/5, 6, "hasen sahih"), atların sorulması kısmından sonrasını Malik, Muvatta (444, 445) ve aynı şekilde Buhari 5/35, 6/48,49, 466, 8/559, 13/378) rivayet ettiler. 9033 (1)' de tekrar etmiştir. 

 

 

 

13750 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim Allah yolunda kullanmak üzere Allah'a inanarak ve vadini tasdik ederek at bağlayıp beslerse, kıyamet günü o atın yediği, içtiği, idrarı ve tersleri bu kimsenin mizanında (hesap tartısında) sevap olarak gözükür''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (6/34), Nesai, kitabu'/-hay/6/225 (3582) ve Hakim, cihad (2/92, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

13751 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününe kadar hayır; atın perçemine bağlanmıştır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (1686) rivayet etti.

Heysemi (9322) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden Atiyye zayıftır."

 

 

SONRAKİ