MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 75- Ahde Vefa Göstermek, Eman Verdiği Kişiye Hainlik Etmemek, Azınlık Tebayı Öldürmekten Sakındırmak ve Hainlik Eden Kimsenin Kıyamet Günündeki Durumu

 

3. Ebu Rafi'

 

13640 (1) Ebu Rafi' der ki: Kureyş beni Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüğüm zaman kalbime İslam düştü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Onlara geri dönmeyeceğim" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ahdimi bozmam ve bana gelen postacıya baskı yapmış gibi yanımda tutmam. Şimdi geri dön. Döndüğün zaman şu anda kalbinde olan şeyorada da kalbinde kalırsa o zaman bize gelirsin'' buyurdu.

Bukeyr ekledi: "Hasan'ın bana bildirdiğine göre Ebu Rafi' Kıbti biri idi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8621) ve İbn Hibban (4877) rivayet ettiler.25900 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

4. İbn Surad

 

13641 (1) Rifa'a el-Beceli der ki: Muhtar b. Ebi Ubeyd'in köşkünde yanına girdim. Onun: "Cibril az önce yanımdan kalktı" dediğini işittim. Bunun üzerine onun boynunu vurmak istedim, ama Süleyman b. Surad'ın, Allah Resulü’nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği hadis aklıma geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Adam kanı husunda sana güvendiği zaman onu öldürme'' buyurmuştu. O da bana kanı hususunda güvenmişti. Bu sebeple onu öldürmek istemedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2689) rivayet etti.

 

 

 

13642 (2)- Rifa'a b. Şeddad der ki: Muhtar'ın yanıbaşında durmakta idim. Onun yalan söylediğini anladığım zaman, vallahi kılıcımı çekip boynunu vurmak istedim, ama Amr b. el-Hamik'in bana aktarmış olduğu hadis aklıma geldi. O şöyle demişti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim birine canı hususunda eman verir de onu öldürürse kıyamet gününde ona hainlik sancağı verilir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2688) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8686-8) rivayet ettiler.

 

 

 

13643 (3)- Rifa'a b. el-Fityani der ki: Muhtar'ın yanına girdim ve benim için bir yastık koyup (başka bir yastığı göstererek): "Eğer kardeşim Cibril bunun üzerinden kalkmamış olsaydı onu senin için koyardım" dedi. Bunun üzerine onun boynunu vurmak istedim, ama Amr b. el-Hamik'in bana aktarmış olduğu hadis aklıma geldi. O şöyle demişti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir mümin herhangi bir mümine kanı hususunda eman verir ve onu öldürürse ben o katil'den uzağım'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

27669 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13644 (4)- Rifa'a b. Şeddad der ki: Muhtar'ın yanıbaşında durmakta idim. Onun yalan söylediğini anladığım zaman, vallahi kılıcımı çekip boynunu vurmak istedim, ama Amr b. el-Hamik'in bana nakletmiş olduğu hadis aklıma geldi. O şöyle demişti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim birine canı hususunda eman verir de onu öldürürse kıyamet gününde ona hainlik sancağı verilir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ