MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 75- Ahde Vefa Göstermek, Eman Verdiği Kişiye Hainlik Etmemek, Azınlık Tebayı Öldürmekten Sakındırmak ve Hainlik Eden Kimsenin Kıyamet Günündeki Durumu

 

6. Enes b. Malik

 

13645 (1) Enes b. Malik der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize verdiği her hutbesinde mutlaka: ''Emaneti olmayanın (emanete riayet etmeyenin) imanı yoktur. Ahdi olmayanın da (verdiği söz ve anlaşmaya vefa göstermeyenin de) dini yoktur'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban, Mevarid 41 (47) ve Beyhaki (6/388) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (1/96): "Senedi hasendir" dedi.

 

 

 

13646 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hutbe verdiği zaman mutlaka: ''Emaneti olmayanın (emanete riayet etmeyenin) imam yoktur. Ahdi olmayanın da (ahde vefa göstermeyenin de) dini yoktur'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13647 (3)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize verdiği her hutbesinde mutlaka: ''Emaneti olmayanın (emanete riayet etmeyenin) imanı yoktur. Ahdi olmayanın da (ahde vefa göstermeyenin de) dini yoktur'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13648 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Emaneti olmayanın (emanete riayet etmeyenin) imanı yoktur. Ahdi olmayanın da (ahde vefa göstermeyenin de) dini yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Kudai, Şihab'da (848) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Bekre

 

13649 (1) Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere anlaşmalı birini (azınlık tebayı) öldürürse Allah ona Cennetin kokusuni bile haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (9/425) rivayet etti.

 

 

 

13650 (2)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere anlaşmalı birini (zımmiyi) öldürürse Allah ona Cennetin kokusunu koklamayı bile haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/25) rivayet etti.

 

 

 

13651 (3)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere anlaşmalı birini öldürürse Allah ona Cennetin kokusunu bile haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13652 (4)- Ebu Bekre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Cennetin kokusu yüz yıllık bir mesafeden alınır. Anlaşmalı bir kimseyi (zımmiyi) öldüren kimseye Allah Cenneti ve kokusunu mutlaka haram kılar. '' Eğer Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dediğini işitmediysem Allah kulaklarımı sağır etsin."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/126) rivayet etti.

16813 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13653 (5)- Abdurrahman b. Ebi Bekre babasından bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Kim haksız yere anlaşmalı olduğu birini öldürürse Cennet kokusunu dahi almayacaktır. Cennetin kokusu da yüz yıllık mesafeden alınır.''

 

[Hasen]

 

 

 

13654 (6)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere anlaşmalı birini (azınlık tebayı) öldürürse Allah ona Cenneti haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/84 (2760), Darimi, sire (2/235, "sahih") ve Hakim (2/142) rivayet ettiler.

 

 

 

13655 (7)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim haksız yere anlaşmalı birini öldürürse Allah ona Cennetin kokusunu bile haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/25) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ