MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

75- Ahde Vefa Göstermek, Eman Verdiği Kişiye Hainlik Etmemek, Azınlık Tebayı Öldürmekten Sakındırmak ve Hainlik Eden Kimsenin Kıyamet Günündeki Durumu

 

1. Huzeyfe b. El-Yeman (r.a.)

 

13635 (1) Huzeyfe b. el-Yeman der ki: Bedir savaşına katılmaktan beni men eden şuydu. Ben ve Babam Huseyl birlikte çıkmıştık. Kureyş kafirleri bizi alıp: "Siz Muhammed'e mi gidiyorsunuz?" dediler. Biz de: "Biz sadece Medine'ye gitmek istiyoruz" karşılığını verdik. Bunun üzerine bizden Medine'ye gideceğimize ve kendileriyle savaşmayacağımıza dair ahid alarak bizi bıraktılar. Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlattığımızda: ''(Medine’ye) gidin. Onlara karşı ahdinizi yerine getirin ve onlara karşı Allah'tan yardım dileyelim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1414 (1787) rivayet etti.

 

 

 

13636 (2)- Ebu İshak bildiriyor: Dostlarımızdan bir kişi bize Huzeyfe'den nakletti: "Müşrikler kendisini ve babasını tuttular. Bedir'de savaşmayacaklarına dair kendilerinden ahid aldılar. (Bu konuda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): lAhdinizi yerine getirin, biz onlara karşı Allah'tan yardım dileriz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Amr b. Abese

 

13637 (1) Süleym b. Amir der ki: Muaviye, Bizans topraklarında yol almaktaydı. Muaviye ile Bisanslılar arasında bir anlaşma vardı. Anlaşma süresi sona ermeden onlara yaklaşmak istiyordu. Anlaşma sona erince onlarla savaşacaktı. Bir de baktılar ki at üzerinde yaşlı biri: "Allahü ekber, hainlik etmeniz değil, sözünüzde durmanız gerekir. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimin bir toplumla arasında bir anlaşma varsa anlaşma sona erinceye kadar ya da karşılıklı olarak anlaşmayı vaktinden önce bozduklarını birbirlerine bildirinceye kadar bu bağı ne çözsünı ne de yeniden bağlasm'' buyurdu" demektedir. Bu durum Muaviye'ye bildirilince geri döndü. Bir de baktıklar ki bu kişi Amr b. Abese imiş.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, szre 4/143 (1580, "hasen sahih"), İbn Ebi Şeybe, cihad 12/459 (15255) ve Beyhak1 (9/231) rivayet ettiler.

 

 

 

13638 (2)- Süleym b. Amir der ki: Muaviye ile Bizans arasında bir anlaşma vardı. Muaviye, Bizans topraklarına doğru yola çıkmıştı. Anlaşma süresi sonra erince onlarla savaşacaktı. Bir adam atı üzerinde: "Allahu ekber, hainlik etmeniz değil, sözünüzde durmanız gerekir; hainlik etmeniz değil, sözünüzde durmanız gerekir" demeye başladı. Bir de baktıklar ki bu kişi Amr b. Abese. Muaviye kendisine bu durumu sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: Kimin bir toplumla arasında bir anlaşma varsa, anlaşma sona erinceye kadar ya da karşllıklı olarak anlaşmayı vaktinden önce bozduklarını birbirlerine bildirinceye kadar bu bağı ne çözsün, ne de yeniden bağlasın.'' Bunun üzerine Muaviye geri döndü.

 

[Sahih]

 

 

 

13639 (3)- Süleym b. Amir der ki: Muaviye ile RumIardan bir topluluk arasında bir anlaşma vardı. Muaviye, Rum topraklarına doğru yola çıkmıştı. RumIarın anlaşmayı bozması ve bunun üzerine kendisinin onlarla savaşması için topraklarında yol almaya başladı. Bir de baktılar ki insanların bir tarafında bir adam: "Hainlik etmeniz değil, sözünüzde durmanız gerekir" diye seslenmektedir. Bir de baktıklar ki bu kişi Amr b. Abese. Bu kişi şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Kimin bir toplumla arasında bir anlaşma varsa anlaşma sona erinceye kadar ya da karşılıklı olarak anlaşmayı vaktinden önce bozduklarını birbirlerine bildirinceye kadar bu bağı ne çözsünı ne de yeniden bağlasın.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ