MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 74- Eman Verilmiş iken Kan Dökülmesinin Haram Olması, Erkek Olsun Kadın Olsun Kişinin Eman Vermesinin Geçerli Kılınması

 

7. Ebu Umame

 

13633 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanlar, birbirleri adına eman verebilir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (2/141, "sahih"), Taberani, M. el-Kebir 8/277 (7907), İbn Ebi Şeybe (12/452,455), Tahavi, Müşkilü'l-Asar (2/91) ve Beyhaki (9/95) rivayet ettiler.

 

 

8. ümmü Hani binti Ebi Talib

 

13634 (1) Hıhite ümmü Hani binti Ebi Talib der ki: Mekke'nin fetih gününde eşimin akrabalarından iki adama eman verdim. Onları bir eve soktum ve üzerlerine kapıyı kapattım. Annemin oğlu Ali b. Ebi Talib gelince kılıçla etraflarında dolaşmaya başladı. Bunun üzerine Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim ve kendisini bulamadım, ama Hz. Fatıma'yı buldum. O da bana karşı kocasından daha sertti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde toz eseri ile gelince durumu kendisine haber verdim. Bunun üzerine: ''Ey ümmü Hani! Senin ahid ve eman verdiğine biz de ahid ve eman verdik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8684) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ