MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

70- Casusun Müslüman veya Düşman Olması Durumunda Cezası

71- Kafirin Kölesi Müslüman Olarak Bize (Kaçıp) Gelirse Artık Hürdür

72- Savaşan Kişi Kendisine Ulaşılmadan Önce Müslüman Olursa Malını Korumuş Olur

 

70- Casusun Müslüman veya Düşman Olması Durumunda Cezası

 

1. Seleme b. el-Ekva'

 

13601 (1) İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasından bildiriyor: Müşriklerden bir casus Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Yemek yedikten sonra gizlice çekip gitti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamın peşine düşün ve onu öldürün'' buyurdu. Topluluk adamın peşine düştü. Babam attan daha hızlı koşardı. Bu sebeple herkesi geçip devenin yularını tuttu ve adamı öldürdü. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o adamın şahsi eşyalarını babama verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3051) ve Ebu Davud (2653) rivayet ettiler.

13503 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Furat b. Hayyan

 

13602 (1) Harise b. Mudarrib, Furat b. Hayyan'dan bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onun öldürülmesini emretmişti. Çünkü Ebu Süfyan'ın casusu ve Ensar'dan bir kişinin müttefiki idi. (Bir gün) Ensar'dan bir topluluğun yanına gidip: "Ben müslümanını" dedi. Ensar: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi Müslüman olduğunu söylemektedir" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden bazı kimseler vardır ki onları imanlarıyla baş başa bırakırız. Furat b. Hayyan da onlardan birisidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/48 (2652), Hakim (2/115; 4/366) ve Ebu Nuaym, Hilye (2/18) rivayet ettiler.

 

 

 

13603 (2)- Harise b. Mudarrib, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişiden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabına: ''Sizden bazı kimseler vardır ki onlara bir şey vermeyip onları (imanlarıyla baş başa) bırakırım. Furat b. Hayyan da onlardan birisidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki (8/197) ve Ebu Davud, cihad 3/48 (2652) rivayet ettiler.

 

 

 

13604 (3)- Harise b. Mudarrib, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişiden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabına: ''Sizden bazı kimseler vardır ki onlara bir şey vermeyip onları imanlarıyla baş başa bırakırım. İel oğullarından olan Furat b. Hayan da onlardan birisidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

26854 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

71- Kafirin Kölesi Müslüman Olarak Bize (Kaçıp) Gelirse Artık Hürdür

 

1. İbn Abbas

 

13605 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslüman olarak kendisine gelen köleleri efendileri gelmeden önce azat ederdi. Taiff'in fetih) gününde de böyle iki kişiyi azat etti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2508) rivayet etti.

 

 

 

13606 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taif ahalisini kuşattığı gün iki köle yanına gelince onları azat etti. Bunlardan biri Ebu Bekre idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkıp (kaçıp) yanına gelen köleleri azat ederdi."

 

[Hasen]

 

 

 

13607 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taif gününde: ''Kölelerden her kim bize gelirse artık hürdür'' buyurdu. O gün kölelerden bir kısmı çıkıp gelmişti ve Ebu Bekre de onlardan biri idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları azat etti.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7267) der ki: "Hadisi Ahmed ve kısa metniyle Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Haccac b. Ertat güvenilir biri olmakla birlikte tedlis yapmaktadır." 25447' de tekrar edecektir.

 

 

 

13608 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taif gününde kendisine gelen müşriklerin kölelerini azat etti."

 

[Hasen]

 

 

 

13609 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Taif ahalisini kuşattığı gün çıkıp yanına gelen kölelerini azat etti."

 

[Hasen]

 

 

72- Savaşan Kişi Kendisine Ulaşılmadan Önce Müslüman Olursa Malını Korumuş Olur

 

1. Sahr b. Ayle

 

13610 (1) Sahr b. Ayle bildiriyor: Süleym oğullarından bir topluluk Müslümanlar gelince topraklarını bırakıp kaçtılar. Sonra Müslüman oldular ve bu konuda benimle Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında davalaştılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara mallarını geri verdi ve: ''Kişi Müslüman olduğu zaman toprağında ve malında daha önceliklidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darimi (1674) ve Ebu Davud (3067) rivayet ettiler.

 

 

2. Bureyde

 

13611 (1) Bureyde der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman olduktan sonra malları, köleleri ve hayvanları kendilerinindir. Onlardan ancak sadaka (zekat) verirler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki (4/132) rivayet etti. Heysemi (3/63): "Hadisi Bezzar, İmam Ahmed ve Taberani el-Mu 'cemu 'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ahmed ve Bezzar'ın rivayetlerinde şöyle geçmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) 2ımmller hakkında: "Onlar, müslüman oldukları zaman (önceden) sahip olduklarına yine sahiptirler" buyurmuştur. İsnadında yer alan Leys b. Ebi Süleym tevsik edilmiştir, ancak müdellistir" dedi.

 

 

SONRAKİ