MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

73- Ganimet Olarak Alınan Topraklar Hakkında

 

1. Ebu Hureyre

 

13612 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hangi beldeye gider de orada ikamet ederseniz, hisseniz oradadır. Hangi belde de Allah'a ve Rasülüne isyan ederse, o belde'nin beştebiri Allah'a ve Resulü'ne aittir. Sonra (geri kalanı da) sizindir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, Sahih cilt 4 sh (361) rivayet etti.

 

 

2. Hz. Ömer (r.a.)

 

13613 (1) Zeyd b. Elsem, babasından bildiriyor: Hz. Ömer'in: "Gelecek yıla kadar yaşarsam, insanların fethettiği her kasabayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hayber'i paylaştırdığı gibi insanlar arasında paylaştırırdım" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Yahya b. Adem, Harac'da (106,107) ve Ebu Ubeyd, Emval'de (143) rivayet ettiler.

 

 

 

13614 (2)- Hz. Ömer: "Eğer Müslümanların sonradan gelecek olan nesilleri (söz konusu) olmasaydı, fethedilen her kasabayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hayber'i paylaştırdığı gibi paylaştırırdım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Zübeyr

 

13615 (1) Süfyan b. Vehb el-Havlanı der ki: Emansız olarak Mısır'ı fethettiğimiz zaman Zübeyr b. el-Avvam kalkıp: "Ey Amr b. el-As, Burayı (Mısır'ı) paylaştır" dedi. Amr: "Paylaştırmam" deyince, Zübeyr: "Vallahi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hayber'i paylaştırdığı gibi paylaştıracaksın" karşılığını verdi. Bunun üzerine Amr: "Vallahi müminlerin emirine mektup yazmadan paylaştırmam" dedi ve Ömer'e bir mektup yazdı. Ömer kendisine: "Orada hamileIerin karnındaki bebekler (doğup büyüdükten sonra yeni gelecek nesil) orada savaşıncaya kadar oraya yerleş(in)" diye bir cevap yazdı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ubeyd, Emval'de (149) ve İbn Abdilhakem, Futuh Mısır'da (88, 263) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Ömer

 

13616 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ekinden ve hurmalardan çıkacak olan bütün mahsulün yarısı karşılığında olmak üzere arazileri işletmeyi Hayber ahalisine verdi.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2285, 2499, 2720, 4248, 2328), Müslim (3962-65), Ebu Davud (3008, 3408-9), İbn Mace (2467) ve Tirmizi (1383) rivayet ettiler.

 

 

 

13617 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ekinden ve hurmalardan çıkacak olan bütün mahsulün yarısı karşılığında olmak üzere arazileri işletmeyi Hayber ahalisine verdi. Her sene eşlerine seksen vesak kuru hurma ve yirmi vesak arpa olmak üzere yüz vesak veriyordu. Ömer başa geçince, Hayber'i paylaştırdı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerini kendilerine arazi ve su vermek veya her yıl almakta oldukları vesakları vermek arasında muhayyer bıraktı. Onlar bu konuda farklı kararlara vardılar. Bir kısmı arazi ve suyu tercih ederken, bir kısmı da vesakları tercih etti. Hafsa ve Aişe vesakları tercih edenlerdendi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/456), Ebu Davud (3/118, 119) ve Buhari (5/10, 11) rivayet ettiler.

 

 

 

13618 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (ekinden ve hurmalardan çıkacak olan bütün mahsulün) yarısı karşılığında Hayber'i (ahalisine) verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hayatı boyunca, Ebu Bekr'in ve Ömer'in hayatı boyunca bu şekilde ellerinde kaldı. Ta ki Ömer beni onu paylaştırmak için gönderinceye kadar. Onlar bana büyü yaptı ve elim yamulduo Bunun üzerine Ömer onu (Hayber'i) ellerinden aldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/239- 241) rivayet etti.

 

 

 

13619 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ekinden ve hurmalardan çıkacak olan bütün mahsulün yarısı karşılığında olmak üzere arazileri işletmeyi Hayber ahalisine verdi. Her sene eşlerine seksen vesak kuru hurma ve yirmi vesak arpa olmak üzere yüz vesak veriyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

13620 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (ekinden ve hurmalardan çıkacak olan bütün mahsulün) mahsulün yarısı karşılığında olmak üzere arazileri işletmeyi Hayber ahalisine verdi. Her sene eşlerine seksen vesak kuru hurma ve yirmi vesak arpa olmak üzere yüz vesak veriyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

13621 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Yahudi ve Hıristiyanları Hicaz yurdundan sürdü. Allah'ın Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşını kazanınca onları sürmek istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşı kazanınca, Hayber yurdu Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanların olmuştu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları çıkarmak istedi, ancak Yahudiler, kendilerini Hayber'de bırakmasını ve kendilerinin mahsulün yarısı karşılığı Hayber arazilerini işletmeyi istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İstediğimiz kadar sizi bu şartla Hayberlde bırakırız'' buyurdu. Ömer onları Teyma veya Eriha'ya sürene kadar Hayber'de kaldılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2338, 3152) ve Müslim (3967) rivayet ettiler.

25364'te tekrar edecektir.

 

 

4. İbn Abbas

 

13622 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber'in topraklarını ve hurmalarını yarıya bölmek üzere ahalisine verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn M.ace (2468) ve Ebu Ya'la (1341) rivayet ettiler.

 

 

5. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabından Adamlar

 

13623 (1) Buşeyr b. Yesar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan adamların şöyle anlattığı zamana yetişmiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber'i fethettiği ve Hayber, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğu zaman, Müslümanlar o toprakları işlemekten aciz kaldılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkacak mahsülün yarısını almak üzere toprakları işlemeleri için Yahudilere verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu her biri yüz hisse ihtiva eden otuz altı parçaya böldü. Bunun yarısı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ve Müslümanlara aitti. Diğer yarısı ise yanına gelecek elçileri ağırlamak ve insanların diğer ihtiyaçlarını karşılamak içindi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, harac 3/159 (3012) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ