MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

68- Müslüman Olan Esirin Fazileti

 

1. Ebu Hureyre

 

13592 (1) Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbimiz zincirlerle Cennete sürüklenen bir toplumdan hoşnut olmuştur'' buyurduğunu işitim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2677) ve İbn Hibban (134) rivayet ettiler.

 

 

 

13593 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Rabbimiz zincirlerle Cennete sürüklenen adamlardan hoşnut olmuştur'' buyurduğunu işitim.

 

[Sahih]

 

 

 

13594 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Rabbimiz zincirlerle Cennete sürüklenen bir toplumdan hoşnut olmuştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13595 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Rabbimiz zincirlerle sürüklenerek getirilip Cennete sokulan toplumlardan hoşnut olmuştur.''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Umame

 

13596 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülünce: "Ey Allah'ın Resulü! Sizi güldüren nedir?" diye sarduk. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zincirlerle Cennete sürüklenen bir toplumdan hoşnut oldum'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

13597 (2)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün gülünce: "Ey Allah'ın Resulü! Sizi güldüren şey nedir?" diye sarduk. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zincirlerle birbirlerine bağlanmış bir toplumun Cennete sürülmesidir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9710) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in isnadlarından biri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Sehl b. Sa'd

 

13598 (1) Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hendek savaşında idim. Kazmayı alıp kazmaya başladı ve bir taşa dek gelip güldü. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Sizi güldüren şey nedir?" denilince: ''Beni güldüren şey, doğu tarafından bazı kişilerin bağlanmış bir şekilde Cennete sürülmesidir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/333): "Senedi Sahihtir" dedi.

 

 

69- Arapların Esareti

 

1. Hz. Aişe

 

13599 (1) Müminlerin annesi Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mustalik oğullarının esirlerini taksim ettiği zaman Cüveyriye binti'l-Haris, Sabit b. Kays b. Şemmas'ın veya amcası oğlunun hissesine düşmüştü. O da kendisiyle mukatebe yapmıştı. Cüveyriye onu gören herkesin isteyeceği bir güzellikte idi. Cüveyriye mukatebe bedelini ödemede yardım istemek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. Vallahi onu odamın kapısında gördüğüm zaman ondan hoşlanmadım ve Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem), benim gördüğüm güzelliği göreceğini anladım. O içeri girip şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kavmin efendisi Haris b. Dırar'ın kızı Cüveyriye'yim. Düştüğüm kötü durumu siz de bilmektesiniz. Ben (ganimet) taksim(in)de Sabit b. Kays b. Şemmas'ın veya amcası oğlunun hissesine düştüm ve onunla mukatebe yaptım. Mukatebe bedeli için de senden yardım istemeye geldim." Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana bundan daha hayırlısını söylesem ne dersin?" buyurunca, Cüveyriye: ''Nedir ey Allah'ın Resulü!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin mukatebe bedelini öderim ve seninle evlenirim" buyurdu. Cüveyriye'de: "Kabul ettim, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Resulullah ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman ben de öyle yapacağım'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Cüveyriye binti'l-Haris ile evlendiği haberi yayılınca insanlar: "Bunlar, Nebi'in (eşi tarafından) yakınıdırlar" diyerek ellerindeki esirleri azat etmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Cüveyriye ile evlenmesinde Mustalik oğullarından yüz kişi azat edildi. Kavmi için ondan daha bereketli bir kadın tammıyorum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3931), İbnu'l-Carud (705), İbn Hibban (4054) vve Hakim (4/26) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

13600 (1) İbn Muhayriz der ki: Mescide girdiğimde Ebu Said elHudri'yi gördüm ve yanında oturdum. Ona azil konusunu sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mustalik oğulları savaşına çıktık. Arap esirlerden cariyeler aldık. Onlarla ilişkiye girmek istedik. çünkü ailemizden uzak kalmıştık. (Ancak ümmü veled olmalarından korkarak) azil yapmak istedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken ona sormadan azil yapacağırmza, konuyu önce kendisine soralım dedik. Sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Azil yapmanızda bir sakınca yoktur. Kıyamete kadar, doğması takdir edilen her canlı mutlaka doğacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2542) ve Müslim (3534) rivayet ettiler.

13588 (10)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ