MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

67- Cariye ile Hayız Görmeden Önce ve Onlardan Hamile Olanlarla Doğumlarından Önce ilişkiye Girmenin Yasaklanması

 

1. Ruveyfi' b. Sabit

 

13577 (1) Ruveyfi' b. Sabit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cariye ile hayız görmeden önce, (başkasından) hamile olanlarla da doğumlarından önce ilişkiye girilmesini yasakladı."

 

 

2. İbn Abbas

 

13578 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Başkasından) hamile kadınla (esir kadın ya da cariye ile) ilişkiye giren kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7600) der ki: "Hadisi uzun bir metin içinde Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Haccac b. Ertat tedlis yapan biridir. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir." 

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

13579 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Evtas gazyesinde: ''(Savaşta esir olarak elinize geçen cariyelerden) hamile olanla doğum yapmadan ve hamile olmayanla bir defa hayız görmeden ilişkiye girilmez" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2/171), Ebu Davud 2/248 (2157), Tirmizi 3/429 (1132, "hasen sahih") ve Hakim (2/195) rivayet ettiler.

 

 

 

13580 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Evtas gazvesinde esirler hakkında: ''(Savaşta esir olarak elinize geçen cariyelerden) hamile olanla -Esved rivayetinde: "doğum yapmadan’’ - ve hamile olmayanla bir defa hayız görmeden ilişkiye girilmez" buyurdu. Yahya rivayetinde: "Hayız görüp temizlenmedenlı ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

13581 (3)- Ebu Said der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Evtas gazvesinde: ''(Savaşta esir olarak elinize geçen cariyelerden) hamile olanla doğum yapmadan ve hamile olmayanla bir defa hayız görmeden ilişkiye girilmez" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13582 (4)- İbn Muhayriz, Ebu Said el-Hudri'den bildiriyor: Mustalik oğulları gazvesinde esir cariyeler ele geçirmişlerdi. Müslümanlar cariyelerle ilişkiye girip onlardan faydalanmak istedi. Ancak hamile kalmalarını istemiyorlardı. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduklarında: ''Bunu (azil) yapmanızda bir sakınca yoktur, Allah kıyamet gününe kadar yaratacak olduğu kimseleri muhakkak yazmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7409) ve Müslim (1438) rivayet ettiler.

 

 

 

13583 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Evtas savaşında esirler ele geçirdik.

Esir kadınların kocaları vardı. Bu sebeple onlarla ilişkiye girmek istemedik. Bu durUmu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumuzda: "Sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar da size haram kllındı.....[Nisa 24] ayeti nazil oldu. Bu ayet in ardından da böylesi kadınlarla ilişkiyi helal saydık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1456), Ebu Davud, nikah 2/247 (2155) ve Tirmizi, nikah 3/429 (732) rivayet ettiler.

 

 

 

13584 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Huneyn savaşında esirler ele geçirdik. Onlardan (ilişkiye girdiğimiz zaman) azil yapıyorduk. çünkü onların fidyesini almak istiyorduk. Bir kısmımız bazılarımıza: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda olduğu halde öyle yapıyorsunuz" deyince bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her su ile çocuk olmaz. Allah bir şey yaratmak istediği zaman kendisine bir şeyengel olamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13585 (7)- Ebu Said der ki: Huneyn savaşında esirler ele geçirdik. Onlardan (ilişkiye girdiğimiz zaman) azil yapıyorduk. çünkü onların ailelerinden fidye almak istiyorduk. Bir kısmımız bazılarımıza: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda olduğu halde öyle yapıyorsunuz? Gidin bu durumu kendisine sorun" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittik -veya- bu durumu kendisine anlattık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her su ile çocuk olmaz. Allah bir şeyi takdir ettiği zaman o olur'' buyurdu. Sonra kaynayan kazanlara rast geldiğimizde: ''Bu ne etidir?" diye sordu. "Eşek etidir" dediğimizde: ''Evcil eşek mi, yaban eşeği mi?" diye sordu. Biz: "Hayır, evcil eşektir" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları dökün'' buyurdu. Biz de onları döktük. Açtık ve yemek istiyorduk. İçecek tulumlarının ağzını da bağlamakla emrolunurduk.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8058) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Ebu Ya'la da kısa bir metinle rivayet etmiştir."

 

 

 

13586 (8)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı Evtas savaşında müşriklerden kocaları olan esirler ele geçirdiler. Ancak ashabdan bazıları cariyelerle birlikte olmaktan kaçındılar. Bunun üzerine: "Sahip old.uklarınız hariç, evli kadınlar da size haram kılındı...."[Nisa 24] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1456) ve Nesai (6/110) rivayet ettiler.

 

 

 

13587 (9)- Ebu Alkame el-Haşimi, Ebu Said el-Hudri kanalıyla mana olarak bir önceki hadisin ayısını aktardı. Ancak rivayetinde: ''esirler'' ifadesi yerine ''kadınlar'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13588 (10)- İbn Muhayriz anlatıyor: Mescide girdiğimde Ebu Said elHudri'yi gördüm ve yanında oturdum. Ona azil konusunu sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mustalik oğulları savaşına çıktık. Arap esirlerden cariyeler aldık. Onlarla ilişkiye girmek istedik. çünkü ailemizden uzak kalmıştık. (Ancak ümmü veled olmalarından korkarak) azil yapmak istedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken ona sormadan azil yapacağımıza, konuyu önce kendisine soralım dedik. Sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Azil yapmanızda bir sakınca yoktur. Kıyamete kadar, doğması takdir edilen her canlı mutlaka doğacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi (5/148), Müslim, nikah 2/1061 (1438), Ebu Davud, nikah 2/252 (2072) ve Malik, Muvatta (2/594) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

13589 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi başkasından hamile olan kadınla ilişkiye girmesin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikah 2/248 (2157) ve Hakim, nikah (2/195, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu'd-Derda

 

13590 (1) Ebu'd-Derda bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir çadırın kapısında veya yanında doğumu yaklaşmış bir kadın gördü ve: ''Her halde (bu kadının) sahibi onunla (hamile olduğu halde) ilişkide bulunmak istiyor'' buyurdu. Ashab: "Evet" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Vallahi içimden bu adama kendisiyle beraber kabrine girecek bir lanet okumak geliyor. Bu adam (ondan doğacak) çocuğu nasıl mirasçı yapacak. Oysa bu (iş) kendisine lulal olmaz. O çocuğu nasıl hizmetinde kullanacak. Oysa bu da kendisine caiz değildir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 21249 (2156) ve Müslim, nikah 2/1065 (1441) rivayet ettiler.

 

 

 

13591 (2)- Ebu'd-Derda bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir çadırın kapısında doğumu yaklaşmış bir kadına rastlayınca: ''Her halde (bu kadının) sahibi onunla (hamile olduğu halde) ilişkide bulunmak istiyor'' buyurdu. Ashab: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Vallahi içimden bu adama kendisiyle beraber mezarına girecek bir lanet okumak geliyor. Bu adam (ondan doğacak) çocuğu nasıl mirasçı yapacak. Oysa bu (iş) kendisine helal olmaz. O çocuğu nasıl hizmetinde kullanacak. Oysa bu da kendisine caiz değildir.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ