MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

66- Esirler Arasında Anne ile çocuğu Birbirinden Ayırmanın Yasaklanması

 

1. Ebu Eyyub el-Ensari

 

13571 (1) Ebu Abdirrahman el-Hubuli der ki: Deniz yolculuğunda idik ve başımızda komutan olarak Abdullah b, Kays el-fezari bulunmaktaydı. Aramızda Ebu Eyyub el-Ensari de bulunmaktaydı. Ebu Eyyub ganimeti taksim eden kişiye rastladı. Baktı ki bir kadın ağlamaktadır. Oradakilere: "Buna ne olmuş?" diye sorunca: "Onu çocuğundan ayırdılar" dediler. Bunun üzerine Ebu EyyCıb çocuğun elinden tutup onu annesine teslim etti. Ganimeti taksim eden kişi Abdullah b. Kays'a gidip durumu haber verince Abdullah b. Kays, Ebu Eyyub'un gelmesi için birini gönderdi. Ona: "Böyle yapmana sebep nedir?" diye sorunca da şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her kim (elde edilen esirlerden) anne ile çocuğunu birbirinden ayırırsa Allah ta o kimseyi kıyamette sevdiklerinden ayırır'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, buyu' 3/571 (1283, hasen garib"), Darimi, sire 2/299 (2479), Taberani, M. el-Kebir 4/182 (4080), Darakutni 3/67 (256) ve Hakim (2/55) rivayet ettiler.

 

 

 

13572 (2) Ebu Eyyub el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim cariye alım satımında anne ile çocuğun birbirinden ayırırsa Allah ta o kimseyi kıyamet gününde sevdiklerinden ayırır. ''

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

13573 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) esirler getirilirdi. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı ev halkını biribirinden ayırmak istemediği için hepsini toplu olarak (bir kişiye) verirdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/17) rivayet etti.

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

13574 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana iki (esir) kardeşi hibe etti. Ben de onlardan birini sattım. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O iki çocuk ne yapmaktadır?'' diye sorunca: "Birini sattım" cevabını verdim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'nu geri al!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1284) ve İbn Mace (2249) rivayet ettiler.

 

 

 

13575 (2) Ali b. Ebi Tilib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, kardeş olan iki öleyi satmamı emretti. Ben de onları ayrı ayrı satarak birbirlerinden ayırdım. Bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde: ''Onlara yetiş ve geri al. İkisini de mutlaka beraber sat'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13576 (3) Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, kardeş olan iki köleyi satmamı emretti. Ben de onları ayrı ayrı satarak birbirlerinden ayırdım. Bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde: ''Onlara yetiş ve geri al. İkisini de mutlaka beraber sat ve birbirlerinden ayırma'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/107) ve Ahmed rivayet ettileri. Heysemi: "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi. 15595 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ