MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

63- Düşmandan Öldürülenlerin Cesetlerini Verme Karşılığında Fidye Kabul Etmenin Mehruhluğu ve Cesetlerini Onlara Karşılıksız Olarak Vermek

 

1. İbn Abbas

 

13558 (1) İbn Abbas bildiriyor: Hendek gazvesinde Müslümanlar müşriklerden bir kişiyi öldürdü. (Müşrikler) onun leşi için fidye olarak mal verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara leşlerini verin. Çünkü o pis bir leştir ve fidyesi de pistir'' buyurarak onlardan hiç bir şey kabul etmedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (i2/419) ve Tirmizi (3/37) rivayet ettiler.

 

 

 

13559 (2)- İbn Abbas der ki: Hendek gazvesinde Müslümanlar müşriklerden bir kişiyi öldürdü. Müşrikler, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir elçi göndererek leşlerine karşı fidye vermek itediklerini bildirdiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O pistir, fidyesi de pistir'' buyurarak ölülerini almalarına izin verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

13560 (3)- İbn Abbas der ki: Hendek gazvesinde müşriklerden bir kişi öldürüldü. Müşrikler, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek onu gömmek istediklerini söylediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! onun hiçbir değeri yoktur'' buyurdu, Müşrikler: "Onun için sana mal verelim" dediğinde: ''O daha da pistir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

13561 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Müslümanlar, müşriklerin ileri gelenlerinden birini vurup öldürdüler. Müşrikler onun leşini satın almak isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bunu yasakladı."

Muemmil rivayetinde: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların leşi satmasını yasakladı" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

2. Cubeyr b. Mut'im

 

13562 (1) Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir esirlerini kastederek şöyle buyurdu: ''Eğer }vlut'im b. Adiy sağ olsaydı da şu kokuşmuşlar hakkında benimle konuşsaydı (aracılıkta bulunsaydı) onları serbest bırakırdım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/243 (3139) ve Ebu Davud 3/61 (2689) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ