MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

64- Ergenlik çağına Girmemiş veya Etek Kılları Çıkmamış Esiri Öldürmenin Yasaklanması

 

1. İbn Kurayza

 

13563 (1) Kesır b. es-Saib, İbn Kurayza'dan bildiriyor: Kendileri Kurayza zamanında Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gösteriIdiler. Ergenlik çağına girmiş olanlar veya etek kılları çıkmış olanlar öldürüldü. Diğerleri ise öldürülmedi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (6/155) rivayet etti.

 

 

 

13564 (2)- Kesir b. es-Silib, İbn Kurayza'dan bildiriyor: Kendileri Kurayza zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gösterildiler. Etek kılları çıkmış olanlar öldürüldü. Diğerleri ise bırakıldı."

 

[Hasen]

 

 

2, Atiyye el-Kurazi

 

13565 (1) Atiyye el-Kurazi der ki: "Kurayza (savaşı) günü biz(esir)ler Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arzolunduk. Etek kılları çıkmış olanlar öldürüldü. Çıkmayanlar ise bırakıldı. Ben de etek kılları çıkmamış kişiler arasında idim ve serbest bırakıldım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2464), Ebu Davud (4404-5), İbn Mace (2541-2), Tirmizi (1584) ve Nesai (6/155) rivayet ettiler.

15986 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13566 (2)- Atiyye el-Kurazi der ki: "Kurayza (savaşı) günü (esirler arasında) Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arzolundum. Benim ergenlik çağına girmiş olmam konusunda şüphelendiler ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etek kıllarımın çıkıp çıkmadığına bakılmasını emretti. Baktıklarında daha çıkmamış olduğunu gördüler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bırakıp esirler arasına gönderdi.

 

[Sahih]

 

 

 

13567 (3)- Atiyye der ki: "Sa'd (b. Muaz) hükmettiği zaman daha ben çocuktum. Baktıklarında etek kıllarımın daha çıkmamış olduğunu gördüler. Bakın işte aranızdayım."

 

[Sahih]

 

 

 

13568 (4)- Atiyye el-Kurazi der ki: "Kurayza (savaşı) günü Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arzolundum. Benim ergenlik çağına girmiş olmam konusunda şüphelendiler ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etek kıllarımın çıkıp çıkmadığına bakılmasını emretti. Baktıklarında daha çıkmamış olduğunu gördüler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bırakıp esirler arasına gönderdi.

 

[Sahih]

 

 

 

13569 (5)- Atiyye der ki: "Sa'd hükmettiği zaman daha ben çocuktum. Baktıklarında etek kıllarımın daha çıkmamış olduğunu gördüler. Bakın işte aranızdayım."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ