MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- Kadın'a ve Köle'ye Ganimet'ten Az Bir Şey Vermek

 

1. İbn Abbas

 

13518 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ordunun ele geçirdiği ganimetlerden kadına da, köleye de verirdi."

 

[Hasen]

 

 

 

13519 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetlerden köleye de, kadına da verirdi."

 

[Zayıf]

 

 

 

13520 (3)- Yezid (b. Harun) "Ordunun ele geçirdiği ganimetler dışındaki şeylerden" ibaresi ile rivayet etti.

 

[Zayıf]

 

 

 

13521 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ordunun ele geçirmiş olduğu ganimetlerin dışındaki şeylerden kadına da köleye de verirdi."

 

[Zayıf]

 

 

 

13522 (5)- Ata, İbn Abbas'tan bildiriyor: Necde, İbn Abbas'a bir mektup yazarak çocukların öldürülmesi, ganimetten alınan beşte bir payın kimin olduğu, yetim çocuğun yetimliğinin ne zaman bittiği, kadınlarla savaşa çıkmayı veya kadınların savaşa katılmasını ve kölenin ganimetten paylarının olup olmadığı gibi konuları sordu. İbn Abbas cevap olarak şöyle yazdı: "Eğer Hz. Hızır gibi kafiri müminden ayırd edebiliyorsan onları öldür. Ganimetin beşte birinin bizim olduğunu söylüyorduko Ancak kavmimiz bunun bizim olmadığını söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınları kendisiyle birlikte savaşa çıkarırdı. Kadınlar hastalara bakıp yaralıları tedavi eder ve savaşa katılmazlardı. çocuğun yetimliği ise ihtilam olduğu zaman biter. Kölelere ganimetten bir pay ayrılmazdı, ancak azda olsa onlara bir şeyler verilirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (2630) rivayet etti.

13213 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. Fadale b. Ubeyd

 

13523 (1) Fadale b. Ubeyd bildiriyor: "Allah  Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir gazvede idik. Aramızda köleler de vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara ganimetten bir pay vermedi."

 

[Zayıf]

 

 

 

13524 (2)- Fadale b. Ubeyd'den bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir gazvede idik. Aramızda köleler de vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara ganimetten bir pay vermedi."

 

[Zayıf]

 

 

3. Abi'l-Lahm'ın Azatlısı Umeyr

 

13525 (1) Abi'l-Lahm'ın azatlısı Umeyr der ki: Ben, efendilerimle birlikte Hayber savaşında bulundum. Efendilerim benim hakkımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuştular. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine bir kılıç kuşandım. Bir de baktım ki (yaşça küçük ve boyolarak kısa olmam sebebiyle) kılıcı yerde sürükıüyorum. Köle olduğum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verilince, bana (ganimetten) işe yaramaz eşyalar verilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/75 (2730), Tirmizi, sire 4/127 (1557), Nesai, S. el-Kübra 4/365 (7535) ve Darimi 2/226 (2855) rivayet ettiler.

 

 

 

13526 (2)- Abi'l-Lahm'ın azatlısı Umeyr der ki: Ben, efendilerimle birlikte Hayber savaşında bulundum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine bir kılıç kuşandım. Bir de baktım ki (yaşça küçük ve boyolarak kısa olmam sebebiyle) kılıcı yerde sürükıüyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu bir köledir" denilince bana (ganimetten) işe yaramaz eşyalar verilmesini emretti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kendisiyle dehlere okuyup efsun yaptığım kağıdı gösterdiğimde: ''Ondan şunu şunu kaldır ve kalan kısmı ile efsun yap'' buyurdu.

Muhammed b. Zeyd: "Ben, onunla delilere efsun yaptığı zamana yetiştim" dedi.

 

[Sahih]

 

19528 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ