MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

56- Ganimet'te ihanet'in Şiddetle Haram Kılınması ve ihanet Edenin Yükünün Yakılması

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

13527 (1) Salih b. Muhammed b. Zaide bildiriyor: Salim b. Abdillah, Mesleme b. Abdilmelik ile birlikte Bizans topraklarında idi. (Savaş sonrası) bir adamın eşyaları arasında hıyanet ederek (ganimetten) almış olduğu eşyalar bulununca bu durumu Salim b. Abdillah'a sordu. Salim şu karşılığı verdi: "Abdullah'ın, Hz. Ömer'den naklen bildirdiğine göre Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ganimet malından çalan birini görürseniz eşyalarını yakın'' -sanırım: ''ve onu dövün'' dedi- buyurmuştur." Bunun üzerine çarşıda eşyalarını çıkardı ve eşyaları içinde bir mushaf bulundu. Ne yapılması gerektiğini Salim'e sorduğunda: "Sat ve parasını sadaka olarak ver" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/21) ve Hakim, Müstedrek (2/127, 128) rivayet ettiler.

 

 

 

13528 (2)- Ömer b. el-Hattab der ki: Hayber savaşı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grup gelerek: "Filan kişi şehittir, filan kişi şehittir" dediler. Sonra bir adama rastladılar ve: "Filan kişi şehittir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! ben onu ganimet malından çaldığı hırka veya aba ile Cehennemde gördüm'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Hattab'ın oğlu! İnsanlara: ''MüminIerden başkası Cennete girmeyecektir'' diye nida dı buyurdu. Bunun üzerine ben de çıkıp: "Bilmiş olun ki müminlerden başkası Cennete girmeyecektir" diye nida ettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2489), Müslim (224) ve Tirmizi (1574) rivayet ettiler.

 

 

 

13529 (3)- Ömer b. el-Hattab der ki: Hayber savaşı gününde ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir grup gelerek: "Filan kişi şehittir, filan kişi şehittir" dediler. Sonra bir adama rastladılar ve: "Filan kişi şehittir" dediler. Bunun üzerine ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! ben onu ganimet malından çaldığı aba ile ateşe çekilirken gördüm. Ey Ömer! İnsanlara: ''MüminIerden başkası Cennete girmeyecektir'' diye nida dı buyurdu. Bunun üzerine ben de çıkıp: "Bilmiş olun ki müminlerden başkası Cennete girmeyecektir" diye nida ettim.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

13530 (1) Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Filan azatlın şehid oldu" denildiğinde: ''Hayır! onun üzerinde filan filan günde ganimet malından çaldığı bir aba gördüm’’ buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, meğazi 14/466 (18731) rivayet etti.

Heysemi (9735) der ki: "Hadisi İmam Amed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravilerden Ebu'l-Muhays meçhuldür."

 

 

 

13531 (2)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Filan azatlın şehid oldu" denildiğinde: ''Hayır! onun üzerinde filan filan günde ganimet malından çaldığı bir aba gördüm'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

13532 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşyası üzerinde bekçilik eden, Kerkere isimli bir adam vardı. Bu adam ölünce, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi Cehennemdedir'' buyurdu. Oradakiler baktıklarında adamın üzerinde ganimet malından çaldığı bir aba -veya giysi- buldular.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/130) ve İbn Mace (2/102) rivayet ettiler.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

13533 (1) Abdullah b. Amr b. el-As anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti taksim etmek istediği zaman Bilal'e emreder ve Bilal bu konuda üç defa çağrı yapardı (herkes de elindeki ganimeti getirirdi). Yine böylesi bir ganimet paylaşımından sonra adamın biri kıldan yapılmış bir yular getirdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu da ganimet olarak ele geçirdiklerimizden biriydi" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Bilal'ın üç defa çağrı yaptığını işitmedin mi?'' diye sorunca, adam: "Evet, işittim" dedi. Allah Resulü: ''Peki çağrıyı duyduğunda neden bunu getirmedin?'' diye sorunca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan dolayı özür dilerim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde bu yuları huzura sen getir. Ben senden bunu kabul edip alamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/21 (2712) rivayet etti.

 

 

5. Ubade b. es-Samit

 

13534 (1) Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İğne iplik olsa bile geri veriniz ve hainlikten sakınınız. Çünkü haksız yere alınan malı kıyamet gününde sahibi için ayıplayıcı ve ona utanç verici bir şey olur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2490) riv:ayet etti.

 

 

6. İrbad

 

13535 (1) Ümmü Habibe binti İrbad, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'ın ganimetinden bir devetüyü alır ve şöyle buyururdu: ''Benim bundaki payımı ancak sizden birinin ondaki payı gibidir. Ama beşte bir bunun dışındadır. O da tekrar size iade edilmektedir. Ganimetten aldığınızı iğne iplik ve üzeri ne varsa geri veriniz. Hainlikten sakınınız. Çünkü haksız yere alınan malı kıyamet gününde sahibi için ayıplayıcı ve ona utanç verici bir şeyolur. ''

Abdurrahman der ki: "Süfyan bu hadisi Ebu Sinan kanalıyla Vehb'ten rivayet etti."

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Ganimetin Beşte Birinin (Humusun) Allah ve Resulü'nün Olması" başlığı altında geçmişti. Ayrıca Abdullah b. Ömer kana/ıyla bir sonraki başlık altında daha uzun bir metinle zikredilecektir.

 

13410 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Zeyd b. Halid

 

13536 (1) Zeyd b. Halid el-Cüheni bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan bir adam Hayber gününde vefat etti. Onun ölümü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredilince: ''Arkadaşınızın namazını kılın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözünden dolayı oradakilerin yüzü değişmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının bu durumunu görünce: ''Arkadaşınız Allah yolunda iken (ganimet mallarından çalarak) hainlik etti'' buyurdu. Bunun üzerine onun eşyalarını aradık ve Yahudilerin boncuğundan iki dirhem değerinde bile olmayan boncukların bulunduğunu gördük.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Carud (1081), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (5180) ve Hakim (1/364) rivayet ettiler.

 

 

8. Ebu Hureyre

 

13537 (1) Ebu Hureyre der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bir konuşma yaptı. Konuşmasında ganimet malları konusunda yapılan ihanetten, böylesi bir ihanetin ne kadar tehlikeli ve büyük bir günah olduğundan bahsetti. Sonra şöyle buyurdu: ''Sakın kıyamet gününde birinizi boynunda böğüren bir deveyi taşırken ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Bana yardım et!'' derken görmeyeyim! Çünkü o zaman ona: ''Ben zamanında sana tebliğimi yapmıştım. Artık AlIah'a karşı sana herhangi bir faydam dokunamaz'' diyeceğim. Sakın kıyamet gününde birinizi boynunda meleyen bir koyun taşırken ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Bana yardım et!'' derken görmeyeyim! Çünkü o zaman ona: ''Ben zamanında sana tebliğimi yapmıştım. Artık Allah'a karşı sana herhangi bir faydam dokunamaz'' diyeceğim. Sakın kıyamet gününde birinizi boynunda kişneyen bir atı taşırken ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Bana yardım et!'' derken görmeyeyim! Çünkü o zaman ona: ''Ben zamanında sana tebliğimi yapmıştım. Artık Allah'a karşı sana herhangi bir faydam dokunamaz'' diyeceğim. Sakın kıyamet gününde birinizi boynunda dalgalanan giysiler taşırken ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Bana yardım et!'' derken görmeyeyim! Çünkü o zaman ona: ''Ben zamanında sana tebliğimi yapmıştım. Artık Allah'a karşı sana herhangi bir faydam dokunamaz'' diyeceğim. Sakın kıyamet gününde birinizi boynunda altın ile gümüşü taşırken ve: ''Ey Allah'ın Resulü! Bana yardım et!'' derken görmeyeyim! Çünkü o zaman ona: ''Ben zamanında sana tebliğimi yapmıştım. Artık Allah'a karşı sana herhangi bir faydam dokunamaz'' diyeceğim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/185 (3073) ve Müslim, imare 3/1461 (1831) rivayet ettiler.

 

 

9. Ebu Hureyre

 

13538 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Düşmanla karşılaştığı zaman kaçan, ganimet elde edince hainlik yapan savaşçılardan (ganimet elde etmek için süvarilerden) uzak durunuz" buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9347) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasendir. Kendisinden zayıflık bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

13539 (2)- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Düşmanla karşılaşttğı zaman kaçan, ganimet elde edince hainlik yapan savaşçılardan (ganimet elde etmek için süvarilerden) uzak du runuz" buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ