MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

54- Ganimetin Beşte Dördünün Taksimi, Süvariye ve Piyadeye Verilen Pay

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

13507 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber gününde (ganimet malından süvariye) at(ı) için iki, binicisi için bir hisse verdi." Ebu Muaviye rivayetinde ise: "Bir hisse binicisine, iki hisse de atına olmak üzere (süvari) kişiye üç hisse verdi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/27) rivayet etti.

 

 

 

13508 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (ganimet malından) bir hisse binicisine iki hisse de atına olmak üzere (süvari) kişiye üç hisse verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2863), Müslim (4607-8), Ebu Davud (2733), İbn Mace (2854) ve Tirmizi (1554) rivayet ettiler.

 

 

 

13509 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti, ata iki ve binicisine bir hisse olarak taksim etti.

 

[Sahih]

 

 

 

13510 (4)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti, ata iki ve binicisine bir hisse olarak taksim etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13511 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (ganimeti) ata iki ve binicisine bir hisse olarak taksim etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13512 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (ganimetten) ata iki ve binicisine bir hisse vermiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13513 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (ganimetten) ata iki ve binicisine bir hisse vermiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Zübeyr

 

13514 (1) Münzir b. Zübeyr'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zübeyr'e bir, annesine bir ve atma iki hisse vermiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darakutni (4/110) rivayet etti.

 

 

3. Mucemmi' b. Cariye el-Ensari

 

13515 (1) Kur'an hafızlarından olan Mucemmi' b. Cariye el-Ensarı der ki: Hudeybiye'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bulunduk. Oradan ayrıldığımızda insanlar develerini koşturmaya başladı. Birbirlerine: "İnsanlara ne oluyor?" diye sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e vahiy geldi" dediler. Biz de insanlarla beraber koşmaya başladık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, devesinin üzerinde, Kurau'l-Gamim denilen yerde durduğunu gördük. İnsanlar etrafında toplanınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Fetih Suresi'ni okudu. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bir fetih mi vaadediliyor?" diye sorduğu zaman, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki bu bir fetihtir!'' karşılığını verdi. Hayber fethedildiği zaman elde edilen ganimetler sadece Hudeybiye'de bulunanlar arasında taksim edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'in ganimetIerini onsekiz parçaya ayırdı. Bin beşyüz asker vardı ve içlerinden üçyüzü atlıydı. Atlı olana iki, piyadeye ise bir hisse verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/76 (2736), Taberani, M. el-Kebir (19/445), Hakim (2/459) ve Beyhaki, Delail (4/239) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Amre, babasından

 

13516 (1) Ebu Amre, babasından bildiriyor: Biz dört kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yamna gittik. Yanımızda bir at vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her birimize bir hisse verirken at için iki hisse verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/76 (2734, 2355) ve Ebu Ya'la (922) rivayet ettiler.

 

 

5. Rafi' b. Hadic

 

13517 (1) Rafi' b. Hadic, dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti taksim ederken bir deveye karşılık on koyun verirdi." Şu'be der ki: "Bildiğim kadarıyla bunu Said'den aynı şekilde işitmiştim. Süfyan da bana aynısını zikretti. Muhammed: "Süfyan'dan bu şekilde taksim edildiğini işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Müslim (1968) ve Nesai: (7/221) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ