MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

52- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Ait Olan Safiy

 

1. bir Bedevi

 

13483 (1) Ebu'l-Ala b. eş-Şıhhir der ki: Mutarrif ile birlikte hayvan pazarındayken elinde bir deri parçası veya bir bez parçası ile bedevinin biri geldi ve: "Okuma bilen var mı?" veya: "İçinizden okumayı kim biliyor?" diye sordu. "Ben biliyorum" dedim ve adamdan onu alıp okumaya başladım. İçinde şöyle yazıyordu: "Bismillahirrahmanirrahim. Allah'ın elçisi Muhammediden Züheyr b. Ukayş oğullarına. Şayet Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah Resulü olduğuna şehadet eder, müşriklerden ayrılır, ganimetIerde olan beşte birlik bölümü, Nebi'in payını ve safiy hakkmı kabul ederlerse Allah'ın ve Resulünün güvencesine sahip olurlar.'' Oradakilerden bazıları: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler işittin mi?" diye sorunca, bedevi: "Evet, işittim" karşılığını verdi. Ona: "Allah merhametini senden esirgemesin, bize de anlatsana" dediklerinde, bedevi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kalbindeki kiri temizlemek isteyen kişi, Ramazan ayı ile her aydan üç gün oruç tutsun'' buyurduğunu işittim" dedi. Oradakiler veya bazıları: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat sen mi işittin?" diye sorunca, adam: "Beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemekle mi itham ediyorsunuz! Vallahi artık bu konuda size bir şey anlatmam!" dedi ve çekip gitti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/279), Nesai (7/134) ve Tahavi, Şerh Meanil-asar'da (3/302-3) rivayet ettiler.

10657 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

13484 (2) Yezid b. Abdullah eş-Şıhhir der ki: Hayvan ağılında oturmakta idik. Bedevi bir adamın geldiğini gördük ve: "Bu kişi sanki şehir ahalisinden değildir" dedik. Adam: "Evet (değilim)" dedi. Elinde bir deri parçası bulunmaktaydı. Bize: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana yazdığı bir mektuptur" dedi. İçinde şöyle yazıyordu: ''Bismillahirrahmlinirrahim. Bu, Allah'ın elçisi Muhammed'den Züheyr b. Ukayş oğullarına yazılmış bir belgedir. Şayet namazı kıları zeklitı verir, ganimetIerden beşte bir ile Nebi'in payını verirseniz Allah'ın ve Resulü'nün güvencesine sahip olursunuz.'' Sonrasında Yezid b. Abdullah mana olarak bir önceki hadisinin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13485 (3) Yezid b. Abdullah b. eş-Şıhhır der ki: Basra'da hayvan ağıllarındayken bedevinin biri elinde bir deri veya bir bez parçasıyla geldi. Onu göstererek: "Bu, Nebiimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yazdığı bir mektuptur" dedi. Onu adamdan alıp okumaya başladım. İçinde şöyle yazıyordu: ''Bismillahirrahmanirrahim. Bu, Allah'ın elçisi Muhammediden Züheyr b. Ukayş oğullarına yazılmış bir belgedir. Şayet namazı kılar, zekatı verir, ganimetIerden beşte bir ile Nebi'in payını verirseniz Allah'ın ve Resulünün güvencesine sahip olursunuz.'' Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler işittin mi?" diye sorduğumuzda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ramazan ayı ile her aydan üç gün tutulan oruç kişinin kalbini temizler'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ