MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Ganimetin Beşte Birinin (Humusun) Allah ve Resulü'nün Olması

 

1. İbn Ömer

 

13409 (1) İbn Ömer der ki: "GanimetIerin beş parçaya bölündüğünü ve ondan sonra payedildiğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ait olan hisse kendisinindi ve onunla dilediği gibi tasarruf etmekte serbestti."

 

[Hasen]

 

Heysemi (9749) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehia'da zayıflık bulunmaktadır. Hadisi hasen derecesindedir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

2. İrbad b. Sariya

 

13410 (1) Ümmü Habibe binti İrbad, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'ın ganimetinden bir devetüyü alır ve şöyle buyururdu: ''Benim bundaki payım ancak sizden birinin ondaki payı gibidir. Ama beşte bir bunun dışındadır. O da tekrar size iade edilmektedir. Ganimetten aldığınızı iğne iplik ve üzeri ne varsa geri veriniz. Hainlikten sakınınız. Çünkü haksız yere alınan malı kıyamet gününde sahibi için ayıplayıcı ve ona utanç verici bir şey olur. ''

 

[Hasen]

 

Ebu Abdirralıman der ki: "Süfyan bu hadisi Ebu Sinan kanalıyla Vehb'ten rivayet etti.',

 

Heysemi (9734) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden ümmü Habıbe binti el-İrbad'ı ne güvenilir kabul edene, ne de zayıf görene rastladım. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

13535 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

3, Ubade b. es-Samit

 

13411 (1) İshak el-A'rec bildiriyor: Mikdam b. Ma'di Kerib el-Kindi, Ubade b. es-Samit, Ebu'd-Derda ve Haris b. Muaviye ile birlikte oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadisleri konusunda konuştular. Ebu'd-Derda, Ubade'ye: "Ey Ubade! Şu savaşta Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beşte bir ganimet payı hakkındaki sözleri nedir?" diye sorunca Ubade şu karşılığı verdi: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o savaşta ganimet malı olarak taksim edilen bir deveye doğru durup namaz kıldırdI. Selam verdikten sonra kalkıp iki parmağı arasına devetüyü alarak şöyle buyurdu:

IlGörmüş olduğunuz şu tüy sizin ganimetlerinizdendir. Bunda sizinle beraber olan payım hariç hiçbir şeyim yoktur. Ancak beşte biri bunun dışındadır. O da tekrar size iade edilmektedir. Ganimetten aldığınızı iğne iplik daha büyük ve daha küçük ne varsa geri veriniz. Hainlikten sakınınız. Çünkü haksız yere alınan mal dünyada ve kıyamet gününde sahibi için ateş ve utanç verici bir şeydir. Allah yolunda insanlarla yakında ve uzakta olanlarla cihad edin. Allah

yolunda hiçbir kınayanın kınamasını önemsemeyiniz. Mukim iken de, seferi iken de Allah'ın hadlerini (şeri cezalarını) uygulayınız. Allah yolunda cihad ediniz. Çünkü cihadı Cennet kapılarından büyük bir kapıdır. Allah cihad ile üzüntü ve kederi giderir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (2712) rivayet etti.

 

 

 

13412 (2)-Z Ebu Sellam bildiriyor: Mikdam b. Ma'di Kerib el-Kindi, Ubade b. es-Samit, Ebu'd-Derda ve Haris b. Muaviye ile birlikte oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hadisleri üzerinde müzakere ettiler. Ebu'Derda, Ubade'ye: "Ey Ubade! Şu savaşta Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beşte bir ganimet payı hakkındaki sözleri nedir?" diye sorunca Ubade şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o savaşta ganimet malı olarak taksim edilen bir deveye doğru durup namaz kıldırdı. Selam verdikten sonra kalkıp iki parmağı arasına devetüyü alarak şöyle buyurdu: "Görmüş olduğunuz şu tüy sizin ganimetlerinizdendir. Bunda sizinle beraber olan payım hariç bana ait hiçbir şeyim yoktur. Ancak beşte biri bunun dışındadır. O da tekrar size iade edilmektedir (harcanmaktadır). Ganimetten aldığınızı iğne iplik daha büyük ve daha küçük ne varsa geri veriniz. Hainlikten sakınınız. Çünkü haksız yere alınan malı dünyada ve kıyamet gününde sahibi için ateş ve utanç verici bir şeydir. Allah yolunda insanlarIa, yakında ve uzakta olanlarla cihad edin. Allah yolunda hiçbir kınayanın kınamasını önemsemeyiniz. Mukim iken de, seferi iken de Allah'ın hadlerini uygulayınız. Allah yolunda cihad ediniz. Çünkü cihadı Cennet kapılarından büyük bir kapıdır. Allah cihad ile üzüntü ve kederi giderir. ''

 

[Hasen]

 

 

13413 (3)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

4. Habıb b. Mesleme

 

13414 (1) Habib b. Mesleme bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefel olarak giderken beşte birini kaldırdıktan sonra dörtte bir, dönerken de beşte birini kaldırdıktan sonra üçte bir verdi."

 

[Sahih]

 

 

5. Ma'n b. Yezid

 

13415 (1) Ebu'l-Cuveyriye der ki: Muaviye emirliği sırasında Bizans topraklarında içinde dinarlar (altın paralar) olan kırmızı bir küp ele geçirdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabilerinden Süleym oğullarından olan Ma'n b. Yezid adlı kişi başımızda komutan idi. Müslümanların arasında taksim etsin diye küpü alıp yanına gittim. Bana da her kişiye verdiği kadar verdi. Sonra: "Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nefel ancak humustan sonradır'' buyurduğunu işitmiş ve öyle yaptığını görmüş olmasaydım sana (nefel de) verirdim" dedi ve kendi payını bana vermeye kalktı. Fakat ben bunu kabul etmeyip: "Ben onda senden daha fazla hak sahibi değilim" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/81 (2753) ve Taberani, M. el-Kebir 19/442 (1073) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ