MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Ganimetten Beşte Birin (Humusun) Taksim Edilmesi

 

ı. Cabir b. Abdillah

 

13416 (1) Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir b. Abdillah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beşte biri (humusu) ne yapardı?" diye sorulduğunda: "Onunla birini donatıp Allah yolunda (cihada) gönderirdi. Sonra başka bir adamı ve sonra başka bir adamı" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/435) rivayet etti.

 

 

2. Cubeyr b. Mutim

 

13417 (1) Cubeyr b. Mut'im der ki: Hayber günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yakınlarının beşte bir (humus) payını Haşim oğulları ile Muttalib oğulları arasında taksim ettiği zaman ben ve Osman b. Affan yanına gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar Haşim oğullarıdır ki Allah'ın seni onların içerisinden kılması sebebiyle onların üstünlükleri inkar edilmez. Fakat kardeşlerimiz Muttalib oğullarına verip de bizi bıraktın. Oysa bizimle onların sana olan yakınlığı birdir" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarını birbirine geçirip: ''Onlar beni ne Cahiliye döneminde, ne de İslamiyet döneminde hiç bırakmadılar. Bu sebeple Haşim oğulları ve Muttalib oğulları tek şeydir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3140, 3502, 4229), Ebu Davud (2978-80), Nesai 7/130/4137), İbn Ebi Şeybe 14/46 (18721) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de 2/140 (1591) rivayet ettiler.

 

 

 

13418 (2)- Cubeyr b. Mut'im der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Haşim oğulları ile Muttalib oğullarına pay verdiği gibi, ne Abdi Şems oğullarına, ne de Nevfel oğullarına beşte bir paydan (humustan) bir şey vermedi. Ebu Bekr de humusu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in paylaştırdığı gibi paylaştırdı. Ancak Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yakınlarına Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği kadar vermedi. Ebu Bekr'den sonra Ömer de, Osman da humustan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yakınlarına verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13419 (3)- Cubeyr b. Mut'im bildiriyor: Huneyn günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yakınlarının beşte bir (humus) payını Haşim oğulları ile Muttalib oğulları arasında taksim ettiği zaman kendisi ve Osman b. Affan, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Kardeşlerimiz Muttalib oğullarına ve Abdi Menaf oğullarına verip de bizi bıraktın. Oysa bizim sana olan yakınlığımızla onların yakınlığı birdir" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Haşim oğulları ile Muttalib oğullarını bir görüyorum'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Haşim oğulları ile Muttalib oğullarına pay verdiği gibi, ne Abdi Şems oğullarına, ne de Nevfel oğullarına beşte bir paydan (humustan) bir şey vermedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Bureyde

 

13420 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'yi ganimetin beşte birini taksim etmesi için Halid b. el-Velid'e gönderdi -bir defasında Revh rivayetinde: "Beşte bir payı alması için" dedi-o Ali, sabahlamış ve başından su damlıyordu (gusletmişti). Halid bana Ali'yi kastederek: "Şunun ne yaptığını görüyor musun?" dedi. Ben de Ali'den nefret ederdim. (Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimizde durumu kendisine anlattım.) Bana: ''Ey Bureyde! Ali'den nefret mi ediyorsun?'' buyurduğunda: "Evet" karşılığını verdim. Bunun üzerine: ''Ondan nefret etme'' buyurdu -bir defa Revh rivayetinde: ''Onu sev. Çünkü onun beşte birdeki hissesi aldığından daha fazladır’’ ibaresi geçmiştir-.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4350) rivayet etti.

 

 

 

13421 (2)- Bureyde bildiriyor: Kendisi bir meclise uğradı. Orada Ali'den birşeyler almaktaydılar. Yanlarında durdu. Bureyde şöyle devam etti: Ali'ye karşı içimde bir şey (nefret) vardı. Halid b. el-Velid de aynı şekildeydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, komutasında Ali'nin bulunduğu bir müfreze ile gönderdi. Esirler ele geçirmiştik. Ali beşte bir hisseden (humustan) kendine bir cariye aldı. Bunun üzerine Halid b. el-Velid: "Sakın ha!" dedi. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimizde olanları kendisine anlatmaya başladım ve: "Ali beşte birden kendine bir cariye aldı" dedim. Ben öne eğik biri idim. Başımı kaldırdığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün değiştiğini gördüm. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ben kimin mevlası isem, Ali de onu mevlasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Eb! Şeybe (12/57), İbn Hibban (6930) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8144) rivayet ettiler.

 

 

 

13422 (3)- Abdullah b. Bureyde, babasından naklediyor: Ali'den o kadar nefret ettim ki kesinlikle hiç kimse ondan o kadar nefret etmemiştir. Kureyş'ten bir adamı da sırf Ali'den nefret ettiği için çok sevdim. O adam süvari olarak savaşa gönderilirken sırf Ali'ye nefret duyduğu için ona eşlik ettim. Savaşı kazandık ve cariyeler elde ettik. Adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir mektup yazarak ganimetin beşte birini ayırması için birini göndermesini istedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali'yi gönderdi. Cariyeler içinde Vasife cariyelerin en iyisi idi. Ali beşte biri ayırdı. (Çadırından yıkanmış olarak) başını kapatmış bir şekilde çıktı. Kendisine: "Ey Ebu'l-Hasan! Bu nedir?" dediğimizde: "Cariyelerin içinde olan Vasife'yi görmediniz mi? Ganimeti taksim edip beşte biri ayırdım. O da beşte bir olan kısma düştü. Sonra da Ali'nin ailesinin hissesine düştü. Sonra da Ehl-i Beyt'in hissesine düştü. Ben de onunla ilişkiye girdim" karşılığını verdi. Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir mektup yazarak bu durumu bildirmek istedi. Ben de: "Beni gönder" dedim. O da durumu doğrulamam için beni gönderdi. Mektubu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüğümde okuyup:

"Doğru söylüyor" demeye başladım. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mektubu ve elimi tutarak: ''Ali'den nefret mi ediyorsun?'' diye sordu. Ben de: "Evet" cevabını verdim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ondan nefret etme. Eğer onu seviyorsan onu daha da fazla sev. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Ali'nin ailesinin beşte birdeki payı Vasifelden daha fazladır. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözünden sonra benim için Ali'den daha sevgilisi olmadı.

Abdullah der ki: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki bu hadiste benimle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arasında babamdan (Bureyde'den) başka kimse yoktur."

 

[Hasen]

 

Heysemi (14731) der ki: "Ahmed rivayet etti. Abdullah el-Celil b. Atiyye dışında ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir. İşiterek nakilde bulunur gevşeklik vardır

 

 

4. Hz. Ali

 

13423 (1) Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Müminlerin emiri Ali'nin şöyle dediğini işittim: Ben, Fatıma, Abbas ve Zeyd b. Harise, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında toplandık. Abbas: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaşlandım, kemiklerim zayıfladı ve ihtiyacım çoğaldı. Ey Allah'ın Resulü! Eğer uygun görürsen bana yiyecekten şu kadar şu kadar ölçek verilmesini " emret" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Tamam) yaparız'' buyurdu. Sonra Zeyd b. Harise: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bir arazi vermiştin ve onunla maişetimi sağlamaktaydım. Sonra onu benden aldın. Eğer uygun görürsen onu bana geri ver" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Tamam) veririz'' buyurdu. Sonra ben: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın Kitab'ında zikri geçen şu humustab hakkımızın taksimine beni görevlendirsen ve sen hayatta iken bu işi ben bir yapsam ve sonradan kimse bu konuda bizimle ihtilafa düşmeşe" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu da yaparız'' buyurdu. Sonra beni bu konuda görevlendirdi ve kendisi hayatta iken bu taksimi yaptım. Sonra Ebu Bekr bu konuda beni görevlendirdi ve o da hayatta iken bu taksimi yaptım. Sonra Ömer bu konuda beni görevlendirdi ve o da hayatta iken bu taksimi yaptım. Nihayet Ömer'in halifeliğinin son zamanlarında ona birçok mal geldi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/17, 108) ve Hakim (2/128) rivayet etti.

Heysemi (9/14): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

5. İbn Abbas

 

13424 (1) Yezid b. Hürmüz bildiriyor: Necde el-Haruri, İbnu'z-Zübeyr'in fitnesinden çıkınca İbn Abbas'a bir mektup yazarak ganimetten beşte bir payı sorup: "Kimin olduğu görüşündesin?" dedi. İbn Abbas cevap olarak şöyle yazdı: "Bu, bizim hakkımızdır. Yani Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yakınlarının hakkıdır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yakınları arasında taksim etti. Ömer de bize ondan bir şey sunmuştu. Biz onun hakkımız olmadığını öngördük ve kabul etmeyip iade ettik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2982) ve Nesai (7/128) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ