MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

47- Ordu Dışında Müfrezeye Nefel Verilmesi ve Humus Kaldırıldıktan Sonra Ganimette Ortak Olmaları

 

1. Habib b. Mesleme

 

13389 (1) Habib b. Mesleme'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetin beşte birini kaldırdıktan sonra üçte birini nefel olarak vermiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2748), İbn Mace, cihad 2/951 (2851) ve Darimi, sire 2/300 (2483) rivayet ettiler.

 

 

 

13390 (2)- Habib b. Mesleme der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetin üçte birini nefel olarak verdiğine şahid oldum.

 

[Sahih]

 

 

 

13391 (3)- Habib b. Mesleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ganimetin üçte birini nefel olarak verdiğine şahid oldum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

13392 (4)- Habib b. Mesleme bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefel olarak giderken beşte birini kaldırdıktan / ayırdıktan sonra dörtte bir, dönerken de beşte birini kaldırdıktan sonra üçte bir verdi."

 

 

 

13393 (5)- Habib b. Mesleme'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetin beşte birini kaldırdıktan sonra üçte birini nefel olarak vermiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13394 (6)- Habib b. Mesleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ganimetin beşte birini kaldırdıktan sonra üçte birini nefel olarak verdiğine şahid oldum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

13395 (7)- Habib b. Mesleme'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetin beşte birini kaldırdıktan sonra üçte birini nefel olarak vermiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

13396 (8)- Habib b. Mesleme der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefel olarak giderken beşte biri kaldırdıktan sonra dörtte bir, dönerken de beşte biri kaldırdıktan sonra üçte bir verdiğine şahit oldum."

Ebu Abdirrahman der ki: Babamın: "Şam'da hadisi Said b. Abdilaziz et-Tenuhl'nin hadisinden daha sağlam olan biri yoktur" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Musa el-Eş'ari

 

13397 (1) Ebu Burde b. Ebi Musa el-Eşari'nin, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktığı savaşlarda (elde ettiği ganimetten) nefel verirdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6/7): "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Abdülazız b. Abdullah el-Hımsı zayıftır" dedi.

 

 

13398 (2)- Şu'be'nin bildirdiğine göre Salih çıktığı savaşlarda (elde ettiği ganimetten) nefel verirdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Ubade b. es-Samit

 

13399 (1) Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefel olarak giderken (beşte biri kaldırdıktan sonra) dörtte bir, dönerken de (beşte biri kaldırdıktan sonra) üçte bir vermiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

13400 (2)- Ubade b. es-Samit der ki: " ... Müsıümanların yanına döndüğü zaman da kalan ganimetlerin üçte birini dağıtırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet peşine düşmekten hoşlanmaz ve: ''Durumu iyi Müslümanlar ganimetten aldıklarını durumu ıyı olmayan Müslümanlara versinIer'' buyururdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1561) ve İbn Mace (2852) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Ömer

 

13401 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necd'e bir müfreze gönderdi. Onların ganimetten her birinin payı on iki deveye kadar ulaştı. Bize nefel olarak birer deve de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4338), Müslim (1749), Ebu Davud (2741,2743) ve İbn Hibban (4832, 4834) rivayet ettiler.

 

 

 

13402 (2)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir müfreze ile birlikte gönderdi. Ganimetten her birimizin payı on iki deveye kadar ulaştı. Bize nefel olarak birer deve de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13403 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir müfreze ile birlikte Tihame tarafına gönderdi ve ganimet elde ettik. Her birimizin payı on iki deveye kadar ulaştı. Bize nefel olarak birer deve de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13404 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Necd tarafına bir müfreze gönderdi ve ganimet olarak birçok deve ele geçirdiler. Her birinin payı on bir deveye ulaştı. Onlara nefel olarak birer deve de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13405 (5)- İbn Ömer der ki: "Bir müfreze ile birlikte idik ve ganimetten her birimizin payı on iki deveye kadar ulaştı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nefel olarak bize birer deve daha verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13406 (6)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), aralarında benim de bulunduğum bir müfrezeyi Necd tarafına gönderdi ve ganimet olarak birçok deve ele geçirdik. Her birimizin payı on bir veya on iki deve idi. Bize nefel olarak birer deve de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

13407 (7)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdiği müfrezelerden bazı kimselere ordunun genelolarak hissesine düşen pay dışında özelolarak nefel verirdi. Ancak (ganimet payı ve nefelden önce) beşte birin kaldırılması gerekir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3135) ve Müslim (4586) rivayet ettiler.

 

 

 

13408 (8)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında Abdullah b. Ömer'in de bulunduğu bir müfrezeyi Necd tarafına gönderdi. Her birinin payı on iki deve idi. Onlara birer deve de nefel olarak verildi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ