MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 40- Ağaçları Yakmak, Kesmek ve Yapıları Yıkmak

 

6. İbn Ömer (r.a.)

 

13338 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarının hurmalığını kesip yaktırmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/483) ve Müslim (2/49) rivayet ettiler.

 

 

 

13339 (2)- İbn Ömer der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarının hurmalığını kesip yaktırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

13340 (2)- Abdullah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarına ait olan Buveyre hurmalığım yakıp kestirdi. Bunun üzerine Allah: "İnkarcı kitap ehlinin yurtlarında hurma ağaçlarını kesmeniz veya onları kesmeyip gövdeleri üzerinde ayakta bırakmanız Allah'ın izniyledir. Allah yoldan çıkanları böylece rezilliğe uğratır"[Haşr 5] ayetini indirdi.

 

 

 

13341 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarının hurmalığını yakıp kestirdi.

 

[Sahih]

 

25250 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13342 (5)- Abdullah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarına ait olan Buveyre hurmalığını yakıp kestirdi. Bunun üzerine Allah: "İnkarcı kitap ehlinin yurtlarında hurma ağaçlarını kesmeniz veya onları kesmeyip gövdeleri üzerinde ayakta bırakmanız Allah'ın izniyledir, Allah yoldan çıkanları böylece reziIIiğe uğratır"[Haşr 5] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

7. Usame b. Zeyd

 

13343 (1) Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Ubna adlı bir köye gönderdi ve: ''Sabah vakti oraya var, sonra (baskın yaparak evlerini ve ağaçlarını) yaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/39 (2615) ve İbn Mace, cihad 2/948 (2843) rivayet ettiler.

 

 

 

13344 (2)- Urve, Usame'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame'yi bir yere gönderdikten sonra vefat etmişti. (Daha sonra halife olan) Hz. Ebu Bekr, Usame'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni nereye göndermişti?" diye sorunca: "Sabah vakti Ubna köyüne baskın yapmamı ve orayı yaktırmamı emretti" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

8. Cerir b. Abdillah

 

13345 (1) Kays bildiriyor: Cerir b. Abdullah dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: "Zulhalasa’dan yana beni rahatlatır mlsın?'' buyurdu. Bu yer Has'am'da Yemenlilerin Kabe'si diye adlandırılan bir ev idi. Bunun üzerine Ahmes'ten yüz yetmiş süvari ile hemen yola çıktım." Cerir gidip o evi ateşe vererek yaktı. Sonra bunu müjdelemek için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e birini gönderdi. Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki orayı uyuz bir deve gibi bıraktıktan sonra sana geldim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ahmes kabilesinin atlarına ve adamlarına beş defa bereket ve bolluk duası yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/76) ve Müslim 4/1926 (3475) rivayet ettiler.

21930 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

13346 (2)- Kays der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cerir b. Abdullah'ı Zulhalasa'ya gönderdi. Cerir orayı ateşe vererek yaktı. Sonra Cerir kendisine Buşeyr adlı Ahmes'li birini bu müjdeyi vermesi için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/88 (2772) rivayet etti.

 

 

 

13347 (3)- Kays bildiriyor: Cerir b. Abdullah anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Zul halasa'dan yana beni rahatlatmazmısın?'' buyurdu. Bu yer Has'am'da Yemenlilerin Kabe'si diye adlandırılan bir ev idi. Bunun üzerine yüz elli süvariyle yola çıktım. Ancak çıkarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e at sırtında durabilecek biri olmadığımı haber vermiştim. Bu sebeple Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göğsüme eliyle bir darbe vurdu ki parmaklarının izini göğsümde gördüm. Sonra: ''Allahım! Ona sebat ver, hidayete eren ve hidayete vesile olan biri kıl'' diye dua etti." Cerir gidip orayı parçaladı ve ateşe vererek yaktı. Sonra bunu müjdelemek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e birini gönderdi. Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki orayı uyuz bir deve gibi bıraktıktan sonra sana geldim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ahmes kabilesinin atlarına ve adamlarına beş defa bereket ve bolluk duası etti.

 

26575 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13348 (4)- Cerir bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Zulhalasa'dan yana beni rahatlatmazmısın?'' buyurdu. Bu yer Has'am'da Cahiliye döneminde kendisine tapılan Yemenlilerin Kabe'si diye adlandırılan bir ev idi. Bunun üzerine yüz elli süvariyle yola çıktık. Orayı yıktık -veya: yaktık- ve o mekanı uyuz bir deve gibi bıraktık." Kays der ki: "Sonra Cerir bunu müjdelemek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e birini gönderdi. Bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Seni hak olarak gönderene yemin olsun ki, biz orayı uyuz bir deve gibi bıraktıktan sonra sana geldim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ahmes kabilesine, atlarına ve adamlarına beş defa bereket ve bolluk duası etti. Cerir der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Ben at sırtında durabilecek biri değilim" dediğimde elini yüzüme koydu. Parmaklarının soğukluğunu hissettim. Sonra: "Allahım! Onu hidayete eren ve hidayete vesile olan biri kıl'' diye dua etti."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ