MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

41- Kişi'nin Başka Bir Birliğe Katılmak üzere Gitmesi Dışında Savaştan Kaçmanın Haram Kılınması

 

1. Ebu Eyyub el-Ensari

 

13349 (1) Ebu Eyyub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim hiçbir şeyi Allah'a şirk koşmadan sadece Allah'a kulluk ederse, namaz kılarsa, zekat verirse, oruç tutarsa ve büyük günahlardan sakınırsa ona Cennet vardır'' veya:

''Cennete girer'' buyurdu. Ebu Ruhm es-Sema'i der ki: Ebu Eyyub: "Büyük günahlar nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a şirk koşmak, Müslüman birini öldürmek ve savaş gününde kaçmaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13350 (2)- Ebu Eyyub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim hiçbir şeyi Allah'a şirk koşmadan sadece Allah'a kulluk ederek, namazını kılarak, zekatını vererek, orucunu tutarak ve büyük günahlardan sakınarak huzura gelirse ona Cennet vardır'' buyurdu. Oradakiler: "Büyük günahlar nedir?" diye sorunca: ''Allah'a şirk koşmak, Müslüman birini öldürmek ve savaş gününde kaçmaktır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 7/88 (4009) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

13351 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim hiçbir şeyi Allah'a şirk koşmadan, malının zekatını gönül hoşluğu ile sevabını ümid edip vererek ve işitip itaat ederek Allah'a kavuşursa ona Cennet vardır'' veya: ''Cennete girer. Beş şeyin kefareti yoktur. Allah'a şirk koşmanmı haksız yere birini öldürmenin, mümine iftira etmek, savaş gününde kaçmanın ve hakkı olmadığı malı almak için yalan yere yemin etmenin.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (17455) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Bakiyye zayıftır."

 

 

3. İbn Ömer

 

13352 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanların yardımcısı / destekçisi benim (yani düşmandan kaçan bana gelen kaçmış sayılmaz) '' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (4311) rivayet etti.

 

 

 

13353 (2)- Abdullah b. Ömer anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in askeri birliklerinden bir müfrezede idim. Askerler(in bir kısmı bozguna uğrayıp) kaçmıştı. Ben de kaçanlar arasında idim. Birbirimize: "Ne yapacağız? Biz savaştan kaçtık ve (Allah'ın) gazab(ı) ile geri döndük" demeye başladık. Sonra: "Medine'ye girsek ve orada gecelesek" dedik. Sonra da: "Eğer durumumuzu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e arzetsek belki bir tövbemiz vardır" dedik. Bunun üzerine sabah namazından önce gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i beklemeye başladık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden çıktığında: ''Sizler kimsiniz?" diye sordu. "Biz savaş alanından kaçanlarız" dediğimizde: "Aksine siz geri dönmek üzere kaçtınız. Ben sizin yardımcınızım. (Bütün) ''Müslümanların destekçisi de benim'' buyurdu. Bu sözü üzerine gidip elini öptük.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/349), Tirmizi (1716) ve İbn Mace (3704) rivayet ettiler.

 

 

 

13354 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Her müslümanın yardımcısı / destekçisi benim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13355 (4)- İbn Ömer der ki: Düşmanla karşılaştık ve müslümanlar(ın bir kısmı bozguna uğrayıp) kaçmıştı. Ben de kaçanlar arasında idim. Medine'ye girdik ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için çıktığı zaman ona durumumuzu arzedip: "Ey Allah'ın Resulü! Biz savaş alanından kaçanlarız" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aksine siz geri dönmek üzere kaçtınız. Ben sizin yardımcınızım'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13356 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir müfreze ile gönderdi. Düşmanla karşılaştığımız zaman ilk saldırıda hezimete uğradık. Bir grup olarak gece vakti Medine'ye gelip gizlendik. Sonra: "Keşke Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip özür dilesek" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştığımızda: "Ey Allah'ın Resulü! Biz savaş alanından kaçanlarız" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aksine siz geri dönmek üzere kapınız. Ben sizin yardımcınızım'' buyurdu.

Ravi der ki: Esved b. Amir rivayetinde: ''Ben her müslümanın yardıcısıyım'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

13357 (6)- İbn Ömer der ki: Bir askeri birlikte idik ve (savaştan) kaçtık. Gemilere binmek üzere idik. (Ancak binmeden önce bu durumu sormak için) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Biz savaş alanından kaçanlarız" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır; aksine siz geri dönmek üzere kaçtınız'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13358 (7)- Abdurrahman b. Ebi Leyla'nın bildirdiğine göre İbn Ömer, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini öpmüştür.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/524)'te kısa metinle ve (2/349)'da uzun metinle rivayet etti.

 

 

SONRAKİ