MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 40- Ağaçları Yakmak, Kesmek ve Yapıları Yıkmak

 

3. Ebu Hureyre

 

13327 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir birlik ile gönderdi ve Kureyş'ten iki kişiyi kasdederek: ''Eğer filan kişi ile filan kişiyi bulursanız onları ateşle yakın’’ emrini verdi. Tam gideceğimiz sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan kişi ile filan kişiyi yakmanızı emretmiştim. Ateşle ancak Allah azab eder. Bunun için onları bulursanız öldürünüz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari (6/104, 105) rivayet etti.

 

 

 

13328 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir birlik ile gönderdi ve Kureyş'ten iki kişiyi kastederek: ''Eğer filan kişi ile filan kişiyi bulursanız onları ateşle yakın’’ emrirıi verdi. Tam gideceğimiz sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan kişi ile filan kişiyi yakmanızı emretmiştim. Ateşle ancak Allah azab eder. Bunun için onları bulursanız öldürünüz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13329 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir birlik ile gönderdi ve Kureyşten iki kişiyi kastederek: ''Eğer filan kişi ile filan kişiyi bulursanız onları ateşle yakın’’ emrini verdi. Tam gideceğimiz sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan kişi ile filan kişiyi yakmanızı emretmiştim. Ateşle ancak Allah azab eder. Bunun için onları bulursanız öldürünüz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/149 (3016) ve Tirmizi, sire 4/137 (1571, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Abbas

 

13330 (1) İkrime bildiriyor: Hz. Ali İslam dininden çıkan bir takım insanları ateşte yaktı. İbn Abbas: "Ben olsaydım onları yakmazdım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Alah'ın azabıyla azaplandırmayın'' buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dinini değiştirirse onu öldürün'' buyurduğu gibi onları öldürürdüm" dedi. Bu haber Hz. Ali'ye ulaşınca: "İbn Abbas'ın annesinin oğlunun vay haline" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4351) rivayet etti.

17216 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13331 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AlIah'ın azabıyla azaplandırmayın '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3017), Müslim (884), İbn Mace (1273) ve Nesai (3/184) rivayet ettiler.

 

 

 

13332 (2)- İkrime bildiriyor: Hz. Ali'ye birlikte bir zındık topluluğu kitaplarıyla birlikte getirildi. Ali bir ateş yakılmasını emretti ve ateş gürleştirildi. Sonra bu kişileri kitaplarıyla birlikte yaktırdı. Bu haber İbn Abbas'a ulaşınca şöyle dedi: "Ben olsaydım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bundan nehyetmesinden dolayı onları yakmazdım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dinini değiştirirse onu öldürün'' buyurduğu gibi onları öldürürdüm. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın azabıyla azap etmeyin'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

13333 (4)- İkrime bildiriyor: Hz. Ali, İslam dininden çıkmış bir takım insam alıp ateşte yaktırdı. Bu haber İbn Abbas'a ulaşınca şöyle dedi: "Ben olsaydım onları yakmazdım. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın azabıyla hiç kimseye azap etmeyin’’ buyurdu. Ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim dinini değiştirirse onu öldürün’’ buyurdu." İbn Abbas'ın bu konuda dedikleri Hz. Ali'ye ulaşınca: "İbn Abbas'ın annesinin oğlunun vay haline!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

13334 (5)- Enes bildiriyor: Hz. Ali'ye Hint'lilerden puta tapan kişiler getirilince onları yaktırdı. Bunun üzerine İbn Abbas: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim dinini değiştirirse onu öldürün’’ buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Hamza b. Amr el-Eslemi

 

13335 (1) Muhammed b. Hamza el-Eslemi babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir askeri birliğe komutan kıldı ve: ''Eğer filan kişiyi yakalarsanız onu ateşle yakın'' buyurdu. Tam gideceğim sırada beni çağırıp: ''Eğer o kimseyi yakalarsanız öldürün. Çünkü ateşle ancak ateşin rabbi azap verir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/54 (2673) rivayet etti.

 

 

 

13336 (2)- Sahabeden olan Hamza b. Amr el-Eslemi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir grupla Uzra'dan bir adamın peşine gönderdi ve: ''Eğer filan kişiyi yakalarsanız onu ateşle yakın'' buyurdu. Bunun üzerine yola çıktılar. Daha gözden kaybolmamışlardı ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları çağırıp -veya peşlerinden birini gönderip geri çevirterekEğer o kimseyi yakalarsanız öldürünı ateşle yakmayın. Çünkü ateşle ancak ateşin rabbi azap eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13337 (3)- Sahabeden Hamza b. Amr el-Eslemi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu askeri bir birlik ile bir adamın peşine gönderdi ... " Sonrasında mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ