MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Ağaçları Yakmak, Kesmek ve Yapıları Yıkmak

 

1. Sevban

 

13324 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevban bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim (savaşta) küçük veya büyük öldürürse veya hurma ağacını yakarsa veya meyve veren bir ağacı keserse veya derisi için bir koyunu keserse (savaştan) sevap kazanarak geri dönemez. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9612) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde isimsiz bir ravi ve İbn Lehia geçmektedir. İbn Lehia ise zayıftır."

 

 

2. İbn Mes'ud

 

13325 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde konakladı ve ihtiyaç gidermek için çıktı. Geri döndüğünde bir adam bir karınca yuvası üzerinde veya yerde veya bir ağaçta ateş yakmıştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu kim yaptı (yaktı)?'' diye sorunca, topluluktan bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaktım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Söndür onu, söndür onu! '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2675, 5268) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8560) rivayet ettiler.

 

 

 

13326 (2) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken yakılmış bir karınca yuvası gördük. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hiç kimsenin Allah'ın azabıyla azaplandırmaya hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8614) rivayet etti.

17025 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ