MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

39- Musle'nin Yasaklanması

 

1. Muğire b. Şu'be (r.a.)

 

13309 (1) Muğire b. Şu'be der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müsle yapmayı yasakladı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10491) der ki: "Hadisi Ahmed, Muğire'nin çocuklarından birinin kanalıyla ve şu ifadelerle ile Taberani rivayet etti: Muğıre b. Şu'be, Hlre denilen yerden geçerken bir topluluğun, bir tilkiyi hedef yapıp vurduklarını gördü. Yanlarında durup:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (bu şekilde) işkence yapmayı yasakladığını duydum" dedi. Eğer Muğıre'nin kızının oğlu, Abdullah el-Yeşkuri ise güvenilir ravidir. Eğer başkası ise onu tanımıyorum."

 

 

2. Abdullah b. Yezid

 

13310 (1) Abdullah b. Yezid el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmalamayı ve müsle yapmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2474, 5516) rivayet etti.

 

 

 

13311 (2)- Ensar'dan olan Abdullah b. Yezid el-Hatmi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müsle yapmayı ve yağmalamayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

3. İmran b. Husayn

 

13312 (1) Heyyac b. İmran el-Burcumi bildiriyor: Babamın bir kölesi kaçmıştı. Köleyi eline geçirmesi halinde Allah için onun elini kesmeyi adadı. Neticede onu ele geçirdi. Bunun üzerine beni (bu konuyu sormam için) İmran b. Husayn'a gönderdi. İmran b. Husayn: "Babana benden selam söyle. Ona, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hutbesinde sadaka vermeye teşvik edip müsleyi yasakladığını haber ver ve yemininin kefaretini ödeyip kölesinin kolunu kesmemesini söyle" dedi. Sonra babam beni Semure'ye gönderdi. Semure de: "Babana benden selam söyle. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hutbesinde sadaka vermeye teşvik edip müsleyi yasakladığını haber ver. Babana yemininin kefaretini ödemesini ve kölesinin kolunu kesmemesini söyle" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (9/423) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/543; no. 6966) rivayet ettiler.

 

 

 

13313 (2)- Hasan, Heyyac kanalıyla bir önceki hadisin mana olarak aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

13314 (3)- Hasan bildiriyor: Heyyac b. İmran, İmran b. Husayn'a gelip: "Babam (kaçan) kölesini ele geçirmesi halinde bir organını veya elini kesmeyi adadı" dedi. İmran b. Husayn: "Ona, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hutbesinde sadaka vermeye teşvik edip müsleyi yasakladığını haber ver ve yemininin kefaretini ödeyip kölesinin kolunu kesmemesini söyle" dedi. Sonra babam beni Semure'ye gönderdi. Semure de aynı şeyleri s9yledi.

 

[Hasen]

 

 

 

13315 (4)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize her hutbe verdiğinde mutlaka sadaka vermemizi emredip müsle yapmamızı yasaklardı. (Bir hutbesinde) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bilmiş olun ki kişinin burnunu delmeyi adaması müsledendir. Kişinin yürüyerek hacca gitmeyi adaması yine müsledendir. Bu kimse Mekke’de kesilmek üzere bir kurban göndersin ve binekli olarak hacca gitsin. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/305, "sahih") ve Beyhaki (10/80) rivayet ettiler.

 

 

 

13316 (5)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize her hutbe verdiğinde mutlaka sadaka vermemizi emredip müsle yapmamızı yasaklardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13317 (6)- Yunus der ki: Bana bildirildiğine göre Misver, Hasan'a gelip: "Benim bir kölem kaçtı. Onu ele geçirmem halinde elini kesmeyi adadım. Köle şimdi gelmiş ve Cisr denilen yerde bulunmaktadır" dedi. Bunun üzerine Hasan: "Onun elini kesme" diyerek bir şeyler anlattı. Adamın biri İmran b. Husayn'a: "Benim bir kölem kaçtı. Onu ele geçirmem halinde elini kesmeyi adadım" dedi. Bunun üzerine İmran: "Hayır, onun elini kesme. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize imam olur sadaka vermemizi emreder ve müsle yapmamızı yasaklardı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

13318 (7)- Semure b. Cundub ve İmran b. Husayn şöyle dediler: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize her hutbe verdiğinde mutlaka sadaka vermemizi emredip müsle yapmamızı yasaklardı."

 

[Sahih]

 

 

 

13319 (8)- İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize her hutbe verdiğinde mutlaka sadaka vermemizi emredip müsle yapmamızı yasaklardı. (Bir hutbesinde) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilmiş olun ki kişinin burnunu delmeyi adaması müsledendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13320 (9)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadaka vermeyi emredip müsleyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

13321 (10)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hutbe verip sadaka vermemizi emreder ve müsle yapmamızı yasaklardı."

 

[Sahih]

 

 

4. Semure b. Cündüb

 

13322 (1) Hasan der ki: Bir adam gelip kölesinin kaçtığını ve onu ele geçirmesi halinde elini kesmeyi adadığını söyledi. Bunun üzerine Hasan şu karşılığı verdi: Semure bize şöyle anlattı: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken sadaka vermeyi emredip müsle yapmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6945) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (3/182) rivayet ettiler.

 

 

 

13323 (2)- Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize her hutbe verdiğinde mutlaka müsle yapmamızı yasaklayıp sadaka vermemizi emretmiştir."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ