MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 38- Kadınları, Çocukları, (Savaştan Başka işler için) Kiralanan Kimseleri, Hizmetçileri, Ruhbanları Öldürmenin Yasaklanması ve Müşriklerin Yaşlıları Hakkında Gelen Rivayetler

FARKLI HADİSLER

 

4. Esved b. Seri'

 

13396 (1) Hasan bildiriyor: Bu merkez camiinden ilk defa kıssa anlatan ve Sa'd oğullarından biri olan Esved b. Seri' dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte dört gazyede bulundum. Topluluk savaşçıları öldürdükten sonra onların çocuklarını da öldürmeye başladı. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca: ''Bazı topluluklara ne oluyor ki savaşçıları öldürdükten sonra onların çocuklarını da öldürmektedir?'' buyurdu. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar müşriklerin çocukları değil midir?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin de en hayırlı olanlarınız müşriklerin çocuklarıdır. Her çocuk, fıtrat üzere doğari dili dönünceye kadar da öyle devam eder. Sonra anne babaları, onu Yahudileştirir veya Hıristiyanlaştırırlar'' buyurdu."

Ravi der ki: "Sonradan Hasan, metindeki son cümleyi aktarmaz olmuştur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2463) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8562) rivayet ettiler.

 

 

 

13297 (2)- Hasan bildiriyor: Esved b. Seri': "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Huneyn savaşında bir askeri birlik gönderdi" dedi. -Revh rivayetinde: "Arap kabilelerinden bir kabileye geldiler" ibaresi geçmiştir- Sonrasında Esved b. Seri' söz konusu hadisi aktardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Canım elinde olana yemin olsun ki her çocuk, Yslam fıtratı üzere doğari dili dönünceye kadar da öyle devam eder'' buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

13298 (3)- Esved b. Seri' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Huneyn savaşında bir askeri birlik gönderdi ve müşriklerle savaştılar. Onları çocuklarına kadar öldürdüler. Savaştan geri döndüklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocukları öldürmenize sebep nedir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ama onlar müşriklerin çocuklarıdır" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin hayırlılarınız müşriklerin çocukları değil mi! Canım elinde olana yemin olsun ki her çocuk, Yslam fıtratı üzere doğari dili dönünceye kadar da öyle devam eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8616) ve Hakim, Müstedrek'te (2/132) rivayet ettiler.

 

 

 

13299 (4)- Esved b. Seri' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip kendisiyle birlikte bir savaşa katıldım ve bir binek ele geçirdim. O gün insanlar müşrikleri çocuklarına kadar öldürdüler. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca: ''Bazı topluluklara ne oluyor ki öldürmekte haddi aştıları hatta çocukları bile öldürdüler'' buyurdu. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ama onlar müşriklerin çocuklarıdır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilmiş olun ki sizin hayırlılarınız, müşriklerin çocuklarıdır'' buyurdu. Sonra da: ''Dikkat edin! Çocukları öldürmeyin. Dikkat edin! Çocukları öldürmeyin. Her çocuk, İslam fıtratı üzere doğar, dili dönünceye kadar da öyle devam eder. Sonra anne babaları, onu ya Yahudileştirir ya da Hıristiyanlaştırır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Abbas

 

13300 (1) Yezid b. Hürmüz der ki: Necde b. Amir, İbn Abbas'a bir mektup yazarak bazı şeyler sorm\lştu. İbn Abbas'ın mektubu okuduğu ve ona cevap yazdığı zaman hazır bulunmuştum. İbn Abbas: "Vallahi, eğer onu bir kötülüğe düşmekten geri çevirecek olmasaydım ona cevap yazmazdım" dedi. Sonra ona şöyle bir cevap yazdı. "Bana ganimetten (beşte bir) payı olan Allah'ın zikretmiş olduğu akrabaların kimler olduğunu sormuşsun. Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akrabalarının bizler olduğu görüşünde idik. Ancak kavimimiz bunu kabul etmedi." Necde, yetimlik hakkında: "Yetimin yetimliği ne zaman biter?" diye sormuştu. İbn Abbas bu konuda: "Evlilik çağına gelip olgunlaştığı izlenimi edilince malı kendisine verilir" dedi. Necde yine: "(Savaşta iken) Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem), müşriklerin çocuklarından kimseyi öldürür müydü?" diye sormuştu. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklardan kimseyi öldürmezdi, sen de öldürme. Ancak Hızır'ın öldürdüğü çocuğun hakkında bildiği gibi bir bilgiye sahib olman bunun dışındadır" dedi. Necde, kadın ve köle hakkında: "Savaşta hazır bulunmaları durumunda onlara belli bir pay verilir miydi?" diye sormuştu. İbn Abbas: "Onların ganimetten belli bir payları yoktu. Ancak müslümanların ganimetinden az da olsa kendilerine bir şeyler verilirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1812), Ebu Davud (2727) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11577) rivayet ettiler. 15984 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13301 (2)- Yezid b. Hürmüz der ki: Necde, İbn Abbas'a bir mektup yazarak ganimetten (beşte bir) payalan akrabaların kimler olduğunu, yetimin yetimliğinin ne zaman bittiğini, savaşta hazır bulunan köle ve kadınların ganimetten paylarını ve (savaşta) müşriklerin çocuklarını öldürmeyi sordu. İbn Abbas: "Eğer onu bir kötülüğe düşmekten geri çevirecek olmasaydım ona cevap yazmazdım" dedi. Sonra ona şöyle bir cevap yazdı. "Bana ganimetten (beşte bir) payalan akrabaların kimler olduğunu sormuşsun. Biz bu payın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akrabalarının olduğu görüşünde idik. Ancak kavmimiz bunu kabul etmedi.

 

Yetimlik hakkında: "Yetimin yetimliği ne zaman biter?" diye sormuşsun. Erginlik çağına gelip de olgunlaştığı izlenimi edilince biter. Savaşta hazır bulunan köle ve kadınların ganimetten paylarını sormuşsun. Onların ganimetten belli bir payları yoktur. Ancak ganimetinden az da olsa kendilerine bir şeyler verilir. (Savaşta iken) müşriklerin çocuklarını öldürmeyi sormuşsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklardan kimseyi öldürmezdi, sen de öldürme. Ancak Hızır'ın öldürdüğü çocuğun hakkında bildiği gibi bir bilgiye sahib olman bunun dışındadır."

 

[Sahih]

 

 

 

13302 (3)- Yezid b. Hürmüz der ki: (Haricilerden) Necde b. Amir, İbn Abbas'a bir mektup yazarak bazı şeyler sormuştu. İbn Abbas'ın mektubu okuduğu ve ona cevap yazdığı zaman hazır bulunmuştum. İbn Abbas ona şöyle cevap yazdı: "Bana sormuşsun ... " Sonrasında Yezid b. Hürmüz söz konusu hadisi zikretti ve şöyle devam etti: "İbn Abbas cevabında şöyle dedi: "Bana: ''(Savaşta) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müşriklerin çocuklarından kimseyi öldürür müydü?'' diye sormuşsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklardan kimseyi öldürmezdi, sen de öldürme. Ancak Hızır'ın öldürdüğü çocuğun hakkında bildiği gibi bir bilgiye sahib olman bunun dışındadır."

 

[Sahih]

 

 

 

13303 (4)- Yezid b. Hürmüz der ki: Necde b. Amir, İbn Abbas'a bir mektup yazarak (müşriklerin) çocukları(m) öldürmeyi sordu. İbn Abbas ona şöyle cevap yazdı: "Bana çocukları öldürmeyi sormuşsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklardan kimseyi öldürmezdi, sen de öldürme. Ancak Hz. Musa'nın arkadaşının çocuk hakkında bildiği gibi onlar hakkında bir bilgiye sahib olman bunun dışındadır."

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Abbas

 

13304 (1) İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri bir kadım esir olarak aldı. Kadın adamla münakaşa edince adam kılıcıyla onu öldürdü. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce kadının durumu kendisine bildirildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınları öldürmeyi yasakladı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (14/470) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12082) rivayet ettiler.

 

 

7. İbn Abbas

 

13305 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ordularını savaşa gönderdiği zaman şöyle buyururdu: ''Allah'ın adıyla Allah yolunda, Allah'ı inkar edenlerle savaşmaya gidiniz. Ancak ahdi bozmayın ve (ganimet mallarında) hıyanet etmeyiniz. Öldürdüğünüz kimselerin uzuvlarını kesmeyiniz, çocukları ve rahipleri öldürmeyiniz."

 

[Hasen]

 

Heysemi (9611) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ile evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani: "Çocuk, kadın ve yaşlıları öldürmeyin" ibaresini kullanmıştır. Bezzar'ın ravilerinden İbrahim b. İsmail b. Ebi Habibe'yi İmam Ahmed güvenilir görürken, çoğunluk alimler zayıf addetmiştir. Bezzar'ın diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

13204 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

8. Adamın Biri Babasından

 

13306 (1) EyyUb der ki: Bizden bir adam babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimde içinde bulunduğum bir askeri birliği (savaşa) gönderdi ve (savaştan başka işler için) kiralanan kimseleri ve savaşmayan köleleri öldürmemizi yasakladı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/91) rivayet etti.

Heysemi (9602) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde isimi zikredilmeyen bir ravi bulunmaktadır. "

 

 

9. Semure b. Cundub

 

13307 (1) Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Müşriklerin yaşlılarını öldürün, gençlik çağında olan çocuklarını ise bırakın'' buyurdu.

 

Abdullah der ki: Babama bu hadisin açıklamasını sorduğumda: "Yaşlı kimse müslüman olmaz. Gençlik çağında olan çocuklar ise müslüman olabilir" dedi. Sanki gençlik çağında olan çocuk müslümanlığa yaşlı kimseden daha yakındı. Ayrıca metinde geçen: ''şarh'' ifadesi gençlik çağında olan çocuklar manasındadır" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/54 (2670) ve Tirmizi, cihad 4/145 (1583) rivayet ettiler.

 

 

 

13308 (2)- Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müşriklerin yaşlılarını öldürün ve gençlik çağında olan çocuklarını ise bırakın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ