MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 38- Kadınları, Çocukları, (Savaştan Başka işler için) Kiralanan Kimseleri, Hizmetçileri, Ruhbanları Öldürmenin Yasaklanması ve Müşriklerin Yaşlıları Hakkında Gelen Rivayetler

 

2. Rebah b. er-Rabi'

 

13286 (1) Hanzale el-Katib'in kardeşi Rebah b. er-Rab! bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gazvelerden bir gazveye çıkmışlardı. Halid b. el-Velid ordunun önünde yer almaktaydı. Rebah ve ashab önde gidenler tarafından öldürülmüş bir kadın gördüler. İnsanlar kadının etrafında toplanmış ona bakmakta ve şaşırmaktaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğiyle gelince oradakiler dağılıp açıldılar. Allah Resulü başı ucunda durup: ''Bu kadın savaşanlardan değildi’’ buyurdu. Sonra bir adama: ''Halid'e yetişip ona: ''Çoluk çocuğu ve (savaştan başka işler için) kiralanan kimseleri öldürmeyin de! '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/53 (2669), İbn Mace 2/948 (2842), Taberani, M. el-Kebir 4/10 (3489), İbn Hibban, Mevarid 398 (1656) ve Hakim (2/122, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

13287 (2)- Murakki' b. Sayfi b. Rebah dedesi Rebah İbnu'r-Rabi'den bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idim. .. " Sonrasında Rebah bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13288 (3)- Hanzale el-Katib'in kardeşi Murakki' b. Sayfi b. Rebah: "Dedem, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı..." dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13289 (4)- Murakki' b. Sayfi et-Temimi: "Dedem Rebah b. Rubeyyi' elHanzali el-Katib, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı..." dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Hasen]

 

 

3. Hanzale el-Katib el-Useydı

 

13290 (1) Hanzale el-Katib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gazveye çıktık. Öldürülmüş bir kadına rastladık. İnsanlar etrafında toplanmıştı. Kadının etrafındakiler Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için yol açınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu kadın savaşanlardan değildi'' buyurdu. Sonra bir adama: ‘‘Halid’e yetişip ona: ''Çoluk çocuğu ve (savaştan başka işler için) kiralanan kimseleri öldürmeyin'' der buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2842) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8627) rivayet etti.

 

 

 

13291 (2)- Murakki' b. Sayfi b. Rebah, dedesi Rebah b. Rabl'den bildirerek bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13292 (3)- Hanzale el-Katib'in kardeşi Murakki' b. Sayfi b. Rebah: "Dedem, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı" dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13293 (4)- Murakki' b. Sayfi et-Temimi: "Dedem Rebah b. Rubeyyi' el-Hanzali el-Katib, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı" dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13294 (5)- Murakki' b. Sayfi: "Hanzale el-Katib'in kardeşi olan dedem Rebah b. Rubeyyi', Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı" dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13295 (6)- Murakki' b. Sayfi: "Hanzale el-Katib'in kardeşi olan dedem Rebah b. Rubeyyi', Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktı" dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ