MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Çocuklarının Öldürülmesine Sebep Olsa Bile Kafirlere Gece Baskını Yapmanın Caizliği

 

1. Sa'b b. Cessame

 

13267 (1) Sa'b b. Cessame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Gece baskınlarında müşriklerin çocuklarını öldürmekteyiz" dediğimde: ''Onlar da kendilerindendir (ınüşriklerdendir) '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3012), Müslim (4570-2), Ebu Davud (2672), İbn Mace (2839), Tirmizi (1570) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8568-70) rivayet ettiler.

 

 

 

13268 (2)- Sa'b b. Cessame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Eğer atlı bir grub gece baskınında müşriklerin çocuklarım öldürürse?" denildiğinde: ''Onlar da babalarındandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13269 (3)- Sa'b b. Cessame der ki: Ebva'da veya Veddan'da bulunduğum sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan geçti. Kendisine vahşi eşek etinden hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramlıyız'' buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''AIlah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurduğunu işittim. Yine ona baskın sırasında ele geçirilen müşrik kadın ve çocukların durumu sorulunca: ''Bunlar da müşrık erkekler hükmündedir'' buyurdu.

Zühri ekledi: "Ancak daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşriklerin çocukları konusunda böyle bir şeyi yasakladı."

 

11588 Cl)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

13270 (4)-Z Sa'b b. Cessame der ki: "Ey Allah'ın Resulü! (Savaş sırasında) atlarımız müşriklerin (bazı) çocuklarını çiğnedi" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar da babalarındandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13271 (5)-Z Sa'b b. Cessame el-lıysı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müşriklere yaptığımız gece baskınlarında baskın altında kalan çocukların durumunu sorduğumda: ''Onlar da kendilerindendir (müşriklerdendir)'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13272 (6)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşriklere yapılan gece baskınlarında evlerinde öldürülen kadınlarının ve çocuklarının durumu sorulunca: ''Onlar da kendilerindendir (müşriklerdendir)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13273 (7)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Gece baskınlarında müşriklerin zürriyetini öldürmekteyiz" dediğimde: ''Onlar da kendilerindendir (müşriklerdendir)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13274 (8)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Müşriklerin evine veya evlerine gece baskınları yapmakta ve yanlarındaki çocuklarını ve kadınlarını öldürmekteyiz" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar da kendilerindendir (müşriklerdendir)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13275 (9)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Müşriklerin evlerine gece baskınları yapmakta ve biz farkına varmadan çocuklar atların altında çiğnenmektedir" dediğimde: ''Onlar da kendilerindendir (müşriklerdendir)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Seleme b. el-Ekva'

 

13276 (1) İyas b. Seleme, babasından bildiriyor: "Ebu Bekr es-Sıddik ile birlikte Hevazin'e gece baskını yaptık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bize komutan kılmıştı."

 

[Sahih]

 

 

 

13277 (2)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Hevazin'e gece baskını yaptığımız zaman Ebu Bekr ile birlikte idik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bize komutan kılmıştı ve parolamız: "Öldür, öldür!" idi. O gece kendi ellerimle yedi ev halkını öldürmüştüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2596, 2638), İbn Mace (2840) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8862) rivayet ettiler.

13235 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ