MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Elçi Öldürmenin Yasaklanması

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

13260 (1) Harise b. Mudarrib der ki: Abdullah (b. Mes'ud), İbnu'nNevvaha'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sana: ''Eğer (Müseyleme'den gelen) elçi olmasaydın boynunu vururdum'' buyurduğunu işittim. Ama şu anda elçi değilsin" dedi. Sonra: "Ey Hareşe! Kalk ve şunun baynunu vur!" deyince, Hareşe kalkıp İbnu'n-Nevvaha'nın baynunu vurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/38, 39) rivayet etti.

 

 

 

13261 (2)- Ebu Vail der ki: İbnu'n-Nevvaha öldürüldüğü zaman Abdullah (b. Mes'üd) şöyle dedi: Bu ve İbn Usal, Museyleme tarafından elçi olarak Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misiniz?'' buyurunca: "Biz, Museyleme'nin Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik ederiz" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer elçi öldüren biri olsaydım boyununuzu vururdum'' buyurdu. Bu şekilde elçiler öldürülemez oldu. İbn Usal, Allah bizim yerimize ona kafi gelecek şeyi verdi (de müslüman oldu). İbnu'n-Nevvaha ise Allah onu elimize düşürüp biz de onu öldürünceye kadar olduğu gibi kaldı (Müslüman olmadı).

 

[Sahih]

 

 

 

13262 (3)- Abdullah b. Mes'üd der ki: İbnu'n-Nevvaha ve İbn Usal, Museyleme tarafından elçi olarak Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misiniz?'' buyurunca: "Biz, Museyleme'nin Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik ederiz" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Allah'a ve peygamberlerine inandım. Eğer elçi öldüren biri olsaydım sizi öldürürdüm'' buyurdu. Bu şekilde elçiler öldürülemez oldu.

 

[Hasen]

 

 

 

13263 (4)- İbn Muayz es-Sa'di anlatıyor: Seher vaktinde atımı sulamak için çıktım. Bu sırada Beni Hanife mescidinin yanından geçerken mesciddekiler: "Şüphesiz ki Museyleme, Allah'ın Resulüdür" demekteydi. Bunun üzerine Abdullah'a gelip durumu haber verdim. Abdullah (b. Mes'üd) da bir askeri birlik gönderip onları getirtti. Onlardan tövbe etmelerini isteyince tövbe ettiler ve onları serbest bıraktı. Ancak Abdullah b. en-Nevvaha'nın boynunu vurunca, oradakiler: "Hepsini bir şeyden dolayı getirttin. Ancak kimisini serbest bırakıp kimisini de öldürdün" dediler. Bunun üzerine Abdullah b. Mes'üd şu karşılığı verdi: "Şu adam ve İbn Usal b. Hacer, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiklerinde, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misiniz?'' buyurduğunu işittim. Onlar: ''Biz, Museyleme'nin Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik ederiz'' dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Allah'a ve peygamberlerine inandım. Eğer elçi öldüren biri olsaydım sizi öldürürdüm'' buyurdu. İşte ben de bu yüzden onu öldürdüm."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2/235) rivayet etti.

 

 

 

13263 (5)- Abdullah (b. Mes'üd) bildiriyor: Museyleme'nin elçisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şahitlik eder misin?'' buyurunca, elçi bir şeyler dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer elçi öldüren biri olsaydım'' veya: ''elçilerden birini öldürecek olsaydım seni öldürürdüm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13265 (6)- Abdullah (b. Mes'üd) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir adama: ''Eğer elçi olmasaydın seni öldürürdüm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Nuaym b. Mes'ud

 

13266 (1) Nuaym b. Mes'üd el-Eşca'i babası, Nuaym'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Museylemetu'l-Kezzab'ın mektubunu okuduğunda, o iki elçiye: ''Siz bu konuda ne demektesiniz?'' buyurdu. Onlar: "Biz (Museyleme'nin mektupta) dediği gibi demekteyiz" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''VaIlahi, eğer elçiler öldürülmez olmasaydı boyunlarınızı vururdum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/83 (2761) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ