MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Savaşılan Düşmanın islam'a Girmesi veya islam'ı Kabul Etmesi Halinde Onu Bırakmak, Böylesi Bir Durumda Onu Öldürenin Akıbeti ve Sözünün Anlaşılmaması Halinde Onu Öldüren Kimsenin Mazur Görülmesi

 

1. İmran b. Husayn

 

13255 (1) Ebu'l-Ala der ki: Kabilemizden biri bana şöyle anlattı: Ubeysa veya Ubeys, Cuşem oğullarından bazı kimselerle birlikte İmran b. Husayn'ın yanına gitti. İçlerinden biri: "Fitne kalmayana kadar savaşmayacak mısın?" diye sorunca, İmran şöyle dedi: "Ben fitne kalmayıncaya kadar savaştım. Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis anlatayım mı? Gerçi size bir faydası olmayacaktır, ama dinleyin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan oğulları ile birlikte fılan oğullarına karşı savaşın'' buyurdu. Erkekler saf tuttu. Kadınlar da erkeklerin arkasındaydı. Geri döndüklerinde adamın biri: ''Ey Allah'ın Resulü! Allah seni bağışlasın. Benim için bağışlanma dile'' dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yaptın ki?'' diye sorunca, adam: ''Ey Allah'ın Resulü! Allah seni bağışlasın. Benim için bağışlanma dile'' dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ne yaptın ki?'' diye sorunca, adam: ''(Düşman) topluluğu kaçtığı zaman kadınların arasında bir erkek gördüm. Bana: "Ben müslümanım" dedi. Ancak ben yine de onu öldürdüm. O, korkudan dolayı müslüman olduğunu söylemişti'' karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakmak için kalbini açtınmı?'' buyurunca, adam: ''Hayır, vallahi açmadım'' dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona istiğfarda bulunmadı.

Yine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan oğulları ile birlikte fılan oğullarına karşı savaşın'' buyurdu. Akrabalarımdan bir kişi de kendileriyle birlikte çıktı. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndüğü zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için Allah'tan mağfiret dile. Allah seni bağışlasın" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yaptın ki?'' diye sorunca, adam: "(Düşman) topluluğu kaçtığı zaman kadınların arasında iki erkeğe yetiştim. Onlar: ''Biz müslümanız'' veya: ''Biz müslüman olduk'' dediler. Buna rağmen ben onları öldürdüm" karşılığını verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Ben insanlarla İslam için savaşmaktayım. Vallahi senin için mağfiret dilemeyeceğim'' buyurdu. Daha sonra adam öldüğü zaman aşireti onu defnetti. Sabahladıklarında yerin onu dışarı attığını gördüler. Sonra onu bir daha gömdüler ve başında beklediler. Yer onu bir daha dışarı attı. Sonra:

"Belki siz uyurken birileri gelip onu çıkardı" dediler. üçüncü defa onu gömdüler ve başında beklediler. Bunun üzerine yer üçüncü defa onu dışarı attı. Böyle olduğunu görünce de onu olduğu gibi bıraktılar.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1296 (3930) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/609) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Ukbe b. Malik el-Leysi

 

13256 (1) Ukbe b. Malik el-Leysı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi o, dediğini öldürülmekten korktuğu için söylemişti" dedi" (ve bu konudaki olayı anlattı) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona doğru döndü. Öfkesi yüzünden belli oluyordu. Sonra üç defa: ''(Senin bağışlanmam istedim, ama) Allah mümin birini öldüren biri için bunu benden kabul etmedi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki (8/22) rivayet etti.

 

 

 

13257 (2)- Ukbe b. Malik bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir askeri birliği su kenarında olan evlere baskın yaptı. Bir kişi ortaya çıkınca Müslümanlardan bir kişi ona saldırdı. Adam müslüman olduğunu söyledi. Ancak yine de onu öldürdü. Geri döndüklerinde durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe için kalkıp Allah'a hamdü sena ettikten sonra: ‘‘Derim ki. Ne oluyor da müslüman kimse: ''Ben müslümanım'' diyen bir kimseyi öldürüyor?'' buyurdu. Bir kişi: "O, öldürülmekten korktuğu için müslüman olduğunu söyledi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü (ona) dönüp sağ elini uzatarak üç defa: ''(Senin bağışlanmanı istedim ama) Allah, Müslüman birini öldüren biri için bunu benden kabul etmedi'' dedi.

 

 

 

13258 (3)- Ukbe b. Malik der ki: Ebu'n-Nadr el-Leysi, kavminden olan Behz'den bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdiği askeri birlik bir topluluğa saldırınca topluluktan bir adam bırakıp kaçmaya başladı. Askeri birlikten bir kişi elinde kılıcıyla kaçan adama yetişince, kaçan adam: "Ben müslümanım" dedi. Fakat onu yetişen kişi adamın dediğine aldırmayarak onu vurup öldürdü. Bu durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirildiğinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldüren kişi hakkında ağır sözler söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde iken öldüren adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi adam ölüm korkusundan dolayı öyle söyledi" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan ve onun tarafında olan kişilerden yüz çevirdi ve hutbesine devam etti. Sonra adam bir daha:

"Ey Allah'ın Resulü! Adam ölüm korkusundan dolayı öyle söyledi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan ve onun tarafında olan kişilerden yüz çevirdi ve hutbesine devam etti. Fakat adam sabredemeyip üçüncü kez:

"Ey Allah'ın Resulü! Vallahi adam ölüm korkusundan dolayı öyle söyledi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine doğru döndü. Kızgınlığı da yüzünden belli oluyordu. Sonra üç defa: ''(Senin bağışlanmanı istedim, ama) Allah mümin birini öldüren biri için bunu benden kabul etmedi'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8593), İbn Hibban (5972) ve Hakim (1/18-9) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Ömer

 

13259 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Halid b. Velid'i, Cezime oğulları üzerine göndermişti. Cezime'liler: "Müslüman olduk" değil de (dinimizden çıktık anlamında): "Saba'ne, Saba'ne" demeye başladılar. Bunun üzerine Halid kimini öldürmeye, kimini de esir almaya başladı. Bizden her bir kişiye de bir esir verdi. Bir gün her kişinin kendi esirini öldürmesini emretti. Ben: "Vallahi ben esirimi öldürmeyeceğim. Arkadaşlarımdan da hiç kimse esirini öldürmeyecektir" dedim. Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına vardığımızda Halid'in yaptığı kendisine söylendi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırarak iki defa: ''Allahım! Halid'in yaptığından berı olduğumu sana arz ederim '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/45, 46, 13/158) ve Nesai (2/308) rivayet ettiler.

25440'ta tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ