MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Savaşçının Ardından Gitmek, Onu Karşılamak ve Liderin Ona Vasiyeti

 

1. Muaz b. Enes

 

13201- Muaz b. Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah yolunda cihada giden birisini uğurlayıp da sabahtan öğleye veya öğleden akşama kadar olan zamandan bir sürece onun eşyasına nezaret etmemı bana dünyadan ve dünyadaki bütün şeylerden daha sevimlidir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/943 (2834) rivayet etti.

 

 

2. Saib b. Yezid

 

13202 (1) Saib b. Yezid der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk gazvesinden geri dönerken onu karşılamak için çocuklarla birlikte Veda tepesine çıktık.

Süfyan bir defa da rivayetinde şöyle dedi: Saib b. Yezid: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Tebuk gazvesinden dönüşünü hatırlıyorum ... " dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3083, 4426, 4427), Ebu Davud (2779) ve Tirmizi (1718) rivayet ettiler.

26641 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

3. İbn Abbas

 

13203 (1) İbn Abbas der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), askeri birliği Ka'b b. el-Eşref'in üzerine savaşa gönderirken onlarla birlikte Bakiu'l-Garkad'a kadar yürüdü ve: ''Allah'ın adıyla gidin '' buyurduktan sonra: ''Allahım! Onlara yardım et'' diye dua etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (1801-2), Hakim (2/98) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11554) rivayet ettiler.

25227 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13204 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ordularını savaşa gönderdiği zaman şöyle buyururdu: ''Allah'ın adıyla Allah yolunda, Allah'ı inkar edenlerle savaşmaya gidiniz. Ancak ahdi bozmayınız ve (ganimet mallarında) hiyanet etmeyiniz. Öldürdüğünüz kimselerin uzuvlarını kesmeyiniz, çocukları ve rahipleri öldürmeyiniz."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11562) rivayet etti.

13305 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Safvan b. Assal

 

13205 (1) Safvan b. Assal der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir askeri birlikle gönderdi ve şöyle buyurdu: ''Allah'ın adıyla Allah yolunda, Allah düşmanlarıyla savaşmaya gidiniz. (Ganimet mallarında) hiyanet etmeyiniz ve bebekleri öldürmeyiniz. Seferi olanı abdestli olarak giydiği takdirde ayakkabısının üzerine üç gün üç gece, mukim ise bir gün bir gece mesheder.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2857) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8837) rivayet ettiler.

1945 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

13206 (2)- Safvan b. Assal el-Muradi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir askeri birlikle gönderdi ve şöyle buyurdu: ''Allah'ın adıyla Allah yolunda, Allah düşmanlarıyla savaşmaya gidiniz. Hiyanet etmeyiniz ve bebekleri öldürmeyiniz. Seferi olanı ayakkabısının üzerine üç gün üç gece; mukim ise bir gün bir gece mesheder. '' Affan ise hadisi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni gönderdi ... " şeklinde rivayet etmiştir.

 

1947 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ