MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Savaştan Önce islam'a Davet ve Liderin Ordu Komutanına Vasiyeti

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

13169 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir kavimle onları İslam'a davet etmeden önce savaşmamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

13170 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kavimle savaşmadan önce mutlaka onları (İslam'a) davet etmiştir."

 

 

2. Sehl b. Sa'd

 

13171 (1) Sehl b. Sa'd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber gününde: ''Yarın bu sancağı Allah'ın, onun eliyle fethi müyesser kılacağı, Allah'ı ve Resulünü sevenı Allah'ın ve Resulü'nün de kendisini sevdiği birine vereceğim'' buyurdu. Bunun üzerine sahabiler sancağın kime verileceğini konuşarak gecelediler. Sabahladıklarında Resulullah'ın (s.a.v.) yanına geldiler. Hepsi de sancağın kendisine verilmesini arzu ediyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ali b. Ebi Talib nerededir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Gözlerinden rahatsızdır" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gelmesi için ona haber gönderin'' buyurdu. Geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun gözlerine tükürüğünden sürdü ve dua etti. Gözlerinde hiç ağrı yokmuş gibi iyileşti ve sancağı ona verdi. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar bizim gibi (Müslüman) olana kadar mı onlarla savaşacağım?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Acele davranmadan onların alanına git ve onları İslam'a davet et. Sonra onlara üzerlerine düşen Allah'ın haklarını bildir. Vallahi Allah'ın senin vasltanla bir kişiyi hidayete erdirmesi, senin için kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2942), Müslim (6302), Ebu Davud (3661) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8093, 8348, 8533) rivayet ettiler. 

 

 

SONRAKİ