MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 24- Allah'a isyanı Emretmemesi Halinde Ordunun Komutana itaat Etmesi ve Konaklama Yerinde Yollara ve Vadilere Dağılmanın Mekruhluğu

 

5. Ebu Sa'lebe el-Huşeni

 

13165 (1) Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konaklayacağı yere indiği zaman insanlar yoLLara ve vadilere dağılırlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Sizlerin yollara ve vadilere dağı/manız, ancak şeytandandır'' buyurdu. Bundan sonra bir yerde konakladıkları vakit birbirlerinin yanına dizilirlerdi. Öyle ki: "üzerlerine bir örtü yaysan hepsi örtünün altında kalırdı" diyebilirsiniz.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/41 (2628) rivayet etti.

 

 

6. Utbe b. Abd es-Sülemi

 

13166 (1) Utbe b. Abd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına savaşmayı emretti ve ashabından birine bir ok isabet etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ona (Cenneti) vacıp kıldı'' buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşı emredince, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Biz, İsrail oğullarının, Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz''[Maide 24] dedikleri gibi demeyeceğiz. Ancak sen ve Rabbin harekete geçin. Biz de sizinle birlikte savaşırız" dediler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/306) rivayet etti.

 

 

 

13167 (2)- Utbe b. Abd es-Sülemi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''kalkın savaşın!'' buyurunca, ashab: "Evet ey Allah'ın Resulü! Biz, İsrailoğullarının, Hz. Musa'ya: ''Sen ve Rabbin gidin savaşın. Biz burada oturuyoruz'' dedikleri gibi demeyeceğiz. Ey Muhammed! Sen ve Rabbin harekete geçin. Biz de sizinle birlikte savaşırız" dediler.

 

[Hasen]

 

 

 

13168 (3)- Utbe b. Abd es-Sülemi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''Kalkın savaşın'' buyurunca, ashabından birine bir ok isabet etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ona (Cenneti) gerekli kıldı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ