MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 24- Allah'a isyanı Emretmemesi Halinde Ordunun Komutana itaat Etmesi ve Konaklama Yerinde Yollara ve Vadilere Dağılmanın Mekruhluğu

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

13158 (1) Ebu Said el-Hudri anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Alkame b. Mücezzir'i bir birlikle savaşa gönderdi. İçlerinde ben de vardım. Yolun bir yerine vardığı zaman ordudan bir gruba ayrılmaları için izin verdi ve başlarına Abdullah b. Huzafe b. Kays es-Sehmi'yi komutan atadı. Abdullah, Bedir savaşına katılmıştı ve şakacı birisiydi. Yolun bir yerine geldiğimizde askerler bir şeyler yapmak için ateş yaktılar. Abdullah: "Benim emirlerimi dinleyip itaat etmek zorunda değil misiniz?" diye sorunca, askerler: "Evet!" dediler. Abdullah: "Ben size bir şeyi emretsem yapmak zorunda değil misiniz?" diye sorunca, askerler yine: "Evet!" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Abdullah: "Bana itaat etme hakkına dayanarak bu ateşin içine atlamanızı emrediyorum!" dedi. Bunun üzerine bazı askerler ateşe atlamak için hazırlandılar. Abdullah onların ateşin içine gireceklerini anlayınca: "Durun! Ben sadece şaka yapıyordum!" dedi. Geri döndüğümüzde bu olayı Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komutanlarınızdan biri Allah'a isyan etmeye yönelik bir emir verirse ona itaat etmeyin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/543; 14/341), İbn Hibban (4558) ve İbn Mace 2/956 (2863) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Ali

 

13159 (1) Hz. Ali anlatıyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze gönderdi. Başlarına Ensar'dan birini komutan atadı. Bir ara komutan bir konudan dolayı onlara kızdı ve: "Resulullah size, bana itaat etmenizi emretmedi mi?" deyince: "Evet" dediler. Bunun üzerine onlara: "Odun toplayın!" dedi. Odun topladıklarında bir ateş istedi ve odunları tutuşturdu. Sonra: "Ateşe girmenizi emrediyorum" dedi. Topluluk ateşe girmek için hareket edince içlerinden genç biri: "Zaten siz (Cehennemdeki) ateşten kurtulmak için Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiniz. Acele etmeyiniz. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e soralım, eğer girin derse gireriz" dedi. Geri Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döndüklerinde, olanları ona anlattılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet ateşe girseydiniz oradan asla çıkamazdınız! Şüphesiz ki itaat, ancak iyi şeylerde olur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4340, 7145, 7257), Müslim (4793-5), Ebu Davud (2625) ve Nesai (7/159) rivayet ettiler.

 

 

 

13160 (2)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze gönderdi ve bir adamı başlarına komutan kıldı. Komutan ateş yakıp: "Haydi ateşe girin!" dedi. Bir kısım ona girmek isteyince diğer kısım: "Zaten biz ondan kaçtık" dediler. Bu durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredildiğinde ateşe girmek isteyenlere: ''Şayet ateşe girseydiniz kıyamet gününe kadar onda kalırdınız'' buyurdu. Girmek istemeyenIere de hayırlı şeyler söyleyip: ''Allah'a isyan etmeye yönelik bir emre itaat edilmez! Şüphesiz ki itaat ancak iyi şeylerde olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13161 (3)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze gönderdi. Başlarına Ensar'dan birini komutan atadı, askerlere de onun emirlerini dinleyip itaat etme emrini verdi. Bir ara bir konuda komutanı kızdırdıklarında, komutan: "Odun toplayın!" dedi. Odun topladıklarında: "Ateş yakın!" emrini verdi. Ateşi yaktıklarında da onlara: "Resulullah bana itaat etmenizi emretmedi mi?" diye sordu. Askerler: "Evet, emretti" dediklerinde komutan: "O zaman ateşe girin!" diye emir verdi. Ancak askerler birbirlerine bakarak: "Zaten biz (Cehennemdeki) ateşten kurtulmak için Resulullah'a gelmiştik!" dediler. Bunu duyan komutanın öfkesi dindi ve ateş söndürüldü. Geri Peygamberimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döndüklerinde, olanları ona anlattılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet ateşe girseferdi oradan asla çıkamazlardı! Şüphesiz ki itaat ancak iyi şeylerde olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13162 (4) Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): masiyet konusunda hiçbir beşere itaat yoktur'' buyurdu.

 

27224 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13163 (5)-Z Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a masiyet / isyan konusunda hiçbir mahluka itaat yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ukbe b. Malik

 

13164 (1) Ukbe b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze gönderdi ve ben bir adama bir kılıç verdim. Bu kişi geri döndüğünde bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size komutan olarak atadığım kişi emirlerimi yerine getirmediği zaman onun yerine verdiğim emirleri harfiyle yerine getirecek başka birini seçemiyor musunuz!'' buyurarak bizleri daha önce hiç görmediğim bir şekilde kınadı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2627) ve Hakim (2/114-5) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ