MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Anne Babası Olup da Cihada Katılmak isteyen Hakkında

 

1. Abdullah b. Amr

 

13144 (1) ümmü Seleme'nin azatlısı Naim bildiriyor: Abdullah b. Amr ile birlikte haccettim. Mekke yollarından bir yolda iken onun teyemmüm aldığını gördüm. Sonra bir ağacın yanına gelip altında oturdu ve şöyle dedi: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ağacın altında gördüm. Şu vadiden bir adam gelerek selam verip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben seninle birlikte cihad etmek üzere geldim. Bununla Allah'ın rızasını ve ahiret yurdunu kazanmak istiyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne ve babandan hayatta olan var mı?'' buyurunca: "Evet ikisi de hayatta" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve onlara iyi bak'' buyurdu. O da geldiği yerden geri dönüp gitti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat (7/2/202), İbn Ebi Şeybe (12/473), Müslim (2/275) ve İbn Hibban (421) rivayet ettiler.

 

 

 

13145 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri cihad etmek için Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istemeye geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen ve baban hayatta mıdır?'' diye sorunca, adam: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen onlara hizmet ederek cihad yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2254), Buhari (6/97, 98, 10/338), Müslim (2/275), Ebu Davud 2/324 (2529), Tirmizi (3/20), Nesai (2/54), Ebu Nuaym, Hilye (5/66, 7/234, 235), Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (9/25, 26) ve Hatib, Tarih Bağdad (4/250) rivayet ettiler.

 

 

 

13146 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri cihad etmek için Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istemeye geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen ve baban hayatta mıdır?''diye sorunca, adam: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen onlara hizmet ederek cihad yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13147 (4)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cihad etmek için izin istemeye geldi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen ve baban sağ mıdır?'' diye sorunca, adam: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine: ''Sen onlara hizmet ederek cihad yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13148 (5)- Ebu'l-Abbas der ki: Abdullah b. Amr'a cihadı sorduğumda: "Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13149 (6)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip cihad etmek için izin isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Annen ve baban sağ mıdır?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen onlara hizmet ederek cihad yap'' buyurdu.

Behz'in rivayetinde: Habib b. Ebi Sabit'in bildirdiğine göre Ebu'l-Abbas der ki: "Abdullah b. Amr'a (cihadı) sordum ... " şeklindedir.

 

[Sahih]

 

 

 

13150 (7)- Ya'la b. Ata, babasından (sanırım Abdullah b. Amr'dan, Şu'be bunda şüpheye düştü) bildiriyor: Adamın biri kalkıp cihad etmek için Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen ve baban var mıdır?'' diye sordu. Adam: "Evet, annem vardır" cevabını verince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git ve ona iyi bak'' buyurdu. Bunun üzerine adam süvarilerin arasından geçip gitti.

 

[Zayıf]

 

 

 

13151 (8)- Abdullah b. Amr der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip cihad etmek için izin isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Annen ve baban hayatta mıdır?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen onlara hizmet ederek cihad yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

13152 (1) Ebu Said der ki: Yemenli bir adam Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına hicret etmişti. Hz. Peygamber (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM) ona: ''Sen şirki terk edip hicret ettin. Ancak cihad da bulunmaktadır. Yemenlde annen baban var mıdır?'' diye sordu. Adam: "Evet (vardır)" deyince: ''Sana izin verdiler mi?'' diye sordu. Adam: "Hayır" cevabını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Anne babanın yanına dön ve izin al. Eğer izin verirlerse tamamdır. Aksi takdirde onlara iyi bak'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1402), Ebu Davud (2530), İbn Hibban (422) ve Hakim (2/103-4) rivayet ettiler.

 

 

3. Muaviye b. Cahime

 

13153 (1) Talha b. Abdillah bildiriyor: Muaviye b. Cahime, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben cihad etmek istiyorum. Bu konuda sana danışmaya geldim" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annen var mıdır?'' diye sorunca: "Evet (vardır) dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan ayrılma. Cennet onun ayakları yanındadır'' buyurdu. Sonra başka yerlerde otururken ikinci ve üçüncüde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Muaviye b. Cahime tarafından aynı şeyler söylendi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, cihad 6/11 (3104), İbn Mace, cihad 2/929 (2781), Taberani, M. el-Kebir 8/372 (8162), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (3/30) ve Hakim (2/104, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ