MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Cihadda Müşriklerden Yardım Alınmaz

 

1. Hz. Aişe

 

13154 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Bir adam Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasından gidip: "Seninle birlikte bir şeyler elde etmek için peşinden gelmekteyim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen, Allah'a ve Resulü!ne iman ediyor musun?'' diye sorunca, adam: "Hayır" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz müşrik kişiden yardım almayız'' buyurdu. İkinci defa da kendisine: ''Sen, Allah'a ve Resulüine iman ediyor musun?" diye sorunca, adam: "Evet" karşılığını verdi ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardından gitti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cihad 3/1449 (1817), Ebu Davud, cihad 3/75 (2732), Tirmizi4/127 (1558, "hasen garib), İbn Mace 2/945 (2832) ve Darimi 2/305 (2497) rivayet ettiler.

 

 

 

13155 (2)- Hz. Aişe anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir savaşına çıkarken müşriklerden bir adam ardından gitti. Cemre'nin yanında kendisine yetişip: "Ben, seninle birlikte (ganimetten) bir şeyler elde etmek için peşinden geldim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni Allah'a ve Resulü'ne iman ediyor musun?" diye sorunca, adam: "Hayır" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman geri dönı biz müşrik kişiden yardım almayız'' buyurdu. Sonra bir ağacın yanında kendisine yetişti. Bu kişinin gelmesiyle Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı sevinmişti. Çünkü bu kişi cesur ve güçlü biri idi. Adam yine: "Ben, seninle birlikte (ganimetten) bir şeyler elde etmek için peşinden geldim" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen, Allah'a ve Resulü!ne iman ediyor musun?'' diye sorunca, adam yine: "Hayır" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman geri dönı biz müşrik kişiden yardım almayız'' buyurdu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Beyda denilen yere geldiğinde adam yine kendisine yetişti ve daha önceki gibi söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni Allah'a ve Resulü'ne iman ediyor musun?'' diye sorunca, adam: "Evet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu beraberinde götürdü.

 

[Sahih]

 

 

2. Hubeyb b. İsaf / Yesaf

 

13156 (1) Hubeyb b. Abdirrahman, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşa çıkacağı zaman yanına gittim. Ben ve kavmimden bir kişi daha Müslüman olmamıştık. Biz: "Biz kavmimizin şahit olacağı bir şeyde onlarla birlikte bulunmamaktan dolayı utanç duyuyoruz" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz ikiniz müslüman oldunuz mu?'' buyurunca, biz: ''Hayır" dedik. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biz müşriklere karşı müşriklerden yardım almayız'' buyurdu. Bunun üzerine biz müslüman olup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bulunduk. Ben bir adamı öldürdüm. O da bana bir defa vurdu. Daha sonra öldürmüş olduğum adamın kızıyla evlendim. Eşim bana: "Boynundaki bu gerdanlığı (yara izini) yok edememişsin" derdi. Ben de ona: "Sen de babanı Cehenneme gönderen kişiyi yitirmemişsin" derdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/394), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4194-5) ve Hakim (2/121) rivayet ettiler.

Heysemi (5/303) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

SONRAKİ