MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Veba'dan, Boğularak, Yanarak, Karın Ağrısından, Lohusalık Sebebiyle, Sel'de, Zatü'I-Cenb Hastalığından ve Başka Şeylerden Dolayı Ölmek Hakkında Rivayetler

 

7. Enes b. Malik

 

13116 (1) Hafsa der ki: Enes b. Malik, İbn Ebi Amre'nin neden dolayı öldüğünü sorunca: "Vebadan öldü" dediler. Bunun üzerine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veba (ile ölüm) her müslüman için şehitliktir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/29) ve Müslim, imare 3/1522 (1916) rivayet ettiler.

 

 

 

13117 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veba (ile ölüm) her müslüman için şehitliktir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

13118 (3)- Hafsa binti Sirin der ki: Enes b. Malik bana: "Yahya b. Ebi Amre neden dolayı öldü?" diye sorunca: "Vebadan öldü" cevabını verdim. Bunun üzerine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veba (ile ölüm) her müslüman için şehitliktir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

13119 (4)- Hafsa binti Sirin der ki: Enes b. Malik bana: "Yahya b. Ebi Amre neden dolayı öldü?" diye sorunca: "Vebadan öldü" cevabını verdim. Bunun üzerine şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veba (ile ölüm) her müslüman için şehitliktir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

13120 (5)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Veba (ile ölüm) her müslüman için şehitliktir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

8. İrbad b. Sariye

 

13121 (1) İrbad b. Sariye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şehitler ve döşeklerinde ölen kimseler vebadan ölenler hakkında Yüce Rabbimizin yanında tartışacaklardır. Şehitler: ''Kardeşlerimiz bizim öldürüldüğümüz gibi öldürüldüler'' diyecekler. Döşeklerinde ölenler ise: ''Kardeşlerimiz bizim döşeklerimizde öldüğümüz gibi döşeklerinde öldüler'' diyecekler. Bunun üzerine Yüce Rabimiz şöyle buyuracaktır: ''Onların yaralarına bakın. Eğer yaraları öldürülenlerin yarasına benziyorsa şüphesiz ki bunlar onlardandır ve onlarla birliktedirler.'' Bakacaklar ve yaralarının şehitlerin yarasına benzediğini görecekler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 6/37 (3164), Taberani, M. el-Kebir 18/250 (626) ve İbn Cerlr (10/194, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

13122 (2)- İrbad b. Sariye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şehitler ve döşeklerinde ölen kimseler vebadan ölenler hakkında Yüce Rabbimizin yanında tartışacaklardır. Şehitler: ''Kardeşlerimiz (bizim öldürüldüğümüz gibi) öldürüldüler'' diyecekler. Döşeklerinde ölenler ise: ''Kardeşlerimiz bizim (döşeklerimizde öldüğümüz) gibi döşeklerinde öldüler'' diyecekler. Bunun üzerine Yüce Rabimiz: ''Veba hastalığından ölenlerin yaralarına bakın. Eğer yaraları şehitlerin yarasına benziyorsa şüphesiz ki bunlar onlardandır ve onlarla birliktedirler'' buyuracaktır. Bakacaklar ve yaralarının şehitlerin yarasına benzediğini görecekler. Bunun üzerine şehitlerle birlikte gidecekler. ''

 

[Sahih]

 

 

9. Utbe b. Abd es-Sülemi

 

13123 (1) Utbe b. Abd es-Sulemi bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''(Kıyamet gününde) şehitler ve vebadan ölenler geldiğinde, vebadan ölenler: ''Biz şehidiz'' diyecekler. Bunun üzerine: ''(Yaralarına) bakın, eğer yaraları şehitlerin yaraları gibiyse kanları misk kokusunda akacaktır'' denilecek. Bunun üzerine bakacaklar ve öyle olduğunu görecekler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 17/119 (292), İbn Cerir (10/194, "hasen") ve Heysemi, Mecma' (2/314) rivayet ettiler.

 

 

10. Aişe

 

13124 (1) Yahya b. Ya'ıner, Hz. Aişe'den bildiriyor: Kendisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veba hastalığım sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu! Allah'ın dilediği kimselere azab olarak göndermekte olduğu bir şeydi. Daha sonra Allah bunu müminlere rahmet (vesilesi) kıldı. Veba'ya yakalanıp da sabredip sevap ümid ederek ve Allah'ın yazmış olduğu şeyden başka bir şeyin kendisine isabet etmeyeceğini bilerek şehrinden çıkmazsa mutlaka ona şehid ecri gibi sevap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13125 (2)- Muaze binti Abdullah el-Adeviyye der ki: Hz. Aişe'nin yanına girdiğimde şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetim yaralanma ve taun ile yok olacaktır'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yaralanmanın ne olduğunu bildik te, taun (veba) nedir?" dedim. Bunun üzerine: ''Devenin bezesi gibi bir bezedir. Bunun zuhur ettiği yerde sebat eden kişi şehid gibidir. Ondan kaçan kişi de şavaş alanından kaçmış gibidir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi (3867) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani de Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir."

 

 

 

13126 (3)- Yahya b. Ya'mer, Hz. Aişe'den bildiriyor: Kendisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e veba hastalığını sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu, Allah'ın dilediği kimselere azab olarak göndermekte olduğu bir şeydi. Daha sonra Allah bunu müminlere rahmet (vesilesi) kıldı. Şehrinde veba hastalığı zuhur ettiğinde, sabredip sevap ümid ederek ve Allah'ın yazmış olduğu şeyden başka bir şeyin kendisine isabet etmeyeceğini bilerek şehrinden çıkmazsa mutlaka ona şehid ecri gibi sevap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13127 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veba hastalığını sorduğumda şöyle buyurdu: ''Bu, Allah'ın dilediği kimselere azab olarak göndermekte olduğu bir şeydi. Daha sonra Allah bunu müminiere rahmet (vesilesi) kıldı. Veba hastalığma yakalanıp da sabredip sevap ümid ederek ve Allah'ın yazmış olduğu şeyden başka bir şeyin kendisine isabet etmeyeceğini bilerek evinden dışarı çıkmazsa mutlaka ona şehid ecri gibi sevap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13128 (5)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"ümmetim yaralanma ve taun ile yok olacaktır'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yaralanmanın ne olduğunu bildik te, taun (veba) nedir?" dedim. Bunun üzerine: ''Devenin bezesi gibi bir bezedir. Bunun zuhur ettiği yerde sebat eden kişi şehid gibidir. Ondan kaçan kişi de şavaş alanından kaçmış gibidir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

13129 (6)- Muaze el-Adeviyye der ki: Hz. Aişe'nin yanına girdiğimde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetim yaralanma ve taun ile yok olacaktır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

11. Ebu Musa el-Eş'ari

 

13130 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetim yaralanma ve taun ile yok olacaktır'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yaralanmanın ne olduğunu bildik te, taun nedir?" denildi. Bunun üzerine: ''Cinlerden olan düşmanlarınızın çarpmasıdır. Ancak her ikisi de şehitliktir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Hanife (141, 142), Taberani, es-Sağir (1/127) ve el-Munzir (2/336) rivayet ettiler.

 

 

 

13131 (2)- Ebu Musa el-Eş'arı bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vebadan bahsedip: ''(Taun) cinlerden olan düşmanlarınızın çarpmasıdır. Ancak veba (ile ölüm) müslüman için şehitliktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/50, "sahih") rivayet etti.

Heysemi (2/311) der ki: "Ahmed farklı senetlerle rivayet etti. Bunlardan birisinin ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

13132 (3)- Ziyad b. İlaka der ki: Kavmimden biri bana bildirdi -Şu'be der ki: Önceleri bunun adı aklımdaydı-: Hz. Osman'ın kapısındaydık ve yanına girmemiz için izin vermesini bekliyorduk. Bu sırada Ebu Musa elEş' ari'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetim yaralanma ve taun ile yok olacaktır'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Yaralanmanın ne olduğunu bildik te, taun nedir?" dedik. Bunun üzerine: ''Cinlerden olan düşmanlarınızın çarpmasıdır. Ancak her ikisi de şehitliktir'' buyurdu.

Ziyad dedi ki: (Kavmimden bu kişinin) dediğiyle yetinmedim ve kendileri ile birlikte olan kabile liderine sorduğumda: "Ebu Musa doğru söyledi" karşılığını verdi''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisi (534) rivayet etti.

 

 

 

13133 (4)- Usame b. Şerik der ki: Sa'lebe oğullarından on küsur kişi ile birlikte çıktık ve Ebu Musa ile karşılaştık. O, Resulullah'tan {Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatarak şöyle diyordu: ''Allahım! ümmetimin yok olmasını taun ile kıl ... '' Sonrasında Usame b. Şerık söz konusu hadisi zikretti.

 

[Sahih]

 

 

 

13134 (5)- Humeyd b. Abdirrahman el-Himyeri bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan ve kendisine Hamerne denilen bir kişi Ömer'in hilafeti zamanında İsfahan'a cihada gitti ve şöyle dedi: "Allahım! Hamerne sana kavuşmak istediğini söylüyor. Eğer Hamerne doğru söylüyorsa, o istemese de onu yanına al. Allahım! Hamerne'yi bu yolculuğundan geri çevirme." Hanıerne İsfahan'da vefat etti." -Ravi der ki: Affan bir rivayetinde: "Karnından rahatsızlanıp İsfahan'da öldü" dedi"Ebu Musa kalkıp şöyle dedi: "Ey insanlar! Vallahi Peygamberinizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğimiz ve bildiğimiz kadarıyla hiç şüphesiz Hamerne şehiddir."

 

[Sahih]

 

Heysemi (16101) der ki: "Ahmed rivayet etti. Davud b. Abdullah el-Evdi dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir. Hakkında ihtilaf vardır."

 

 

12. Ebu Burde bin Kays

 

13135 (1) Ebu Musa'nın kardeşi Ebu Burde b. Kays der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! ümmetimin yok oluşunu Senin yolunda yaralanma ve veba hastalığı sonucu takdir buyur'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 22/314 (792) ve Hakim (2/93) rivayet ettiler.

 

 

 

13136 (2)- Ebu Musa el-Eş'ari'nin kardeşi Ebu Burde b. Kays der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! ümmetimin yok oluşunu Senin yolunda yaralanma ve veba hastalığı sonucu ölmek suretinde takdir buyur'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

13. Ebu Asib

 

13137 (1) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Ebu Asib der ki: K:

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana humma ve veba : , geldi. Hummayı Medine'de tuttum ve veba'yı Şam’a gönderdim. Veba (ile ölme'.: ümmetim için şehidlik ve rahmet, kafir için ise azaptır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 6/42 (2830) ve Müslim 3/1522 (1916) rivayet ettiler.

 

 

14. Süleyman b. Sard ve Halid b. Urfuta

 

13138 (1) Abdullah b. Yesar der ki: Süleyman b. Surad ve Halid b. Urfuta birlikte oturmaktaydım. Karın ağrısından ölen bir cenazenin arkasından gitmek için bekliyorlardı. Biri diğerine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karın ağrısından ölen kişi kabir azabı çekmeyecektir'' dediğini duymadın mı?" deyince, öbürü: "Evet (duydum)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cenaiz 3/368 (1064, "hasen garib") rivayet etti.

8964 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ