MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Veba'dan, Boğularak, Yanarak, Karın Ağrısından, Lohusalık Sebebiyle, Sel'de, Zatü'I-Cenb Hastalığından ve Başka Şeylerden Dolayı Ölmek Hakkında Rivayetler

 

1. Ubade b. es-Samit (r.a.)

 

13098 (1) Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Abdullah b. Revaha'yı ziyaret etti. Abdullah, (Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılamak için) döşeğinden bile kalkamadı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimin şehitleri kimlerdir bilir misiniz?" diye sorunca, oradakiler: "Müslüman kimsenin öldürülmesi şehitliktir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Müslümanın öldürülmesi şehitliktir, veba'dan ölmek şehitliktir ve karnında bebeği ile birlikte ölen (hamile) kadının ölümü şehitliktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2414) rivayet etti.

 

 

 

13099 (2)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Abdullah b. Revaha'yı ziyaret etti. Abdullah döşeğinden bile kalkamadı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimin şehitleri kimlerdir.?'' diye sorunca, oradakiler: "Müslüman kimsenin öldürülmesi şehitliktir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Müslümanın öldürülmesi şehitliktir, vebadan ölmek şehitliktır, karın ağrısından ölmek şehitliktir, boğularak ölmek şehitliktir ve karnında bebeği ile birlikte ölen (hamile) kadının ölümü şehitliktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13100 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz aranızdan kimleri şehit sayarsınız?'' diye sorunca, ashab: ''Allah yolunda savaşan ve öldürülen kişi şehittir" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Allah yolunda öldürülen şehittir, vebadan ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, boğularak ölen şehittir ve karnında bebeği ile birlikte ölen (hamile) kadın şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/332) rivayet etti.

 

 

 

13101 (4)- Ubade b. es-Samit der ki: Ben hasta iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bazı kişiler ile birlikte beni ziyarete geldi ve: "Şehitler kimlerdir biliyor musunuz?'' diye sordu. Herkes sustu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Şehitler kimlerdir biliyor musunuz?'' diye sordu. Yine herkes sustu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Şehitler kimlerdir biliyor musunuz?'' diye sorunca, eşime: "Doğrulmam için bana yardımcı ol" dedim ve doğrulduğumda: "Müslüman olup da hicret eden sonra da Allah yolunda öldürülen kimse şehittir" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Allah yolunda öldürülmek şehitliktir, karın ağrısından ölmek şehitliktir, boğularak ölmek şehitliktir ve lohusalık sebebiyle ölmek şehitliktir"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9547) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, ancak Taberani: "ümmetimin şehidleri sadece bunlar olursa o zaman az olurlar. Allah yolunda öldürülen, suda boğularak ölen, karın ağrısından ölen, vebadan ölen şehiddir. Lahusa halinde ölen kadını, bebeği, göbek bağıyla cennete doğru çeker" ibaresini kullanmıştır. Ravilerden Muğıre b. Ziyad'ı bir grup alim zayıf görürken, diğer bir grup alim güvenilir kabul etmiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

13102 (5)- Ubade b. es-Samit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Abdullah b. Revaha'yı ziyaret etti. Abdullah, (Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılamak için) döşeğinden bile kalkamadı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetimin şehitleri kimlerdir bilir misin?'' diye sorunca, oradakiler: "Müslüman kimsenin öldürülmesi şehitliktir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Müslümanın öldürülmesi şehitliktir, vebadan ölmek şehitliktir ve karnında bebeği ile birlikte ölen (hamile) kadının ölümü şehitliktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13103 (6)-Z Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir grupla birlikte beni ziyarete geldi ve iki veya üç defa: ''Ümmetimden şehitler kimdir biliyor musunuz?'' buyurdu. Her defasında da herkes susmuştu. Ya'la b. Şeddad der ki: Ubade: "Ey Allah'ın Resulü! Bize bunları sen haber ver" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda öldürülen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir ve vebadan ölen şehittir. Ayrıca lahusa halinde iken ölen kadını bebeği göbek bağı ile Cennete çeker'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Raşid b. Hubeyş

 

13104 (1) Raşid b. Hubeyş bildiriyor: Ubade b. es-Samit hastalandığı dönemlerde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ziyaret için yanına gitti. Oradakilere: "ümmetimden şehitler kimdir biliyor musunuz?'' diye sorunca herkes sustu. Ubade: "DoğruImam için bana yardım edin" dedi. Doğrulduğunda da: "Ey Allah'ın Resulü! Sabreden ve sevabını Allah'tan ümid edendir" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Allah yolunda öldürülmek şehitliktir, veba'dan ölmek şehitliktir, boğularak ölmek şehitliktir ve karın ağrısından ölmek şehitliktir. Ayrıca lohusa halinde iken ölen kadını bebeği göbek bağı ile Cennete çeker'' buyurdu.

 

Ravi der ki: Beytü'l-Makdis'in hizmetçisi Ebu'l-Avvam şunu da ilave etmiştir: ''Yanarak ölmek ve selde ölmek şehitliktir.''

 

 

 

13105 (2)- Katade bir arkadaşından bildiriyor: Raşid b. Hubeyş: "Ubade b. es-Samit hastalandığı dönemlerde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ziyaret için yanına gitti ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

13106 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz aranızdan kimleri şehid sayarsınız?'' diye sorunca, oradakiler: "Allah yolunda öldürüleni" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O zaman şehitler pek azdır. Oysa Allah yolunda öldürülmek şehitliktir, karın ağrısından ölmek şehitliktir, boğularak ölmek şehitliktir, lohusalık sebebiyle ölmek şehitliktir ve vebadan ölmek şehitliktir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2407), Müslim (2/105), Malik, Muvatta (sh. 131) ve Buhari (6/26- 33) rivayet ettiler.

 

 

 

13107 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz kimleri şehid sayarsınız?'' diye sorduğunu işittim. Ashab: "Öldürülene kadar Allah yolunda savaşan kişiyi" cevabını verdiğinde şöyle buyurdu: "O zaman ümmetimin şehitleri pek azdır. Oysa Allah yolunda öldürülen şehittir. Alah yolunda vebadan ölen şehittir. Boğularak ölen şehittir. Allah yolunda giderken bineğinden düşüp ölen şehittir. Allah yolunda zatüll-cenb hastalığından ölen şehittir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, imare 3/1521 (1915), Ebu Davud, cenaiz 3/189 (3111), Nesai, cenaiz 4/14 (1846) ve İbn Hibban, Mevarid 389 (1616) rivayet ettiler.

 

 

 

13108 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şehitlik beş çeşittir. Bunlar vebadan ölen, karın ağrısından ölen, boğulmaktan ölen, göçük altında kalarak ölen ve Allah yolunda şehid olandır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13109 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah yolunda öldürülen şehittir, vebadan ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir ve Allah yolunda ölen şehittir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13110 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şehidlik beş çeşittir. Bunlar vebadan ölen, karın ağrısından ölen, boğulmaktan ölen, göçük altında kalarak ölen ve Allah yolunda şehid olandır."

 

[Sahih]

 

 

4. Safvan b. Umeyye

 

13111 (1) Safvan b. Umeyye der ki: "Veba hastalığı, karın ağrısı, boğulmak ve lahusalık sebebiyle ölmek şehitliktir." (Süleyman der ki:) Ebu Osman da bunu bize birkaç defa anlattı ve bir defasında Allah Resulü'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederek aktardı. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/99) rivayet etti.

 

 

 

13112 (2)- Safvan b. Umeyye bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Veba’dan ölmek şehitliktir, boğularak ölmek şehitliktir, karın ağrısından ölmek şehitliktir ve lohusalık sebebiyle ölmek şehitliktir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13113 (3)- Safvan b. Umeyye der ki: "Veba hastalığı, karın ağrısı, boğulmak ve lahusalık sebebiyle ölmek şehitliktir. Süleyman der ki: "Ebu Osman da bunu bize birkaç defa anlattı ve bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek aktardı."

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir b. Atik

 

13114 (1) Cabir b. Atik bildiriyor: Abdullah b. Sabit öldüğü zaman kızı: "VaIlahi senin şehid olmanı isterdim. çünkü sen buna hazırlanmıştın" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah niyetine göre ona ecrini verecektir. Siz neyi şehidlik sayıyorsunuz ki?'' buyurunca: "Allah yolunda öldürülmeyi" diye cevap verdiler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yedi çeşit şehitlik vardır ki bunlar Allah yolunda ölenler gibidir. Veba hastalığından ölen şehittir. Suda boğularak ölen şehittir. Zatü’l-Cenb hastalığından ölen şehittir. Karın ağrısından ölen şehittir. Yangında ölen şehittir. Göçük altında kalarak ölen şehittir ve karnında bebeği ile birlikte ölen (hamile) kadın şehittir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/233-4), Şafii (1/199-200), Ebu Davud (3111), Nesai (4/13-14), İbn Mace 2/937 (2803), İbn Hibban (3189) ve Hakim (1/351) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu İnebe

 

13115 (1) Muhammed b. Ziyad el-Elhani der ki: Ebu İnebe'nin yanında şehitlikten bahsedilip karın ağrısından, vebadan ve lahusalık sebebiyle ölen kimsenin şehid olduğunu söylediler. Bunun üzerine Ebu İnebe kızarak şöyle dedi: "Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı bize Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şehitler öldürülseler de, ölseler de yeryüzünde Allah'ın kulları arasında emin kullarıdır'' buyurduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5/302): "Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

SONRAKİ