MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Mücahitler Dışında Allah Yolunda Şehit Olanların Geneli

 

1. Said b. Zeyd

 

13072 (1) Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir, Kim bir karış yeri haksızlıkla alırsa, o yer (kıyamet gününde) yedi kat olarak boynuna geçirilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4772), Tirmizi (1/266), Nesai (2/1"72) ve İbn Mace (2/64) rivayet ettiler.

 

 

 

13073 (2)- Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir karışlık bir yeri çalarsa, o yer (kıyamet gününde) yedi kat olarak boynuna geçirilecektir'' buyurdu.

 

Ma'mer der ki: Bana bildirilene göre Zühri bu hadise: "Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir'' eklemesinde bulunmuştur. Ancak ben bunu kendisinden işitmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

13074 (3)- Talha b. Abdullah b. Avf der ki: Erva binti Uveys aralarında Abdurrahman b. Amr b. Sehl'in de bulunduğu bir grupla yanıma gelip: "Said b. Zeyd benim tarlamdan kendisinin olmayan bir kısmı kendi tarlasına ekledi. Bu konuda gidip onunla görüşmenizi istedim" dedi. Bunun üzerine kalkıp yanına gittik. O, Akik'te tarlasında idi. Bizi gördüğünde şöyle dedi: "Niçin geldiğinizi biliyorum. Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir hadisi anlatacağım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim kendisinin olmayan bir yeri (gasbederek) alırsa o yer kıyamet gününde yedi kat olarak boynuna geçirilir. Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/115-6) rivayet etti.

16190 (7)' de tekrar edecektir.

 

 

 

13075 (5)- Said b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir. Dinini muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir. Kanını (canını) muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13076 (5)- Talha b. Abdullah b. Avf der ki: Said b. Zeyd: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim. .. " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/316) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

13077 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanallarla Buhari (5/88), Müslim (1/50,51), Ebu Davud (4/391 (4771), Tirmizi (2/315), Nesai (2/173), İbn Mace (2/64) ve Tayalisı (2294), rivayet ettiler.

 

 

 

13078 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malı haksızlıkla elinden alınmak istenen kimse, onu muhafaza yolunda öldürülürse şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/391 (4771), Nesai (2/173), İbn Mace (2/64) ve Tirmizi (2/315) rivayet ettiler.

 

 

 

13079 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malı haksızlıkla elinden alınmak istenen kımse, onu muhafaza yolunda öldürülürse şehittir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13080 (4)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malı haksızlıkla elinden alınmak istenen kimse, onu muhafaza etmek için savaşır ve öldürülürse şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13081 (5)- Sa'd b. İbrahim bildiriyor: Mahzum oğullarından bir adam amcasından naklediyor: Muaviye, Abdullah b. Amr'a ait Vaht adlı bir tarlayı almak istedi. Bunun üzerine azatlılarına emir verdi ve savaşmak için kuşandılar. Ben de yamna gidip: "Ne oluyor?" dediğimde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malı haksızlıkla elinden alınmak istenen hiçbir müslüman yoktur ki onu muhafaza etmek için savaşırken öldürülürse şehid olmasın'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2294) rivayet etti.

 

 

 

13082 (6)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13083 (7)- Ömer b. Abdirrahman'ın azatlısı Sabit bildiriyor: Abdullah b. Amr ile Anbese b. Ebi Süfyan arasında olumsuz bir olay vaki olmuştu. Bundan dolayı savaş için yola çıktılar. Halid b. el-As bineğine binip Abdullah b. Amr'ın yanına gitti ve ona nasihatta bulundu. Bunun üzerine Abdullah b. Amr: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''iHalını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir’’ buyurduğunu bilmiyor musun?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/50, 51) rivayet etti.

 

 

 

13084 (8)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

13085 (9)- Amr b. Şuayb'ın babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

13086 (10)- İbrahim b. Muhammed b. Talha et-Teymi, Abdullah b. Amr b. el-As kanalıyla bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

13087 (11)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malını muhafaza yolunda haksız yere öldürülen kimse şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13088 (12)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Malını muhafaza yolunda haksız yere öldürülen kimseye Cennet vardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2480) ve Nesai (7/115) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13089 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malı haksızlıkla elinden alınmak istenen kimse, onu muhafaza ederken öldürülürse şehittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2582) rivayet etti.

 

 

 

13090 (2)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Malıma saldırılırsa (ne yapmalıyım)?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam: "Ya kabul etmezlerse?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam yine: "Ya kabul etmezlerse?" deyince. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam bir daha:

"Ya kabul etmezlerse?" deyince, bu sefer Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "(Onlarla) dövüş. Öldürülürsen Cennete gidersin, eğer sen öldürürse!: Cehenneme giderler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/114) rivayet etti.

 

 

 

13091 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

13092 (4)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Malıma saldırılırsa (ne yapmalıyım)?" diye sorunca, Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam: "Ya kabul etmezlerse?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam yine: "Ya kabul etmezlerse?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Onlarla) dövüş, Öldürülürsen Cennete gidersin, eğer sen öldürürsen Cehenneme giderler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

16226 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

4. Ali b. Ebi Talib

 

13093 (1) Zeyd b, Ali b, el-Hüseyn'in, babasından, o da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malını muhafaza yolunda öldürülen kimse şehittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6775) rivayet etti.

 

 

5. Muharik

 

13094 (1) Muharik bildiriyor: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Eğer biri gelip malımı çalmak ve onu benden almak isterse ona ne yapmamı emredersin?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah için bırakmasını söylersin'' buyurdu. Adam: "Eğer buna rağmen vazgeçmezse" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İdareciden yardım istersin '' buyurdu. Adam: "Eğer onlardan yakınımda kimse yoksa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malının uğrunda dövüş ya ahiret şehitlerinden olursun ya da malını kurtarırsın'' buyurdu.

 

16222 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13095 (2)- Muharik bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Eğer biri gelip malımı almak isterse ona ne yapayım?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam: "Eğer Allah'ı hatırlattığım halde kabul etmezse?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘O’na karşı idareciden yardım iste'' buyurdu. Adam: "Eğer idareci benden uzakta ise?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘O’na karşı Müslümanlardan yardım iste" buyurdu. Adam: "Eğer yanımda Müslümanlardan kimse bulunmazsa ve adam bana karşı saldırıya geçerse" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman malını kurtarana kadar dövüş veya öldürülürsen ahiret şehitlerinden olursun '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (7/113) rivayet etti.

16223 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

6. İbn Abbas

 

13096 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakkını savunurken zulmen öldürülen kimse şehittir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

7. Sa'd

 

13097 (1) Sa'd der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En güzel ölüm şekli, kişinin hakkını savunurken ölmesidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10461) der ki: "*Hadisi Ahmed rivayet etti ve bu hadisin içinde bir olayı da zikretti. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Ebu Bekr b. Hafs, Sa'd'dan dinlememiştir."

 

 

SONRAKİ