MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Allah Yolunda Şehitliğin Çeşitleri ve Niyetlerine Göre Dereceleri

 

1. Utbe b. Abd es-Sulemi

 

13063 (1) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Utbe b. Abd es-Sülemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''üç çeşit ölüm vardır. Biri canıyla ve malıyla Allah yolunda cihad eden ve düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar savaşan mümindir. Bu kimse övünen şehittir ki Allahın çardağı ve Arşı altındadır. Peygamberler de ancak peygamberlik dereceleri ile ondan daha üstündür. İkincisi günah ve hatalarından iğrenip canıyla ve malıyla Allah yolunda cihad eden ve düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar savaşan mümindir. Bu amel onun hatalarını ve günahlarını siler. Zira kılıç hataları silendir. Cennetin sekiz kapısı bulunmaktadır ve bu kimse Cennete dilediği kapıdan girer. Cehennemin ise yedi kapısı bulunmaktadır. Her bir kapının diğerinden üstünlüğü olur. üçüncüsü ise canıyla ve malıyla Allah yolunda cihad eden ve düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar savaşan münafıktır. Şüphesiz ki bu da Cehennemdedir. Çünkü kılıç münafıklığı silmez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 17/126 (311) rivayet etti.

Heysemi (5/2919 der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in Ebu'l-Musenna el-Melukl dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilir bir kişidir."

 

 

 

13064 (2)- Ebu'l-Musenna el-Muleyki bildiriyor: Utbe b. Abd es-Sulemi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "üç çeşit ölüm vardır ...'' buyurdu" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

13065 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Şehitlik üç çeşittir. Biri düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar Allah'a sadık kalan sağlam imanlı mümin kişidir. Bu kişiye kıyamet gününde insanlar boyunlarını kaldırarak bakacaklardır -Ravi der ki: "Derecesinin yüksekliğine nasıl bakacaklarını gösterirken başını o kadar kaldırdı ki Nebiin veya: Ömer'in külahı düştü. İkincisi, düşmanla karşı karşıya gelip sanki derisine muz ağacının dikeniyle vurulur gibi atıcısı belli olmayan bir okun kendisine isabet etmesiyle ölen sağlam imanlı mümin kişidir. Bu kimse ikinci derecededir. üçüncüsü ise iyi ve kötü amelleri olan, düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar Allah'a sadık kalan, sağlam imanlı mümin kişidir. Bu da üçüncü derecededir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/8, 9) rivayet etti.

 

 

 

13066 (2)- Ömer b. el-Hattab der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Şehitlik dört çeşittir. Biri düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar Allah'a sadık kalan sağlam Imanlı mümin kişidir. Bu kişiye kıyamet gününde Insanlar şöyle bakacaklardır -Ravi der ki: "Derecesinin yüksekliğine nasıl bakacaklarını gösterirken başını o kadar kaldırdı ki Hz. Nebi’in veya: Ömer'in külahı düştü. İkincisi, düşmanla karşı karşıya gelip sanki sırtına muz ağacının dikeniyle vurulur gibi atıcısı belli olmayan bir okun kendisine Isabet etmesiyle ölen mümin kişidir. Bu kimse ikinci derecededır. üçüncüsü, iyi ve kötü amelleri olan, düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar Allah'a sadık kalan mümin kişidir. Bu da üçüncü derecededır. Dördüncüsü ise maslyetler işleyerek kendı nefsine çok zulmeden ve düşmanla karşılaştığında ölünceye kadar Allah'a sadık kalan mümin kişidir. Bu da dördüncü derecededır. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Hz. Ömer

 

13067 (1) Hz. Önıer der ki: Kadınların mehirlerini yüksek tutmayım= Eğer yüksek mehir, dünyada bir cömertlik ve Allah katında takva işareti olsaydı, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna en layık olanıydı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından ve kızlarından hiç birine on iki ukiyyeden fazla mehir verilmemiştir. Bir de savaşlarınızda: "Filan kişi şehid oldu, filan kişi şehid olarak öldürüldü" demektesiniz. Halbuki bu kişi, bineğini elde etmek istediği ticaret için hazırlamış veya bineğinin semerine altın veya gümüş asıp ta öyle yola çıkmış olabilir. Bu sebeple öyle demeyin. Siz (bunlar için) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in dediği gibi: ''Allah yolunda öldürülen kimse Cennettedir'' deyiniz.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1114M) rivayet etti.

17758 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13068 (2)- Ömer der ki: "Kadınların mehirlerini yüksek tutmayınız. Eğer yüksek mehir dünyada bir cömertlik ve Allah katında takva işareti olsaydı, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna en layık olanıydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in hanımlarından ve kızlarından hiç birine on iki ukiyyeden fazla mehir verilmemiştir. Kişi, kadına mehir vermekte sıkıntıya düşer ki" (bir defada: "O kadar yüksek miktarda mehir verir ki" dedi) sonunda içinde kadına karşı bir kin oluşur ve: "Gelmeden önce kırbamın ipini bile bu yolda harcadım" der. (Ebu'l-Acfa der ki): "Ben doğma büyüme arap bir çocuktum ve Ömer'in bu sözle neyi kasdettiğini bilmiyordum." Ömer şöyle devam etti: "Bir de şu savaşlarda öldürülenler veya ölenler için: "Falan kişi şehid olarak öldürüldü, falan kişi şehid olarak öldü" demektesiniz. Halbuki bu kişi, bineğini elde etmek istediği ticaret için hazırlamış veya bineğinin semerine altın veya gümüş asıp ta öyle yola çıkmış olabilir. Bu sebeple öyle demeyin. Siz (bunlar için) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in dediği gibi: "Allah yolunda öldürülen veya ölen kimse Cennettedir'' deyiniz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/199), Tirmizi (2/183,184), Nesai (2/87, 88), İbn Mace (1/298, 299) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (7/234) rivayet ettiler.

 

 

 

13069 (3)- Muhammed b. Sirin der ki: Ebu'l-Acfa'nın bana bildirdiğine göre: Hz. Ömer: "Kadınların mehirlerini yüksek tutmayınız ... " demiştir. Sonrasında Ebu'l-Acfa bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Zayıf]

 

 

4. İbn Mes'ud (r.a.)

 

13070 (1) İbn Mes'ud der ki: Siz: "Filan kişi şehid olarak öldü veya filan kişi şehid olarak öldürüldü" demekten sakınınız. çünkü kimisi ganimet için, kimisi nasıl bir savaşçı olduğundan bahsedilmesi ve kimisi itibar görmesi için savaşır. Eğer mutlaka şahitlik edecekseniz Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göndermiş olduğu müfrezelere şahitlik ediniz. Onlar öldürüldülürken: "Allahım! Bizim Sana Senden razı olarak, Senin de bizden razı olarak kavuştuğumuzu Peygamberimize haber ver" demişlerdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5376) rivayet etti.

 

 

5. İbn Mes'ud (r.a.)

 

13071 (1) İbn Mes'ud'un öğrencisi Ebu Muhammed bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında şehitler zikredilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimin şehitlerinin çoğu döşeklerinde ölenlerdir. Saflar arasında çok can verenler de vardır ki, onların niyetini Allah daha iyi bilir '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9561) der ki: "Hadisi İmam Ahmed bu şekilde rivayet etmiştir. Ancak onun İbn Mes'ud'dan bahsettiğini görmedim. Ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasen derecesindedir. Kendisinde zayıflık bulunmaktadır. Hadisin mürselolduğu açıktır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ